Site Rengi

DOLAR 32,3921
EURO 34,7978
ALTIN 2.432,62
BIST 10.062,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 15°C

MEHMET YURT:KÜRESEL TEHDİT ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ

MEHMET YURT:KÜRESEL TEHDİT ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ
21.11.2022
A+
A-

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Veteriner Hekim Mehmet Yurt Antimikrobiyal direnç ile ilgili yapmış olduğu açıklamada bir takım konulara vurgu yaparak şöyle dedi. ” 18-24 Kasım Dünya Sağlık Örgütü tarafından Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak belirlenmiştir. Bu haftanın bizler için önemli olmasının nedeni ,özellikle kullandığımız ilaçların belli sure sonra bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı etki etmemesi yani direnç oluşturmasıdır’’ demistir.
Sayın YURT yaptığı açıklamaya şöyle devam etmiştir.

Antibiyotikler 1928’de keşfedilmiş ve 1940 yılında kullanıma girerek insanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelense de, bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan ve yaygınlaşan ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı ve buna bağlı gelişen antibiyotik direnci sebebiyle sağlık sistemi içerisindeki tedaviler uzuyor ya da ölüm oranları artıyor.
Dünyada her yıl ortalama 700 bin kişi Antimikrobiyal dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle ölüyor ve bu rakamın 2050 yılında 10 milyona çıkacağı bilim insanları tarafından öngörülüyor
Siz bu haberi okurken bir bakteriye karşı direnç gelişmiş olacak. Peki ne yapmayılız.

Antimikrobiyal direncin önüne geçmek için, Antibiyotiklerin antibiyogram yapılmadan ve rastgele dozlarla insan ve hayvanlara verilmemesi, Kaliteli ve etkin antibiyotikler yerine düşük kalitede antibiyotiklerin kullanılmaması, İnsan ve hayvanlarda hastalık önleme ve kontrol stratejilerindeki eksikliklerin giderilmesi, Küresel antibiyotik kalıntı tarama ve izleme programlarındaki yetersizliklerin sonlandırılması,Ulusal ve uluslararası düzeyde kanun desteği ve işbirliğinin eksikliğinin giderilmesi çözüm olacaktır.
Bu amaçla, beşeri hekimler, veteriner hekimler ve diğer sağlık personelinin bir arada çalışmasını sağlayacak ve oluşumun kurumsal alt yapısını da içeren bir Tek Sağlık Yasası çıkarılmalıdır. Dünyada örnekleri olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) benzeri ülkemizde de doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi (HAKİM) kurulmalıdır.
Biz Veteriner hekimler Antimikrobiyal dirençin önemini biliyor ve tedavi protokollerimizi geleceğe yönelik şekillendiriyor. Halk Sağlığı konusunda küresel tehdit olarak görünen konu ile ilgili tüm vatandaşlarımızı sorumlu olmaya çağırıyoruz.” Dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.