Site Rengi

DOLAR 34,4759
EURO 36,1819
ALTIN 2.953,88
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Valilik 1/25 Binlik Planları Yeniden Değerlendiriyor

07.09.2021
A+
A-

-Dünden Devam-
Sonrasında, ilan süresi içinde çeşitli itirazlar oldu.
İtiraz, ETÜ YER VE UZAY BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜNDE görevli bir öğretim üyesinin, depremsellikle ilgili bir uyarısın dan den geliyor. Kendisini uzman olarak tanıtan (ismi bizde saklı) Vali, Erol AYYILDI’ zı bilgilendiriyor.
Vali, bilgilendirme sonrasında ciddi bir araştırma süreci başlatılıyor. Aslında, konu biraz derin olsa da. Yeniden Değerlendirme süreci başlatılıyor.
İl tarım ve orman müdürlüğünün de önemli ikazları var. Toprak koruma kurullarının da ciddi çekinceleri var.
Yapılan planlarda ve Plancı raporlarında ve diğer raporlarda çok ciddi eksiklikler göze çarpıyor.
Sayın VALİ, bu durum karşısında, konuya ciddiyetle eğiliyor ve ilgili kurum ve kuruluşlardan araştırmalar yapılmasını ve detaylı raporlar istiyor.
İMAR PLANLARINDA VE AÇIKLAMA RAPORLARINDA CİDDİ EKSİKLER GÖZE ÇARPIYOR.

