Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Bilecik’te 400 yıllık gelenek yaşatıldı

Bilecik’te 400 yıllık gelenek yaşatıldı
08.04.2024
A+
A-

Bilecik’te 400 yıllık Osmanlı geleneği olan Çınar Altı Helva Sohbeti programı düzenlenirken çocuklar Hacivat-Karagöz Gölge Oyunu’nu pür dikkat seyretti.

Osmanlı Devletin manevi kurucu Osman Gazi’nin kayınpederi Şeyh Edebali Türbesinin bulunduğu yerleşke içinde 400 yıllık Osmanlı geleneği olan Çınar Altı Helva Sohbeti programı düzenlendi. Program öncesinde teravih namazı çıkışı cemaate helva, Osmanlı şerbeti, lokum ikram edildi. Ardından çocuklara Hacivat-Karagöz Gölge Oyunu’nu sergilenirken, ailelere de ney konseri ve Ramazan sohbeti yapıldı. Çocuklara gösteri sonrası pamuk şeker ve Osmanlı macunu ikram edildi.

“İnşallah bu geleneğimizi nesilden nesile aktarmayı hedefliyoruz”

Yapılan etkinlik hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, “Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu Şeyh Edebali Hazretleri’nin mefhum bulunduğu alanın içerisindeyiz. Yine bir Osmanlı geleneğimizi Çınaraltı Helva Sohbetlerini Bilecik’te icra etmek için burada bulunmuş bulunmaktayız. Eskiden Osmanlı’da gelenek olarak teravih namazı çıkışında ramazan ayında kendi aralarında toplamış oldukları paralarla halk helvalar alınır ve daha sonra o alanda oturulup helva sohbetleri akil insanlar tarafından gerçekleştirilmiş. Bizde bu ramazan geleneğimizi günümüze uyarlayarak Bilecik’te yeniden yaşatmaya gayret gösteriyoruz. Hem konusunda uzman akademisyenlerimiz ve uzmanlarımız tarafından ramazanın uhreviyatı ile alakalı bilgilerimizi paylaşacağımız hem de aynı zamanda ramazanın çocukça nasıl geçirileceği ile alakalı olarak çocuklarımıza çeşitli faaliyetler, etkinliklerle işte pamuk şeker, mehter gösterisi, Hacivat ve Karagöz, gölge oyunları, helva sohbetleri şeklinde gerçekleştirdiğimiz bir proje. İnşallah bu geleneğimizi nesilden nesile aktarmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Haluk Yıldız da vakıf kültürünü anlatarak eşlik ederken, şair, yazar Mustafa Özçelik ’Osmanlı Devletinin Kuruluşu’ hakkında bilgi verdi. Yüzyıllık geleneklerin devam etmesini istediklerini belirten misafirler geceden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

Ramazan ayı boyunca her cumartesi günü yapılan Çınar Altı Helva Sohbeti Vali Şefik Aygöl de katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.