AK Parti Eskişehir’de Nasıl Kuruldu? Kimler Kurdu ?-4
14 Ağustos 2001’de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, 18 Ekim’de İl Başkan olarak Osman Yüksel’i,6 Aralıkta Merkez ilçe Başkanı Hasan Tuç’u,İl Kadın Kolları Başkanı olarak Nuran Beyazateş’ı Gençlik Kolları Başkanı Yasin Uğur’u,Merkez ilçe Kadın Kolları Başkanı da Esra Aynalı kurucu başkanlar olarak atayarak teşkilatlanma çalışmalarına başlamıştı.
2001 yılı bitmeden İl,Merkez ilçe taşra ilçelerin Kurucu Yönetim kurulları oluşturulmuştu.O günlerde kent yönetim sistemi içerisinde yer alan “Belde” yerleşimlerinde teşkilatlanmaları İl Başkanı Osman Yüksel ile yardımcısı Ayhan Arslan, kurucu ilçe başkanları,ilçe Koordinatörleri ile birlikte gerçekleştirilmişti.
Sırada kent merkezinde ki 65 Mahallenin temsilcilerinin belirlenmesine gelmişti.Kurucu Merkez ilçe Başkanı Hasan Tuç ve yönetim kurulu üyeleri mahallere gidiyorlar kendilerini ve partilerini tanıtırken,aynı zamanda belirleyecekleri “Mahalle Temsilcileri için saha araştırması ve nabız yoklaması yapıyorlar bir çeşit anket çalışması yapıyorlardı.65 Mahallenin en az 35-40 tanesi bu metodla belirlenirken,küçük mahallelere ise o Mahallenin sözü geçen tanınan insanları ile yaptıkları istişareler ile temsilciler belirleniyordu.
O günlerin en can alıcısı günü Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç ve ekibinin Şirintepe Mahallesinde bulunan meşhur Paris kıraathanesinde yaşanır.
O gün,Anayasa Mahkemesi AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi parti üyeliğinin düşürülmesine karar vermiştir.
Başkan Hasan Tuç kendini ve partisini tanıtmak için kahvehaneye girdiğinde açık olan televizyonda Kanal D haber bülteni yer almaktadır.
Ana Haber bültenini sunan Uğur Dündar’ın konuğu sonradan CHP’den Eskişehir Milletvekili olacak olan Süheyl Batum’dur.Anayasa Profesörü olan Süheyl Batum kararı yorumlarken, ekrandan ” Tayyip Muhtar bile olamaz” alt yazısı geçiyordur. Konuşmak için kahvehanede ki insanlardan izin isteyen Başkan Hasan Tuç’a,İyi giyimli bir vatandaş televizyon ekranını işaret ederek ” Yahu görmüyormusunuz (Tayyip Erdoğan’kastederek) sizin adam seçime bile giremiyor.Sizin evinizde çolugunuz, çocugunuz yokmu bırakın bu boş işleri evinize dönün “ tepkisinde bulunur. Ekipteki herkesin morali bozulur.O günler de siyasette acemi olmasına rağmen sakinliğini koruyan Hasan Tuç olayın büyümesini önler.Bir kaç esnaf ve kıraathane daha ziyaret edilip programı sonlandırırlar.
Adalarda bulunan Serdivan Cafe’ye gelinir.Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan aranarak bu gelişmenin içyüzü sorulur.Murat Mercan’ın verdiği cevap “Siz işinize bakın biran önce Teşkilatlanmanızı tamamlayın bu kervan yolda kalmaz olur. Merkez ilçe Yönetiminde o güne bu ana tanıklık edenlerin hepsinde yaşananlar daha fazla motivasyona neden olur.
Kısa zamanda ertesi günü her Mahalle de 9 kişilik yönetimler ile alt kademe mahalle gençlik ve kadın kolları teşekkül eder.Kaderin cilvesi o dur ki,Paris kıraathanesinde ekibi manüple edip moralleri bozan kişi, 2009’da AK Parti’den Belediye Meclis üyesi adayı olur.
Şehir Merkezinde bu çalışmalar yapılırken İl Yönetimi de boş durmuyordur.İlçe ve Beldelerden sonra 395 köyde de teşkilatlanma çalışmaları hızla tamamlanır.Eskişehir’in en ücra köyünde dahi AK Parti Köy temsilcileri atanıyordur.
Türkiye hızla seçime giden bir sürece gitmektedir.Seçim hazırlıklarına başlayan genel merkez teşkilatları eğitime tabi tutar
.Egitime katılan ve sonradan Milletvekili olacak olan Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Süleyman Gündüz akıllarda kalacak şu ifadeyi kullanır.”Arkadaşlar AK Parti bir Halk hareketidir ve göreceksiniz 20-25 yıl tek başına iktidar olup bu millete hizmet edecektir” O an bir çok kişi bu öngörüyü uçuk ve ütopik bulsada bugün 22. Yılını bitirmiş bir hizmet serüvenini hep beraber izliyoruz.
Yarın Yazı dizimin son bölümünde buluşmak üzere…..