Site Rengi

DOLAR 34,0208
EURO 38,0116
ALTIN 2.827,90
BIST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C

AK Parti Eskişehir’de Nasıl Kuruldu ? Kimler Kurdu-2

12.08.2024
A+
A-

Yazı dizisinin dün yayınlanan ilk bölümünde  Eskişehir’de Teşkilatlanma veKurucu il Başkanı ataması öncesi yaşananları, bilinmeyenleri aktardık.Bugünde İl ve İlçelerin kuruluş aşamalarını,verilen mücadeleler,bazı dönen entrikalar ve sancılı doğumun  gerçekleşmesini anlatacağız.İlk bölüme göz atmak isteyenler aşağıdaki linkten ulaşabilirler.

AK Parti Eskişehir’de Nasıl Kuruldu? Kimler Kurdu ?

GÜNLERCE SÜREN HAS OTEL TOPLANTILARI

Osman Yüksel’in AK Parti kurucu İl Başkanı olarak atanması sonrası, Ayhan Arslan’ın sahibi oldugu meşhur HAS OTEL  toplantıları başladı. Teşkilatlanma çalışmaları için başlatılan toplantılar geniş katılımlı oluyor,Ankara’ya giden isimler haricinde farklı isimlerde davet ediliyordu.Bugün hayatta olmayan, Salih Türk, Behzat Büyükdereci,Aydın Abaklı,Burhan Dokuzlar,Mesut Akçin,Ferhat Talan gibi isimlerin yanısıra Hasan Tuç, Akif Çizmelioglu, Hasan Hüseyin Dolamaç,Nusret Ersoy, Çifteler eski Belediye Başkanı İrfan Başak,İskender Sarı,Mehmet Şirin Peker,Kemal Bulut, Ayşe Fert Dökmeci, Nuran Beyazateş, Yasin Ugur, Hüseyin Atik,Mehmet Çavuşoglu,Ersin Tambova,Ergun Zaptiye gibi isimlerde dahil oluyordu.
Her akşam toplantıya katılanların sayısı aartıyor bi taraftan da ilk defa güç savaşları su yüzüne yavaş yavaş çıkmaya başlıyordu.

KİM MİT’İN ADAMI KARGAŞASI 

Has Otel’de her akşam toplanılıp,Parti Merkezi neresi olsun ,Yönetimlerde kimler olsun  şeklinde geniş  istişareler yapılırken,bir gece Şadi Doğruyol’a bir telefon gelir.MİT aranıza adam  yerleştirdi aman dikkatli olun, O da buyursun gelsin biz gizli bir şey yapmıyoruz,Milletin  Partisini kuruyoruz deyiverir. Ama O günlerde enteresan bir gelişme olur.Orta yaşını  henüz geçmiş,şık  giyinen, güzel  konuşan bir beyefendi kimse tarafından  çağrılmamış olmasına rağmen 3-4 akşam HAS OTEL toplantılarına iştirak eder.Nedense Yönetimler oluşurken de ortadan kaybolur.

MERKEZ İLÇE BAŞKANI  KİM OLACAK ?

İl Başkanı olarak Osman Yüksel atanmasının arkasından gündem Merkez ilçe Başkanı’nın kim olacağıydı.

Genel Başkan Tayyip Erdoğan İnegöl Mobilya Fuarı açılışı için Eskişehir’den geçerken ve Kanlıpınar’da karşılanıp,çiçek takdim edilecek ve yoluna devam edecektir.Bu karşılamayı beklerken Rıdvan Ünal, Osman Yüksel ismini ilk ortaya atan kişi olmanın verdiği güvenle Merkez İlçe Başkanlığını ister.DYP de siyaset yapmış bir isim olan Rıdvan Ünal İl Başkanı Osman Yüksel’e kendisini kastederek “Merkez ilçe Başkanı sana yakın biri olursa kongrede rahat seçilir ve Milletvekilligi hedefin varsa rahat ulaşırsın” der fakat onun kafasında Ayhan Arslan ismi vardır.

Bu diyalog  yaklaşık  40 gün sürecek bir kaosun başlangıcı olacaktır.Merkez İlçe Başkanlığı için Akif Çizmelioglu, Şadi Doğruyol, Rıdvan Kaya’nın da isimleri geçer,artık güç mücadeleleri başlar.

KİM HANGİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISINA YAKIN?

Merkez ilçe Başkanı’nın kim olacağı meselesi sancılı bir süreç alır Rıdvan Ünal’ın erken gündeme soktuğu ve biraz uslüp olarak tedirgin eden çıkışı istişare kültürünü kısmi olarak  baltalar.İl Başkanı Osman Yüksel ve Ayhan Arslan Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu ve Halil Ürün’e yakınken Fahri Keskin TBMM Grup Başkanı Bülent Arınç’ın sınıf arkadaşıdır.Murat Mercan’ın  o günkü ekibi bellidir Ama Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener dir ve Aklındaki isim tabiki Hasan Tuç olmaya devam etmektedir.

