Site Rengi

DOLAR 32,2736
EURO 34,7948
ALTIN 2.402,66
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 14°C
Az Bulutlu
Eskişehir
14°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Sivrihisarlı 40 yıllık tecrübeli esnaf Gürgen ağacının ilmek ilmek işliyor

Sivrihisarlı 40 yıllık tecrübeli esnaf Gürgen ağacının ilmek ilmek işliyor
14.12.2023
A+
A-

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde 40 yıldır tahta kasnaklardan elek imal eden Muzaffer Nurlu, mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirtti.

Sivrihisar ilçesinde yaşayan esnaf Muzaffer Nurlu babasından öğrendiği elek yapımını 40 senedir sürdürüyor. Gürgen ağacından çember formu verdiği kasnaklara kullanım alanına göre özel tel geren Nurlu’nun mesleği yok olma tehlikesi altında. Mesleğinin son temsilcilerinden olan Muzaffer Nurlu’nun ürünleri genellikle buğday, arpa, nohut, mercimek elemek için kullanılıyor. Fiyatları 30 lirayla 50 lira arasında değişen elekleri genellikle ilçeyi ziyaret eden turistler ve ev hanımları tercih ediyor.

“Son yapan kişilerden birisiyim”

Zanaatının yok olma tehlikesinden bahseden Muzaffer Nurlu şöyle konuştu;

“Ben bu mesleği 40 yıldır yapıyorum aşağı yukarı ama artık batmaya yüz tutan meslek olduğu için halen zor devam etmekteyiz. Artık nereye kadar gider bilmiyorum ama son yapan kişilerden birisiyim. Yani bu baba zanaatı eskiden beri babamdan öğrendik yani böyle geldi. Alıcısı pek yok da böyle işte bizde bırakamadım. Hani meslek olarak bırakamadığım için bulunduruyoruz. Ama böyle tek tük kullananlar var, bazıları da hobi olsun diye böyle şark odası falan yapıyorlar. Bunu kasnağı hazır geliyor. Ben açıyorum onları, gürgen ağacından yapılıyor.”

“Buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi hububatlar eleniyor”

Gürgen ağacından yapılan özel tahtalardan kasnak oluşturarak elek imal ettiğini belirten Nurlu, “Genelde Sakarya’nın Adapazarı ilçesi tarafında yapılıyor. Bize geliyor işte bu şekilde alıyoruz, tellerini alıyoruz. Kullanım alanına göre değişiyor. Buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi hububatlar eleniyor genellikle. Tellerin aralıkları farklı ondan dolayı kullanım alanına göre çakıyorum. Yani fiyatları 30, 40, 50 lira o civarda yani büyüklüğüne göre değişiyor. El yapımı eleklerimin fiyatı telin kalitesine göre değişir yani” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.