Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Eskişehir Türk Ocağı’nda ’Tarihsel Süreçte Türk Okçuluğu’ konuşuldu

Eskişehir Türk Ocağı’nda ’Tarihsel Süreçte Türk Okçuluğu’ konuşuldu
22.02.2025
A+
A-

Savaş Tarihi araştırmacısı ve okçuluk uzmanı Kemankeş-Avukat Mustafa Adnan Mehel, Eskişehir Türk Ocağı’nda ‘Tarihsel süreçte Türk Okçuluğu’ sohbetine katıldı.

Mustafa Adnan Mehel, Asya’da okçulukla ilgili arkeolojik buluntular ışığında kompozit Türk yayının temelinin M.Ö. 3000 yıllarına dayandığını ifade etti. Türk okçuluğunun doğuşu ve özelliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adnan Mehel, Kompozit Türk yayının oluşumunda tarihin kadim dönemlerinden bu yana yaylalarda çok sayıda at yetiştirme temeline dayanan konar-göçer yaşam formunun getirdiği zorlukların ve mücadele ortamının en büyük etken olduğunu belirtti. Türklerin kadim savaş stratejilerine de değinen Mehel, yaşam formunun doğal bir getirisi olan atın ehlileştirilmesinin ve kompozit Türk yayının askeri taktik ve stratejilere getirdiği yeniliklere değindi ve bu yeniliklerin tarihin her devrinde Türklerin cihanşümul devletler kurmasının temel faktörü olduğunu vurguladı. Okçuluk uzmanı Mehel, Türklerin az olan nüfuslarına rağmen kendilerinden katbekat fazla olan Çin orduları ile başa çıkma kabiliyetlerinin Türklere psikolojik ve teknik üstünlükler sağladığına dikkat çekti. Atlı okçuluk yetenekleri ile Türk süvarilerinin çok farklı imparatorlukların ordusunda profesyonel asker olarak hizmet etmelerine değinen Mehel, Osmanlı döneminde zirvesini yaşayan geleneksel Türk okçuluğunun kültürümüzdeki önemini de dile getirdi. Günümüzde geleneksel okçuluğun rehabilitasyon, motivasyon ve gençlerin özgüvenlerini arttırma amaçlı uygulamaları olduğunu kaydeden Mustafa Adnan Mehel, hem kültürel bir miras hem de bir geleneksel bir spor olan Türk Okçuluğunun geliştirilerek devam etmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Konukların soruları ve şube başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal’ın şükran beratı takdimi ile gece sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.