Site Rengi

DOLAR 32,3485
EURO 34,7878
ALTIN 2.397,12
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Az Bulutlu
Eskişehir
18°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 13°C
Paz 17°C

Eskişehir Sağlık-Sen’den Down Sendromlular Farkındalık Günü İçin Açıklama

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Sağlık-Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, "21 Mart Dünya Sendromlular Farkındalık Günü' için bir açıklama yaptı. Köksal, Dow Sendromu'nun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu vurguladı. Down sendromluların, eksiği olmadığını, bilâkis fazlası olduğunu ve bu fazlalığın kromozom kaynaklı dikkat çekti. Down sendromunun görülme olasılığının yüzdesini, sıklığını anlatan Köksal; Down sendromluların zekâsına, yetenek ve kişiliği olduğunu ifâde etti. Onları farklı olarak görmemeye ve bir gün değil her gün hatırlamak gerektiğini işâret ederek sözlerini noktaladı.

Eskişehir Sğalık-Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal'ın açıklamasının tam metni şöyle:
"Değerli Basın Mensupları;
2011 yılından itibaren Mart ayının 21. Günü Down Sendromu Farkındalık günü olarak anılıyor. Genç Sağlık Sen öncülüğünde bugün, down sendromlu bireylerle toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünerek,  bu anlamlı günde burada kardeşlerimizle birlikte olmak istedik.

Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
Down Sendromlu bireylerin eksiği değil fazlası vardır! Genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Yani Down sendromu olmayan bireylerde 46 kromozom varken, Down sendromlularda 47 kromozom bulunur. Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri ve ortalama olarak her 800 canlıdan biri down sendromlu olarak dünyaya geliyor. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşıyor. Ülkemizde  yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyimiz mevcuttur. 

Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptir. Bu özel insanların toplum tarafından fark edilmesi ve hastalık olarak görülmemesini istiyoruz. Eğer biz gönüllerdeki engelleri yıkmazsak her şey engeldir. Ama azmettiğimiz zaman, sevdiğimiz zaman, çabaladığımız zaman hiçbir şey bize engel değildir. Bunu burada kardeşlerimizle birlikte bütün örnekleriyle gördük. Engelleri nasıl aştıklarını, nasıl başardıklarını bize gösterdiler. Ülkemizde son dönemde yapısal dönüşümler ile hem engelli bireylerimize hem de yakınlarına sosyal anlamda olumlu düzenlemeler yapılmış, bunun bir parçası olarak da Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Çalışanları olarak bizler de buradaki azimli kardeşlerimizin paydaşları durumundayız. Bu bağlamda; bu özel günün bir güne özgü değil, her gün hatırlanması gereken bir gün olmasını temenni ediyoruz. Unutmayalım ki gerçek dostluklar kromozom saymaz. 21 Mart Down Sendromluları Farkındalık Günü'nde kardeşlerimizin farkındayız ve onları tüm kalbimizle seviyoruz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.