Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Havaların soğumasıyla mest talepleri arttı

Havaların soğumasıyla mest talepleri arttı
21.02.2024
A+
A-

Eskişehir’de havaların soğuması sonrası, abdest alan vatandaşların işini kolaylaştırdığı bilinen ve fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişiklik gösteren meste talep arttı.

Kış mevsiminin etkilerinin hissedildiği Eskişehir’de vatandaşların mest talepleri arttı. Halk arasında ‘mes’ olarak da söylenen ve Arapça’da ‘sıvazlama’ anlamına gelen ‘mesh’ kelimesinin Türkçe’deki karşılığı olan mest ile abdest alırken ayakların yıkanmayarak sadece bu ayakkabının ıslak elle sıvazlanmasının yeterli sayıldığı biliniyor. Ayağı yıkama meşakkatinden değil, sünnete uymak ve soğuktan korunmak niyetiyle giyilen mestleri genel olarak yaşlılar tercih ederken fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişiklik gösteriyor.

“Özellikle kış aylarında talepler yükseliyor”

Esnaf Ali Karakuş, “Mest hem kışın ayakların üşümesini önleyen hem de namaz kılanlar için abdest tutan deriden yapılan bir malzemedir. Bu Osmanlı İmparatorluğu zamanında bile olan bir gelenek. Vatandaşlar hala kullanıyorlar ve talepleri oluyor. Özellikle kış aylarında talepler yükseliyor. Yaşlı vatandaşların kullanımı daha yoğun. Kuryeler ayaklarının üşümemesi için alıyor. Abdest alırken üzerine meshedildiğinde o geçerli sayılıyor. Fiyatları malzemesine göre değişiyor. Deri olanlar 150, çorap gibi olanlar 175 lira” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.