Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

540 Bin Ton Hububat Ürününün Toprakta Kalmasının Önüne Geçebilecek

15.08.2019
A+
A-

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine Sever, Türkiye’nin tahıl ambarlarından biri olan Eskişehir’ de başlayan hububat hasadı ile birlikte dane kaybının önüne geçmek için biçerdöver kontrollerinin önemine işaret ederek, “Biçerdöver kontrolleri başladı. Dane kaybında yüzde 2 olan oranı ilimizde yüzde 1 seviyelerine düşürmeyi hedefliyoruz” dedi. 
Temmuz ayının gelmesiyle birlikte Türkiye’nin önde gelen hububat ekim alanlarından birisi olan Eskişehir’in hasada başladığını bildiren İl Müdürü Dr. Emine Sever “Üreticilerimiz uzun bir tarım takvimini geride bırakarak emeklerinin, alın terlerinin karşılığını alma arifesinde. İl Müdürlüğü olarak Eskişehir’de kayıtlı 750 civarı biçerdöverin teknik kontrollerini yaparak biçerdöverlerin dane kaybı oranını düşük seviyelerde tutmayı hedefliyoruz. İl ve ilçe müdürlüklerindeki ekiplerimizle gerek Eskişehir’e kayıtlı gerekse dışarıdan gelen biçerdöverlerin teknik kontrollerini süratle yapacağız. Geçen yıl yaptığımız 600’e yakın kontrolde dane kaybı seviyesini yüzde 1,2 oranlarına kadar düşürmeyi başardık. Bu yıl bu kayıp oranını daha da geriye düşürmeyi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dane kaybına karşı mücadele 
Bakanlık verilerine göre biçerdöver kaynaklı dane kaybının yüzde 2 civarında olduğu bilgisini veren İl Müdürü Sever şu bilgileri verdi: 
“Türkiye’nin yıllık buğday üretimini 20-22 milyon ton olarak ele alırsak, ekonomik ömrünü yitirmiş, elek hatası veren biçerdöverlerden kaynaklanan yüzde 2’lik kaybı yüzde 1 seviyelerine geriletilmesiyle 220 bin ton buğdayı ekonomimize kazandırmış olacağız. Hesabın içerisine biçerdöverlerle harmanı yapılan, arpa, yulaf, dane mısır, ayçiçeği gibi ürünleri koyduğumuzda fatura ikiye katlanmakta. Kısacası yapılan bu kontrollerle Türkiye genelinde üreticimizin 540 bin ton ürününün toprakta kalmasının önüne geçebileceğiz.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.