Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Friglerden kalan 3 bin yıllık şarap deposu

15.08.2019
A+
A-

Frig Vadisi içerisinde yer alan şarap deposu, aradan geçen yaklaşık 3 bin yıla rağmen bozulmadan kalabilmiş. 
Anadolu'ya gelerek yerleşik hayata geçen Frigler, aslında bir çok tüf kayalarını oyarak günümüze kadar gelen eserler bırakmayı başardılar. Bunlardan bir tanesi ise İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Üçler Kayası köyünde bulunuyor. Bostantepe üzerinde kendilerine bir yerleşim alanı oluşturan Frigler, tepenin üst kısmına bir de depo yaptılar. Burada üzümler ezilerek suları çıkarılırken, oluklar vasıtasıyla sular depo içerisine akıyordu. Bir yılın ardından fıçılara alınan üzüm suları, eskimeye bırakılıyordu. Böylece kaliteli şaraplar üreten Frigler, Romalıların da fikir babası olmuşlar. 
Şarap deposu hakkında bilgiler veren Frig Vadileri Rehberi Tanju Tetik, üretilen şarabın tedavi amaçlı da kullanıldığından söz etti. Tetik, "Yerleşim yerinin üstüne yapılan kuyu, aslında mitolojik şarap deposu. Roma dünyanın en ünlü şaraplarını üretiyordu fakat bunu Friglerden öğrendiler. Burada bulunan yükselti üzüm presi olarak kullanılıyor. Yani üzümler orada çiğneniyor. Oluklar vasıtasıyla da depo içerisine biriktiriliyor. Depo dolduktan sonra üzeri bir örtü ile kapatılıyor. 1 yıl sonraki hasat döneminde depo açılarak üzüm suyu fıçılara dolduruluyor. Daha sonrasında eskimeye bırakılıyor. Friglerin keyiflerine düşkün oldukları ortaya çıkıyor. Hasat mevsiminde kral ve kraliçe de buraya gelerek, bu şaraplardan tadıyorlar. Aslında sadece içmek için değil tedavi amaçlı olarak da bu şaraplar kullanılmış" dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.