Site Rengi

DOLAR 32,3658
EURO 34,9484
ALTIN 2.325,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Yapıldı

Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Yapıldı
28.04.2022
A+
A-

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve bu kapsamda kentimizde de Eskişehir Valiliği uhdesinde Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde ‘Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’ yapıldı.

Anadolu Üniversitesi Toplantı Salonu 2009’da 26-27 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleşen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonrası Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Uğur Bilge; yaptığı açılış konuşmasında: “Çağımızın en önemli sorunlarından birisi bağımlılıktır. Bağımlılık denilince akla tütün, alkol, uyuşturucu, teknoloji vb. bağımlılıklar gelir. Bunlar içerisinde en tehlikeli olanı da uyuşturucu madde bağımlılığıdır. Merkezi sinir sistemini etkileyerek fiziksel veya ruhsal sorunlara yol açan, sürekli kullanıma bağlı olarak zamanla kişide daha fazla kullanma isteği uyandıran ve alınmadığında ihtiyaç hissettiren maddeler uyuşturucu olarak adlandırılmaktadır. Uyuşturucu kullanımı, beden ve ruh sağlığını bozmakla beraber ölümlere sebep olmakta ve yol açtığı adli, sosyal ve hukuki sorunlarla toplumsal yapıya zarar vermektedir. Hem birey hem toplum açısından maddi ve manevi kayıplara sebep olan tütün, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımını ve ayrıca teknoloji bağımlığı, kumar gibi kötü alışkanlıkları kararlı politikalar ve multidisipliner yaklaşımlarla önlemek için yürütülen çalışmalar bütüncül bir yaklaşımla güçlendirilmelidir.” dedi.

Eskişehir Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise konuşmasında: “Türkiye’de ve dünyada tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları hızla artmakta, maddeye başlama yaşı gittikçe düşmektedir. Bunlara ek olarak teknolojideki hızlı gelişmeler, bilinçsiz ve problemli teknoloji kullanımını sonucu ortaya çıkan teknoloji bağımlılığı kavramını da hayatımıza sokmuştur. Önümüzdeki yıllar, bağımlılıklarla mücadelede daha çok çaba harcanmasını zorunlu kılmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte iletişimin artması uyuşturucu madde, tütün ve alkole erişimi kolaylaştırmıştır. Bunlara ek olarak da teknoloji kaynaklı bağımlılık problemleri ortaya çıkmış ve bunlarla da mücadele kaçınılmaz hale gelmiştir. Şimdi ve gelecekte güçlü bir Türkiye için bağımlı değil, bedenen ve ruhen sağlıklı nesillere ihtiyaç vardır. Okullarımızda öğretmenlerimize ve ailelere çok iş düşmektedir. Bağımlılıklarla ayrım gözetilmeksizin topyekün mücadele edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nezih Orhon “Bağımlılık ve İletişim Nasıl Konuşlanır?” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Çalıştayın devamında katılımcılara, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Fatih Torlak tarafından bağımlılıkla mücadele konusunda il genelinde yapılan faaliyetlerin sunumu yapıldı. 

Sonrasında tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla, toplumumuzu olumsuz etkileyen bağımlılık konusunda genel değerlendirmelerde bulunuldu.  İlimiz ve ülkemize ait uyuşturucu, alkol, tütün ve davranışsal bağımlılık konularında tespit edilen sorunlar, aksaklıklar ve alınması gereken tedbirler “Ben Olsaydım” başlığı altında ele alındı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.