Kolsuz Yaşar Söyleşileri – İdrisyaylalılar Derneği Başkanı İsmail Koca ile Söyleşi Gerçekleştirdik
İdrisyaylalılar Sosyal Ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Koca İle köy üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide, köyü ve derneksel faâliyetlerini anlatan Koca ile keyifli ânlar geçirdik.
-Başkanım öncelikle dernek ne zaman kuruldu ve amaçları nedir, desek…
-Derneğimiz 2004 yılının aralık ayında Recep Demir başkanlığında kurulmuştur. O günkü şartlarda, göç nedeniyle şehre yerleşen hemşehrilerimizle kültürümüzü yaşatmak ve köyümüzden kopmadan birlikteliği sağlamak adına yola çıktık ve derneği kurduk.
-Gördüğüm kadarıyla bunu başarmışsınız da… Ayrıca bir federasyona bağlısınız. Biraz da bunlardan bahsetsek…
-Evet. Kuruluşumuz sonrası 2005 yılı mart ayında ‘Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu’nun kuruluşu gerçekleşti. Bu kuruluşta Zihni Çalışkan başkanlığında 7 dernek ile bu kuruluşu gerçekleştirdik. Burada aslında göçmenler olarak Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. ‘93 harbi’ diye tabir edilen, 1877-78 Osmanlı-Rus harbindeki ilk göç dönemi Balkan savaşlarının devamı ile 1912 yılı ile devam eden göçler Cumhuriyet’in Kuruluşu ile memleket özlemi ile oluşan 1923 (-1339) göçü ile hızlanan 1950 ile tekrar başlayıp 1969-1978 yakın akraba göçü ile devam etmiştir. Bu tarihi bilgilerin ışığında sağ olsun Başkanımız Zihni Çalışkan bu birlikteliği harekete geçirdi ve federasyon kuruldu.
-Başkanlık sürecinize değinsek biraz da…
-Dernekte işlerim nedeniyle 10 yıl başkan yardımcılığı yaptım. 2014 yılında başkan seçildim. Kültürümüzde önemli bir yeri olan ‘Hıdırellez’ şenliklerini hayata geçirdik. Çok ciddi bir katılım oldu. İnsanlar birbirini daha yakından tanımaya başladı. Ayrıca köyümüzün bir geleneği olan pekmez (pancar pekmezi) artık yapılmaz olmuştu. Federasyonumuz, Eskişehir Valiliği’nin 6 ay süren kültür toplantılarında dile getirildi ve ‘Unutulan Kültürel Miraslarımız’ adı altında incelenmeye alındı. Sonuçta bizlerin de katılımıyla ve valiliğimizce kabul edildi. O dönemde bizlere yardımcı olan Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade ve Anadolu Üniversitesi’nden öğretim görevlileri Betül Ekinci ve Osman Güldemir'e teşekkürlerimi bir kez daha iletirim. Biz pancar pekmezini her anlamda inceledik. Çünkü bu bir muhacir geleneği idi.
Bu kez pekmez etkinliğini festivale dönüştürmeye karar verdik. Festival çok ilgi gördü ve sayısı 3’e düşen pekmez kaynatma oranı 7’ye yükseldi. Eskişehir Fotoğraf Grubu ve Eskişehir Fotoğraf Sanat Derneği fotoğrafları ile bize destek oldular. 700’e yakın fotoğraf çekildi. Hepsi sanatsal anlamda değerli fotoğraflar tabii. Sonra Seyitgazi Belediye Başkanımızın desteği ile bir fotoğraf sergisi gerçekleştirdik. Ayrıca köyümüzdeki evlerle ilgili çalışmalar yapıldı. Çünkü köyümüzde yeni yapılan ev olmadığını hep eski evlerden ibaret olduğunu bir üniversite hocamız söyledi. Bununla ilgili üniversite düzeyinde son derece güzel çalışmalar yapıldı. Hıdırellez şenliğinde doğa tutkunlarıyla köyümüzde 13 kişilik çadırlı kamp yaptık. Kısaca köyümüzün bulunduğu Türkmen Dağı, Karadeniz sanki. Yani İç Anadolu’nun Karadeniz’i sanki. Organik tarım anlamında da çok şeyler yapıyoruz ve yapacağız da. Köyümüz, Orman Bakanlığı tarafından ‘Bal Ormanı’ ilan edildi. Elbette daha çok iyi etkinlikler yapacağız. Nedenine gelince; Balkan Rumeli Konfederasyonu’nda görev aldığım için 46 ilde örgütlenen ve 10 federasyondan oluşan bir birliktelik var bizde. Bunun dışında 218 derneği temsilen tüm konfederasyon yönetimi bizimle birlikte oldu. Bunlar bizi güçlendiren destekler sonuçta.
Kısaca ‘İdrisyayla Derneği’ olarak kültürümüzü her alanda yaşatmak için iyiik ve güzellik anlamında elimizden ne geliyorsa onu yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. İdrisyayla gelecekte örnek bir köy olacaktır. Tarihi ve kültürü ile ve doğası ile çok, çok güzel olan köyümüze herkesi bekliyoruz. İddialıyız. Mutluluk doğada. Bozulmamış doğasıyla İdrisyayla, temiz hava, temiz su… Kamp ve güler yüzlü insanların adresi, İdrisyayla diyorum.
-Bu güzel söyleşi için teşekkür ederim Sayın Başkanım.
-Ben de bu güzel söyleşi için size ve Haber Ötesi’ne teşekkür ederim.
-Sağ olun. İnşallah başka bir etkinlikte İdrisyayla ile ilgili söyleşilere devam ederiz Sayın Başkanım.
-Elbette çok sevinirim.