Vali Erol Ayyıldız’ın Şehirleşme konusunda çok ciddi kaygıları var. Kendisine ulaşan rant kokulu planlar konusunda şüphelenmesi onu daha ayrıntılı bir araştırma sürecine itiyor.
Ülkemizdeki son olarak çıkan yangınlar, sel baskınları ve depremler 1/ 25 binlik planların bir kez daha incelenmesi ve daha da titiz davranmasına neden oluyor!
Nitekim, 12 Aralık 2016 tarihinde 9620 sayılı bakanlar kurulu kararı ile nazım imar planının gelişme konut alanına isabet eden bir kısmı 5403 sayılı toprak kanunu ve arazi kullanım kanunun 14. Md. ine istinaden BÜYÜKOVA” statüsüne alınmış olup söz konusu nazım imar planına esas Jeolojik etüt raporu İTÜ tarafından hazırlanmış ve çevre bakanlığınca onaylanmıştır.
Peki, 1/25 binlik planlarda nereleri bu kapsam içinde değerlendirilmelidir?
Eskişehir –Bursa karayolu çevresinde Alınca, Aşağısöğütönü, Batıkent, Boyacıoğlu, Çamlıca, Eğriöz, karagözler, Keskin, Satılmışoğlu, Sazova, Turgutlar, Yukarısöğütönü, Yusuflar ve Zincirlikuyu mahallerinde yer alan 2.434,63 hektarlık alanda hazırlanacak 1/ 5 binlik ölçekli Nazım İmar Planına ilişkin 5403 saylı kanuna kapsamındaki izinlendirme talebi İl toprak kurulunun 10 Mayıs 2019 tarihli gündeminde değerlendirilmiş, başvuru 5403 sayılı kanunun 13 ve 14 üncü maddesi kapsamında oy birliği kapsamında uygun görülmüş. Kurulum uygun görüşüne istinaden çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın 18 Şubat 2020 tarihli kamu yararı kararı alınan talebe ilişkin dosya nihai karar için Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmiş.
PEKİ, SONRA NE OLMUŞ?
Tarım ve orman bakanlığı 17 Aralık 2020 tarih ve E.3526230 sayılı yazısında; toprak koruma kurulu tarafından talep alınana ilişkin alternatif alan çalışması yapılmadığı belirtmiş ve alternatif alan değerlendirmesinin yapılacak ilk toprak koruma kurulu gündemine alınarak görüşülmesini istemiş.
Şimdi konu “toprak koruma” kurulunda.
Yani, Tarım ve Orman Bakanlığında… Bakanlığın 29 Nisan 2018 tarih ve 1167396 sayılı tarım arazilerinin korunması ve kullanılması ve planlanmasına dair uygulama talimatın 10. Maddesinesin 3.bendinde yer alan bir bölüm var.
Diyor ki; ilgili idarece alternatif alan bulunmadığının bildirilmesi halinde, her tür plan talebi ile ilgili olarak, tarımsal potansiyeli alanlardan karşılanıp karşılanmayacağı hususlarının araştırılması gerekmektedir.
Tarımsal potansiyeli daha düşük alan araştırmaların talebinin yapıldığı köy veya mahallenin idari sınırları içinde yapılacaktır. Alternatif olabilecek alanlar, arazi etüt raporlarında tespit edilecek ve bu alanlar harita üzerinde gösterilecektir.
Tespit edilen bu alternatif alanların talep edilen amaç doğrultusunda kullanıp kullanılmayacağı veya bu alanların planlamaya uygun olup olmayacağı sadece tarım ve toprak uzmanları tarafından değil, planlamayı yapan kurum mevzuatları ile belirlenen yerin plan bütünlüğü, iklim topoğrafya, jeoloji, jeo fizik, deprem ve doğal afetler ile teknik ve ekonomik gereksinmeler yönünden de etkilerin araştırılarak uygunluğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bu itibarla planlama ihtiyaçları arazinin tarımsal sınıflaması yanında depremsellik, feyezan, heyelan, kamu güvenliği ve plan bütünlüğü gibi çok yönlü bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu nedenle tarım arazilerinin amaç dışı kullanım taleplerinde, ihtiyaç duyulması halinde planlayıcı kuruluşlardan alınacak belge veya talep sahiplerinin gerekçeleri de dikkate alınarak alternatif alan değerlendirmesinin çok disiplini katılımcı anlayışla oluşturulan toprak koruma kurulu tarafından incelenerek alternatif olup olmayacağına karar verilecektir. Hükmü gereği toprak koruma kurulunun 27 Mayıs 2021 tarihli toplantısında, ETÜ yer ve uzay bilimleri enstitüsünde görevli konu uzmanı akademisyenlerin, hazırlamış oldukları depremsellik yönünden talep alanına imara açılması hususundaki olumsuz kanaatlerini içeren rapor ve sunu ile alternatif alan ve Eskişehir il geneline ait fay hatları, zemin yapısı, depremsellik, yerleşime uygunluk vb. hususlarda kurul üyeleri bilgilendirilmiştir.
Bu bağlamda, ETÜ yer ve uzay bilimleri enstitüsü kurul toplantısında sundukları rapor ekte sunulmakta olup yerleşime uygun olmayan alanların belirlenmesine ilişkin çalışmaların gerçekleştirilmesiyle, şehircilik ilkeleri açısından söz konusu alanın yerleşime açılıp açılmayacağı ile ilgili hazırlanacak ya da hazırlatılacak bir raporun valiliğimize gönderilmesi.
Şimdi ilgili itirazları olan kurumların kamuoyunun tatmin olacağı ve bilimsel analizler ayrıntılı bir şekilde raporların hazırlanması ve Valilik makamına gönderilmesi gerekiyor.
*****

