Site Rengi

DOLAR 32,3834
EURO 34,5786
ALTIN 2.387,33
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 17°C
Az Bulutlu
Eskişehir
17°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 13°C

ESOGÜ’nün ‘Sürdürülebilir Gres’i patent aldı

ESOGÜ’nün ‘Sürdürülebilir Gres’i patent aldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Mehmet Ay ve Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Sert ile bir süre önce hayatını kaybeden Prof. Dr. Osman Nuri Çelik’in de katkıda bulunmuş olduğu borlu gres, patentini aldı.

Otomotivde, imalatta, havacılık ve gıda imalat gibi endüstriye alanlarda yağlayıcı olarak kullanılan gres, ESOGÜ bünyesinde bor ve polimer kullanılarak karbon ayak izini azaltmayı sağlayacak bir yöntemle üretildi. Dünyada gres ham maddesi olarak kullanılan lityum tuzunun yüksek maliyetle tedarik edildiği biliniyor. Patentlenen buluşta gres için lityum tuzları yerine polimer malzemeleri kullanılarak sürdürülebilir bir ürün elde edilebiliyor.

Bilgilendirmede bulunan Ay, “Geliştirdiğimiz gres, elektrikli araçlarda da kullanılabilecek sürdürülebilir bir grestir. Lityum tuzları yerine polimer malzemeler kullanarak maliyeti düşürdük ve çevre dostu ürünlere imkân sağladık. Hem yeşil malzemelerle kullanıma ilişkin çalışmalarımız hem de bu araştırmaların sanayiye aktarılmasına yönelik görüşmelerimiz sürüyor. Üç yıl içinde ülkemizde gres üretimi için dış kaynak ihtiyacını azaltmayı umuyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.