TAYYİP ERDOĞAN AFYON’A GELİYOR VE ORADA YAŞANANLAR

Merkez ilçe Başkanı’nın ataması bir çıkmaza girmiştir. Tam o günlerde Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan Afyonkarahisar İl Binasının açılışı için komşuya gelecektir.Eskişehir ekibi de yerini alır.Miting sonrası İl binasına giren Genel Başkan, içeride Afyon’ludan, daha çok Eskişehir’li görür. Her iki ekipte yakaladığı  Kurucular kurulu üyesi yada Milletvekillerine  derdini anlatmaya gayret etse de sonuç nafiledir.Zaman ve mekan  buna uygun değildir.

BU MESELEYİ  BURADA MI KONUŞACAĞIZ

Bir Ramazan akşamı Afyon Huzur evinde iftarını açan Tayyip Erdoğan’ın konvoyu Bolvadin  ilçesine  giderken lavabo ihtiyacı için akaryakıt istasyonunda mola verir,lavabo  da bulunan Şadi Doğruyol, Erdoğan’a Eskişehir Merkez ilçe Başkanlığı konusunda sıkıntı oldugunu anlatmaya çalışır, Erdoğan cevaben Ya Şadi Bey bu meseleyi buradamı konuşacağız, gece Otelin lobisinde olun çözelim der.

Genel Başkan gece 01 sularında  Afyon İkbal Otel’e gelir ve direk Eskişehir ekibi  nerede diye sorar,onları kaldığı Kral  dairesine  davet eder ve konu  gündeme gelir.Şadi Doğruyol Tayyip bey’in  yakın dostu  Aydın Örme nin sahibi Turgut Aydın’la baştan beri irtibat  halinde oldugunu  söyler, Tayyip bey’de bilgisinin olduğunu ifade ederek Eskişehir’deki kaosu  haftaya Ankara’ya  gelin çözelim der. İkbal Otel’deki görüşmede Şadi Doğruyol’a bu görüşmede Rıdvan Ünal, Rıdvan Kaya ve Seydi Yıldız’da eşlik eder.

MERKEZ İLÇE BAŞKANI ATANIYOR

6 Aralık 2001 günlerden salı,50-60 kişilik Eskişehir  heyeti Genel Merkeze gider. Ellerinde 300 kişilik  Ticaret, Akamisyen ve Çarşı  esnafının  imzalarınının bulunduğu destek listesi vardır.

Her kafadan ayrı  ses çıkmasın  diye,Fahri Keskin, Şadi Doğruyol Adnan Ercan,Akif Çizmelioglu, Hasan Tuç grupta sözcü olarak tayin edilir.

Genel Başkan Tayyip Erdoğan, heyeti kabul eder,görüşmeye “Latif Bey’de gelsin” der.

Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener’ de toplantıya dahil olmuş,ekip sözcüleri  dinlenmiştir.Üç aday telaffuz edilir.Şadi Doğruyol, Hasan Tuç  ve Akif Çizmelioglu…..

Kimi atarsanız atayın  biz İl Başkanı ile beraber koordineli şekilde  çalışırız  denir

ve Tayyip Erdoğan bize müsade edin biz değerlendirip  sizi çağıralım der

Yarım saat sonra Eskişehir ekibini Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener kendi  odasına  çağırır.

Genel Başkanın bana verdiği  yetkiye dayanarak re’sen Hasan Tuç’u Merkez ilçe Başkanı olarak atadım der ve kaos  nihayete erer.

Biraz sancılı geçen bir aylık süreç sonunda Genel Merkez Hasan Tuç’u 6 Aralık 2001 günü AK Parti Kurucu Merkez ilçe Başkanı olarak atanır.Bu durumdan İl Başkanı Osman Yüksel ve etrafında oluşan ekibin  haberi yoktur.Genel Merkeze itirazlar yükselse de atamadan dönüş olmayacaktır.

-Devam Edecek

Yarınki Yazının  konuları ;

-İL YÖNETİM KURULU ŞEKİLLENİYOR

-İL BİNASI  FAALİYETE GEÇİYOR

-DÜNDAR ÜNLÜ NÜN İLK  GÖREVİ BELLİ OLUYOR

– MURAT MERCAN OMBUDSMAN GÖREVİ ÜSTLENİYOR

– DIŞ İLÇELERE KURUCU BAŞKANLAR ATANIYOR

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.