Sinema Genel Müdürü Birol Güven Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nde öğrencilerle bir araya geldi

22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen atölyelerin konuğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven oldu. Güven, Sinema Genel Müdürlüğü’nün öğrencilere sunduğu imkanlar ile Eskişehir Film Festivali’ne dair görüşlerini paylaşarak öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali kapsamında, 27 Mayıs 2025’te Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen atölyede öğrencilerle bir araya geldi. Güven, sinema sektörüne yönelik destek programlarını ve festivalin önemini paylaşarak, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
“İyi bir filmin nereden çıkacağını kimse bilemez. Bu nedenle, ayrım yapmaksızın herkesi desteklemeye çalışıyoruz”
Festivale katılan öğrencilerle soru cevap yapan Birol Güven, öğrencilere özel destek programı olup olmaması hakkında, “Sinema öğrencileri için özel bir destek programımız yok. Çünkü biz sinemacıları öğrenci ya da mezun olarak ayırmıyoruz. Herhangi bir öğrenci arkadaşımız bize destek için başvurduğunda, o kişi bizim için bir sinemacıdır. Diğer meslektaşlarından hiçbir farkı yoktur. Çok tecrübeli bir sinemacıyla bir öğrenci sinemacıyı aynı ölçüde kabul ediyoruz. Çünkü iyi bir filmin nereden çıkacağını kimse bilemez. Bu nedenle, ayrım yapmaksızın herkesi desteklemeye çalışıyoruz. Burada önemli olan, sinema yapma derdinizin olmasıdır” dedi.

“Anadolu Üniversitesi’nin bizim için yeri ayrıdır”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, kısa filmlere verdikleri desteği şu kelimeler ile anlattı:
“Kısa Film Destek Programımız sayesinde, başvuran ve kabul edilen projelere maddi destek sağlıyoruz. Sadece kısa film değil, belgesel ve uzun metraj film projeleri için de desteklerimiz mevcut. Öğrencilerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın e-Devlet üzerinden duyurduğu destek şartlarına ulaşarak tüm detayları öğrenebilirler. Anadolu Üniversitesi, sinema ve televizyon endüstrimizin kalbinin attığı bir okuldur. İletişim Bilimleri Fakültesinden sektör için pek çok efsane isim yetişmiştir. Bu nedenle, Anadolu Üniversitesi’nin bizim için yeri ayrıdır. Bu fakülteden mezun olan pek çok duayen arkadaşımızla yollarımız kesişti ve kendileriyle çok güzel işler yaptık.”
“Yeni bir sinema diline sahip sinemacılara ihtiyacımız var”
Son olarak sinema sektörüne gönül veren öğrencilere motivasyon konuşması yapan Güven, “Sinema yapmak için bilgi ve dert gerekir. Derdi olan ve bu işi hakkıyla yapabilen sinemacıların önü çok açık. Dünya, tarihinde olmadığı kadar büyük bir değişimin içinde. Dijital uygarlık çağındayız ve sıfır noktasındayız. Bizi altüst edecek, yeni bir sinema diline sahip sinemacılara ihtiyacımız var. Dünyada sineması güçlü olmayan, güçlü bir ülke de yoktur. Bu yüzyılda güçlü bir ülke olmak istiyorsak, mutlaka güçlü bir sinemaya sahip olmamız gerekiyor. Bu sistemi de bugün burada öğrenci olan arkadaşlarımız kuracak. Bu sebeple, öğrencilerimizin her birini çok şanslı görüyorum” şeklinde konuştu.