Site Rengi

DOLAR 32,2712
EURO 34,8032
ALTIN 2.404,01
BIST 10.300,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Açık
Eskişehir
22°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 12°C

Sektörlerin dijitalleşmesi kitap evlerini olumsuz etkiledi

Sektörlerin dijitalleşmesi kitap evlerini olumsuz etkiledi
05.04.2023
A+
A-

Eskişehir’de pandemi sonrasında yaygınlaşan internet alışverişi, fiziksel kitap satışlarını düşürünce sahaflar boş kaldı.

Gelişen teknolojiyle birlikte sektörlerin dijitalleşmesi ve pandemi sonrasında yaygınlaşan internet alışverişi kitap evlerini olumsuz yönde etkiledi. İnternetten kitaplara daha kolay ve ucuza ulaşabilen vatandaşlar, kitapçıların dükkânlarını boş bıraktı. Eskiden kitap evlerinde bazı zamanlar uzun kuyruklar oluşurken, artık çoğu vatandaş kitaplarını internet yoluyla temin ediyor. Müdavim müşterilerin ise her şeye rağmen dükkânlara gelmekten vaz geçmediğini kaydeden esnaf, özellikle gençlerin internet alışverişini daha fazla tercih ettiğini dile getirdi. Eskisine göre dükkânların boş kalmaya başladığına dikkat çeken sahaf çalışanı, kitap evlerinden kitap alınmasının daha değerli olduğunu belirtti.

“Müşterilerimiz kitap almak için dükkânları doldururdu, artık eskisi kadar gelmiyorlar”

Eskişehir’deki bir kitap evinde çalışan Burhan Sancaklı, dijitalleşen piyasanın kitap evlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Son dönemlerde kitap evlerinde vakit geçiren kişi sayısının azaldığını ifade eden Sancaklı, “Dijitalleşen piyasa, bütün sektörlerde olduğu gibi bizim işlerimizde de olumsuz denilebilecek etkileşimlere sebep oldu. Pandemi süreci ve sonrasında internet alışverişinin yaygınlaşması kitap sektörünü etkiledi. Vatandaşlar internet alışverişiyle kitaplara daha kolay ve daha ucuza ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla bizim fiziksel kitap satışlarımız azaldı. Önceden internet satışları daha az kitleye hitap ederken, bugün daha fazla tercih ediliyor. Müşterilerimiz kitap almak için dükkânları doldururdu, artık eskisi kadar gelmiyorlar. Tabii müdavimlerimiz bir sahaftan kitap almayı daha çok tercih ediyorlar çünkü internet alışverişinin onun yerini dolduramayacağının farkındalar. Ancak gençler arasında bu durum pek öyle değil, onlar internet üzerinden alışveriş yapıyorlar. İnsanlar alacakları kitabı internetten 3-5 lira daha ucuza temin ediyor olabilirler fakat kitabın kitap evlerinden alınması daha değerlidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.