Gelelim 1.sınıf tarım arazilerine. Yeşiltepe’nin Kavaklık mevki ve Zincirlikuyu bölgesi, Sakintepe bölgesi, Sazova, Karabayır, Satılmışoğlu, Yusuflar, Turgutlar. Karagözler, Boyacıoğlu, Aşağı ve Yukarısöğütönü, Keskin vs.
Buralarda da sıkıntılar var. İlgili mahallelerin içinde mevzi imar anlayışı ile yapılmış konutlarda var.
PLANLAR YAPILIRKEN ZİRAAT ODASINDAN NE BİLGİ, NE DE RAPOR İSTENMİŞ.
Mesela demokratik kuruluşlardan biride, Tepebaşı ilçe Ziraat odası Başkanı Süleyman Buluşan’ a planlar yapılırken, bu bölgeler hakkında ne yapılması gerekir, önerileriniz nedir diye sorulmamış bile.
Sadece, beni çağırdılar. Bizlere planlama konusunda bir şeyler anlattılar. Konu çok derin. Planlama konusunda detayları konusunda bizlere bir rapor iletilmedi. Ne düşündüğümüz sorulmadı bile!
Bizler, sadece bahçe tarımı ile uğraşıyoruz. Bahçecilikle geçimimizi temin ediyoruz. Ekim yaptığımız Yeşiltepe, Sakintepe, Cumhuriyet, Yıldırımlar çiftliği ve diğer mahalle sınırları içerisinde kalan çok verimli topraklar var. Örtü altı üretim yapıyoruz. Bölgenin, yeşil sebze ihtiyacını karşıladığımız gibi, İstanbul başta olmak üzere Antalya’ya bile mal gönderdiğimizi söyledim. Her geçen gün tarım alanlarımız daralmakta. Şimdi öğrendik ki, Büyükova statüsünde yer almış kısımlar var. Geleceğimiz için 1.sınıf tarım alanları korunması lazım.
Özeti bu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLER ÇARE OLABİLİR.
Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Yeşiltepe kentsel dönüşüm projesi çok ciddi olarak düşünülmelidir.
Devam eden Gündoğdu 1 kentsel dönüşüm projeleri şehircilik açısından önemli bir prestij projesi olacaktır.
SİPARİŞ PLANLAMA PEŞİNDE KOŞAN RANTİYECİ SİMSARLARA DİKKAT..
Büyükova statüsünün içinde yer alanların birkaç simsarların beklentisi yüzünden bu tarım arazileri iç edilecek.
Tıpkı bir zamanlar Vişnelik, Kırmzıtoprak, Kumlubel, Tunalı, Bahçelievler, Eski ve Yeni bağlar, Gökmeydan, Şeker mahallerinin plansız, programsız imara açıldıkları gibi.
DERELERİMİZE NE OLDU?
Eski kadastrol paftalara bir göz atın. Derelerimiz vardı ne oldu bu derelere? Yok edildi. Sadece Vişnelik, Kırmızı toprak mahallesi eski paftalarına bir göz atın..
Dereler gözüküyor.
Ne oldu?
Üzerlerine binalar kondu. Yollar yapıldı. Betonlaştırıldı her yer.
Akar deresi ne oldu? Akarbaşı mahallesinin adı kaldı yadigâr. Yukarıdan gelen yağmur ve sel suları Porsuk’a nasıl ulaşacak?
Yarın yaşayacağımız bir afette bunları hatırlarız?
Seylap evlerimiz vardı bizim. Biz, Eskişehir’in nasıl sel baskını yediğini hatırlayanlardanız!

MÜLKİYETLER NEDEN SIKÇA EL DEĞİŞTİRİYOR?
Daha ilgili planlama sürecinde kimlerin yerleri var, mülkiyetler nasıl el değiştirmiş, kimlerden alınmış? Bütün bilgiler tapu kayıtlarında gözükmekte.
Hangi siyasilerin, hangi İL Başkanları buralardan arazi kapatmış? Bunlar bilinenler.
Sayın valimiz bunları da bir not alsın.
SÜPERKENT PROJESİNE NE OLDU?
Bir devlet projesiydi. Açıklandığında umutlanmıştık. Öyle ya. Ekolojik şehir projesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için ECOBUILD tarafından geliştirilmiş olan yeşil şehircilik ve kentsel dönüşüm normu olan sürdürülebilir Performanslı Kentsel Dönüşüm normu SÜPERKENT sisteminin ilk uygulandığı proje olacaktı. 1.016 Ha alanda 120.000 nüfus için planlanmıştı. Ne oldu bu projeye? Projeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’ de desteklemişti.
Sahi ne oldu bu düşük emisyonlu şehircilik için örnek model olacak projeye.
Bir bilen, duyan varsa bilelim..
Neredesiniz Sayın AKP’ li milletvekilleri, il başkanları neredesiniz?
Sahi ne oldu bu projeye?
Gelelim konumuza;
Şimdi 1/ 25 binlik NAZIM İMAR planına esas rapor. Meclis üyelerine verildi mi? Verilmedi mi? Bilmiyorum!
İmar komisyonu raporlarından kimlerin ne kadar haberi oldu? Bilmiyorum.
Neden?
Çünkü saydamlık yok.
Kimler okumuştur dersiniz?
Birkaç plancı ile birkaç meraklı.
Gazetecilerden ise?
Gazeteci neden okusun ki? Hangi gazeteci? Gerçekten gazeteciler mi? Yoksa kasteciler mi?
Hangisi?
Yâda yalakalar mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.