Hasan Basri Yalçın Eskişehir Birlik Vakfı’nda Konuştu: ‘Muazzam Sancılı Bir Dönem’
Eskişehir Birlik Vakfı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın’ı konuk etti. Prof. Dr. Yalçın konferansında “Dünya Düzeni ve Türkiye” konusunu ele aldı. Konferans, Eskişehir halkı tarafından yoğun ilgi gördü.
Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın tarafından verilen konferansta, dünyanın yoğun bir dönüşüm evresinde olduğu ve Türkiye’nin de bu dönüşümden payına düşeni aldığı vurgulandı. Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, konferansına: “Dünyanın gerçekten yoğun bir dönüşüm evresinde olduğumuzu söyleyebilirim ve Türkiye’nin de bu dönüşümden hem payına düşeni aldığını hem de Türkiye’nin bu dönüşümün üst üste gelen kendi bir dönüşümü var. O ikisini beraber kavrarsak şayet neden bu sıralarda hem dünyada hem Türkiye’de yoğun kutuplaşma, yoğun siyasallaşma, yoğun tartışma gündemi olduğunu kafamızın içinde biraz anlamlı hale getirebiliriz. Bugün Suriye’de, Azerbaycan’da, Libya’da, Doğu Akdeniz’de genel olarak hakikaten karmaşık, anlaşılması biraz da zor süreçlerden geçiyoruz ve şöyle düşünün bugün Türkiye aynı anda dünyanın 6 coğrafyasında aynı anda operasyon yapıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nde çok karşılaştığımız bir şey değil… 50 bin civarı askerimiz sürekli yurtdışında değişimli olarak görev yapıyor. Demek ki bir şeyler oluyor… Karmaşık bir sürecin içerisinden geçiyoruz.” sözleri ile giriş yaptı.
‘Türkiye için muazzam sancılı bir dönem’ Prof. Dr. Yalçın programın ilerleyen dakikalarında “İlk 2012’den 2016’ya kadar olan dönem Türkiye için muazzam sancılı bir dönemdi. Bazen içerisinde yaşadığımız için ne anlam ifade ettiğini sanki pek kavramıyoruz. Aslında tarih kitaplarında okusak çok etkilenirdik. Çünkü o kadar yoğun bir saldırı altına girdik ki, o saldırılar esnasında aslında bir iç savaşın eşiğinden döndük. Bir yönüyle gezi, bir yönüyle Güneydoğu Anadolu’daki çukur eylemleri, bir yönüyle fetö darbe teşebbüsü, bir yönüyle PYD’nin aslında Suriye’de hat kurma ihtimali vs. bunların hepsi üst üste, yoğun bir baskı altında kaldı Türkiye. Ve o esnada Türkiye ray değiştiremedi. Şöyle düşünün; evet Amerika vardı, bütün dünyanın Jandarması dünyayı kontrol ediyordu. Türkiye’de onun yamacında duran bir ülkeydi. Bu işleyişi Türkiye bozmadı. Amerika o işleyişi önce Arap Baharı üzerinden Türkiye’yle bozdu, Türkiye’yi cezalandırmak gibi bir eğilime girdi. Bunun arkasından savunma sanayisinde ambargolar, ekonomik yaptırım meseleleri, PYD’nin ve fetönün desteklenmesi vs. hepsiyle Türkiye gibi bir ülkeyi eski kontrol edilebilir hale getirmek istendi. Askeri olarak Amerika bir yandan varlığını çekiyor ama bir yönüyle de siyasi baskıyla Türkiye’yi Suriye’de bir maşa olarak kullanmayı denediler.” ifadelerine yer verdi. Konferansın ardından Eskişehir Birlik Vakfı Onursal Başkanı Mustafa Keleşoğlu tarafından, Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın’a bir hat tablosu hediye edildi.