Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

Eskişehir’de İlklere İmza Atan İş Adamı: Yahya Çolak

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir de hep ilklere imza atan iş adamı Yahya Çolak, yine bir ilke imza atarak lavanta ekti. Yahya Çolak, Eskişehir’de lavanta ekme macerasının nasıl başladığını Mavi Radyo Haberötesi Haber Müdürü Saâdet Yörükçü’ye anlattı.

Lavantanın ne kadar faydalı bir bitki olduğunu bizlerle paylaşan Çolak, bize lavanta reçeli ve lavantalı kek ikramında bulunmayı ihmal etmedi. Çolak, İç Anadolu’nun ortasında böyle bir çalışmanın ne kadar kolay olabileceğini de ispat etmiş oldu. Yahya Çolak, geçen yıl 3 aylık hastalık dönemi süresinde böyle bir şeye karar verdiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
"Geçen yıl ağır bir hastalık geçirdim. 2 ay evden çıkmadan tedavi süreci yaşadım. Çocukluğumuzdan bu yana hep çalışmaya alışık olduğum için evde canım çok sıkılınca böyle bir fikir çıktı. Önce Eskişehir Bölgesinde boş duran yarım arazilerini araştırdım. Baktım ki çorak, değerlendirilmeyen çok boş arazi var. Tabii ki önce kendi köyümden başladım. ‘Çorak arazide ne yetiştirilir’ diye düşünürken sosyal medyada lavanta ekimini gördüm. Lavantanın ana vatanının da Isparta olduğunu bildiğimiz için atladık Isparta’ya gittik. Lavanta tarlasında çalışan işçilerle görüştüm. Lavanta yağı yapan fabrikayı gezdim. Lavantanın çiçekleri de toplanıp Dubai’ye gönderiliyormuş. İlaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılmaktaymış. Oradan ekmek amacıyla 3, 5 dal aldım, Eskişehir'e geldim. Benim doğduğum yer Seyitgazi Şükranlı Köyü. Köyümde boş bir arazi kiralayıp ektim. Yazın canlandırma yaptık. Baktım bu iş oluyor. Hemen bir tarla satın aldım. Proje yaparak devletten proje karşılığı  hibe aldım. Ticarî anlamda hiç düşünmemiştim."

Herkes “herkes ‘bu iklimde lavanta mı yetişir’ dedi”

Bu fikri ilk kez köyde arkadaşlarıyla paylaştığımda ‘bu iklimde lavanta mı yetişir’ dediklerini anlatan Yahya Çolak, macerasına nasıl devam ettiğini şu sözlerle ifade etti:
"Köyümde araştırma yaparken herkes bana ‘bu iklimde lavanta mı yetişir? Lavanta Akdeniz iklimi bitkisi’ dedi. Herkes ‘olmaz, hayal kurma’ dedi. 3.sınıf boş arazilerde zaten hiçbir şey üretilmiyordu. ‘Ne kaybederim’ dedim. Lavanta çok amaçlı bir bitki. Çevresindeki yabani bitkileri, kokusuyla öldürüyor. Doğal yabani bitkileri temizleme makinası. Gübresiz ve su istemeyen bir bitki. Aynı zamanda çorak arazi seviyor. Sadece istediği rüzgar. Biz lavantanın sadece çiçeklerini topluyoruz. Kışın kış uykusuna yatıyor, ilkbaharda uyanıyor. Bu konuyla ilgili köyde eğitim verdik, kendimiz de eğitim aldık. 4 yılda 10 bin kök lavantaya ulaştık. Aynı zamanda kovan koyarak lavanta balı üretmeye başladık. Lavantanın 800-900 çeşidi var. İhracaat yapmaya başladık."

“Yurtdışı lavantayı çok iyi biliyor”

Özelikle Fransa'nın Lion şehrinde lavanta konusunda çok güzel şeyler yapılıyor. Kozmetik sanayisinde ve yağ sanayisinde çok kıymetli bir bitki. Kullandığımız parfümlerin içinde mutlaka bir lavanta yağı kokusu eklemesi vardır. Biz, ‘lavantayla daha neler yapabiliriz’ dedik ve birçok fikir çıktı ortaya. Kendi işletmeciliğini yaptığımız Nosso Cafe’de sunumunu yaptığımız lavantalı keklerimiz aynı zamanda lavanta reçelimizi misafirlerimize tattırmaktayız."

“Köyün derneğiyle biz daha çok işler yapacağız”

Şükranlı Köyü’nde doğduğunu ve bu köyde doğmaktan büyük gurur duyduğunu belirten İş Adamı Yahya Çolak: "Şükranlı Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği üyesi olarak sadece lavanta bitkisi değil, birçok işte başarılı olacağımıza inanıyoruz. Biz ilklere imza attıkça başka insanlara da örnek olacağımız inancındayım. Biz bu projemiz ile hem atıl durumdaki çorak boş arazilerimizi değerlendirdik hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Yapılamayacak denilen şeylerin de nasıl yapılabileceğini göstermiş olduk. İş üretmek isteyen herkes iş üretebilir. ‘O burada olmaz, o nasıl olacakmış’ demeye gerek yok. Biz olmazı başardık. Sizler de başarabilirsiniz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.