Dedelek İzler Bırakan Politikacıdır
İbret dolu günlerden geçiyoruz. Eskiden, gündem değişiklikleri günlük oluyordu. Şimdi maşallah saat başı değişiyor.
Borsa gibi. Ekrandan takip et.
Anlık.
Politikada biraz nostaljik sörfe yapalım.
Eskişehir’de bir zamanlar, politik arenada baş aktör olarak İbrahim Yaşar Dedelek vardı.
Yakın geçmişte, İbrahim Yaşar Dedelek, Eskişehir politika gemisinin baş kaptanıydı.
Gazete haberleri, manşetler de onun adı vardı.
O günkü gazetelerin köşeden yazanlar onu hep yazarlardı. Algının ne demek olduğu henüz pek bilinmediği yıllarda, Algı yönetimini çok iyi beceriyordu.
Sosyal İlişkileri de pekiyi idi.
Yakın geçmiş de dediğiniz çeyrek asır önce.
DEDELEK BİR FENOMEN POLİTİKACIIDIR.
DYP’ den 19-20-21 dönem milletvekili olarak Eskişehir’i temsil etmiştir. İlk seçiliş tarihi,14 Kasım 1991.O zaman seçimler 4 yılda bir yapılıyordu.
Listenin başında, Hüsamettin Cindoruk, 2. sırada İbrahim Yaşar Dedelek, 3.sırada Muammer Fevzi Yalçın.
ÜÇÜ BİR ARADA. Eskişehir’e hizmet etmiştir.
Anavatan dan Hüseyin Aksoy, Mustafa Balcılar seçilmişti.
Hepsi Eskişehirli. Dışarıdan ithal eniştemiz CİNDORUK’ u saymaz isek, yok. Görüldüğü gibi, ne DSP’nin ne SHP’nin, ne de CHP’nin esemesi okunmuyordu..
Yani, soldan bir tane milletvekili bile yok.
Hani, ESKİŞEHİR seçmeni “solcu” falan değil diyorduk ya. İşte ispatı.
Peki, bu seçmenlerin derdini kim dinleyecek?
Sorunun cevabı basit.
DYP’den seçilen milletvekilleri o kesimin seçmenlerinin de dertlerini dinlerlerdi, yapılacak işler var ise, yapılırdı ama DEDELEK her zaman birkaç adım önde giderdi. Diğerleri pek, Ankara’dan gelmezlerdi.
Keza, Mustafa Balcılar’ da öyle.
Kısacası Eskişehir için koşmuştur, koşturmuştur. Mesut HOŞCAN’ ın Eskişehir spor kulübü Başkanlık seçimlerinde bile aktif olarak yer almış, sonraları çok pişman olmuştur.
Seçmeni el ense çekerek kucaklamasını bilirdi.
O günkü TBMM’ si şimdiki gibi değildi. Çeşitli kanun teklifleri ve soru önergeleri vermiştir.
Bütçe komisyonunda yer almıştır
Parlamenter sitemde, Milletvekillerin toplumda ağırlığı vardı, etkinliği vardı, partilerinde bir “özgül ağırlıkları ” ve itibarları vardı.
Rahmetli Demirel, kapısını milletvekili olmak için kuyruğa gelenlere “hadi bakalım sandıktan” çıkın” öyle gelin derdi.
SOMUT BİR ÖRNEK..
Doğalgazın yatırım programında olmamasına rağmen Sayın, TBMM Başkanı olan Cindoruk’un da katkıları ile, Büyükşehir Belediye Başkanı AYDIN ARAT döneminde, Eskişehir’e getirilmiştir.
Eskişehir’e gelen yatırımlarında, DYP milletvekillerinin katkıları çok büyüktür..
Önemli sanayii yatırımları bu dönemde getirilmiştir. Bir örnek, Halis Toprak’ın yaptığı yatırımlar..
Büyükşehir Belediyesi ALPU Atık su Arıtma tesisleri için, Cumhurbaşkanı DEMİREL’ in kendi ödeneğinden ciddi rakamlar aktarılmıştır.
Eskişehirspor’a sahip çıkılmıştır. Eskişehir’in Büyükşehir olması ile birlikte Organize Sanayii büyümüş birlikte, yatırımlar akmaya başlamıştır
Milletvekili olmak demek, Halkın sorunlarına sahip çıkmak demektir. Dedelek çok sevilen bir isimdi ve politik aktördü
ESKİŞEHİRDE 4 AİLE VAR.
Demokrat parti geleneğinin özünde milli irade vardı. İşleyen bir demokratik kültür ve geleneği vardı. Dedelek politikaya çocukluğundan beri iç içedir. Babası rahmetli Hamit Dedelek’ tir.
Eskişehir’de 4 büyük “Aile” var ve bu büyük “Aile” ler Eskişehir’de Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından bu yana hem ticaretin hem siyasetin belirleyicisi olmuştur.
Bu ailelerden ilki meşhur “SAZAK” ailesi’ dir. Sanki babadan oğula geçer gibi, Sazakların her dönem kontenjan milletvekili vardır Eskişehir’in bir diğer büyük “ailesi” ise Dedelek ailesidir…
Hamit DEDELEK, 1957-60 yılları arasında DEMOKRAT parti den milletvekili seçilmiştir. Ablası ise ailenin en zeki ve çalışkan olanıdır. Hacettepe de öğretim üyeliği yapmış TIPprofesörüdür.
İDGA mimarlık yüksekokulu mezunudur. Belediyede Fen işleri müdürlüğü de yapmıştır. Hatta Anadolu üniversitesinde öğretim görevlisi görevini yapmış dersler de vermiştir. Kendisi de iyi bir mimardır. Birçok başarılı projenin altında onun imzası vardır. Ray kent onun Eskişehir de gerçekleştirdiği örnek gösterilen bir toplu konut projesidir..
Mesela, 2007 yılında CHP’ den milletvekili seçilen Murat Sönmez onun stajyeröğrencisidir. Şimdilerde ayrı gibi gözükse de Özcan Badın, Turgut Keskiner, rahmetli olan “kılıcal” mağazaların sahibi Eyüp Kılıcal bir zamanlar kader birliği yaptığı dostlarıdır.(Allah rahmet eylesin) Belediye seçimlerinde, Belediye Meclis üyeliği adaylığı da vardır, fakat kader onu pas geçmiş seçilememiştir.
Ama zaman yolculuğunda kader bu kez ona Milletvekili yolunu açmıştır.
İşte böyle bir siyasi birikimi vardır.
Şimdiki, gibi birbirlerine bakamayacak sözler söylenmiyordu o zamanalar.
Bugünle kıyaslanınca “Siyasetçiye güven” vardı.
Çare milletti.
(devamı yarın)