Site Rengi

DOLAR 32,5997
EURO 34,8019
ALTIN 2.497,50
BIST 9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

Barış Pınarı Harekatı Başladı |DETAYLI|

Barış Pınarı Harekatı Başladı |DETAYLI|
09.10.2019
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “TSK, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmıştır.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında şunları kaydetti:
“Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı’nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız. Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye ile birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

Öte yandan, Erdoğan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bilgi alarak Barış Pınarı Harekatı’nın başlama emrini verdiği ana ilişkin görseller, sosyal medya hesabından paylaşıldı. Erdoğan, Türk ordusunun Barış Pınarı Harekatı’nı başlatması direktifini, telefonla görüştüğü Milli Savunma Bakanı Akar’a verdi. Erdoğan’ın Akar’la telefonla konuştuğu ve bilgi alarak harekatın başlaması emrini verdiği ana ilişkin görseller, Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bilgi alarak Barış Pınarı Harekatı’nın başlama emrini verdi.” ifadeleri kullanıldı.

Tel Abyad’daki terör hedefleri ateş altına alındı
Harekatın başlamasıyla Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad’daki terör hedeflerine obüs atışları yapıldı. Atışların başlamasının ardından bazı vatandaşlar da sokaklara çıkarak Mehmetçik’e destek sloganları attı. Belediye hoparlörlerinden yapılan duyurularda, vatandaşların sınırdan uzak durmaları ve evlerine girmesi istendi. Bu arada, obüs atışlarının ardından ilçede konuşlu askeri birliklerden çıkan araçlar sınır hattındaki birliklere doğru hareket etti. Öte yandan, Akçakale ilçesinde telefon ve internet hatlarında kesintiler yaşanıyor.

Ceylanpınar’dan obüs sesleri duyuluyor
Barış Pınarı Harekatı’nın başlatılmasıyla Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn’ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi. Ceylanpınar ilçesinde obüs sesleri duyulurken, Suriye sınırında savaş uçaklarının uçtuğu görülüyor. Bu arada, Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi.

Erdoğan’dan harekat bilgilendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı’ya ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i telefonla arayarak bilgi verdi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener’i telefonla arayarak Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili bilgilendirdi. Öte yandan, İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Erdoğan, Şentop’a Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

Milli Savunma Bakanlığından açıklama
Milli Savunma Bakanlığı, hudutların güvenliğini sağlamak, sınırların güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek amacıyla Barış Pınarı Harekatı’nın saat 16.00’da uygulanmaya başlandığını açıkladı. kanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere, milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır.”

Milli Savunma Bakanlığı NATO’yu bilgilendirdi
Öte yandan, MSB’nin Twitter hesabından, yapılan açıklamada, “ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin bilgilendirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Hava üslerinde hareketlilik
Barış Pınarı Harekatı’nın başlatılmasıyla Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü ve İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında da hareketlilik gözleniyor. Bazı Türk savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor. Öte yandan askeri kargo uçakları ve tanker uçaklarının da üsse geliş ile gidişleri sürüyor.

Millî Savunma Bakanlığı: ‘Barış Pınarı Harekatı’nda sadece teröristler hedef alınmaktadır’
Milli Savunma Bakanlığınca (MSB) Barış Pınarı Harekatı’nda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nda olduğu gibi sadece teröristlerin hedef alındığı bildirildi. MSB’nin Twitter hesabından, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin açıklamada bulunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan “Barış Pınarı Harekat Planı”nın Türk Silahlı Kuvvetlerince saat 16.00’dan itibaren uygulanmaya başlandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda olduğu gibi harekatın planlama ve icrasında sadece teröristlerle bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekat bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ‘Barış Pınarı Harekatı uluslararası hukuk gereğince icra ediliyor’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı‘yla ilgili Twitter üzerinden paylaşımda bulundu.

Çavuşoğlu, Twitter paylaşımında şunları kaydetti:
“Barış Pınarı Harekatıyla, bölge teröristlerden temizlenecek, Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve BMGK’nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir.”

Dışişleri: ‘BMGK üyeleri bilgilendirilecek’
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Barış Pınarı Harekatı hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelerin büyükelçilerinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.Aksoy, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır.” ifadesini kullandı.

BMGK’nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan oluşuyor.Türk savaş uçakları Barış Pınarı Harekatında 30 kilometre derinliğe girdi
Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini imha etti. Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait F16 savaş uçakları, Türkiye’nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında YPG/PKK hedeflerini vurdu. Savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı. Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar da vuruldu.

Teröristler lastik yakıyor
Terör örgütü YPG/PKK mensupları ise Türk savaş uçaklarının görüşünü kısıtlamak amacıyla lastik yakıyor.

Öte yandan TSK Topçu birlikleri, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad’da örgütün mevzilerini obüs atışlarıyla hedef alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa süre önce “TSK, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmıştır.” diyerek operasyonun başladığını duyurmuştu.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.