Site Rengi

DOLAR 32,5683
EURO 34,9289
ALTIN 2.425,54
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

Sıtkı Karaca’dan Hekim Tanımı

Sıtkı Karaca’dan Hekim Tanımı
12.03.2022
A+
A-

 

Uzman Psikolog Doktor Sıtkı Karaca son günlerde gündemde olan, doktorların çalışma esaslarıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Hekim nedir?
Hekim Arapça H-K-M kökünden gelir. Sami dilleri anlam bilgisi için etimolojik yönden köken bilgisi gerektiren bir yapıya sahiptir. Hekim, hakim, hakem, hikmet, hüküm hep aynı kelimeden kök alır. Bir işin aslını, arkasında yatan derinliği keşfetmek anlamını taşımaktadır.
Hekim sıradan bir meslek değildir. İnsanın yaşadığı sorunu, rahatsızlığı önce hastanın şikayet ve muayenesindeki belirtilerle (semptom) keşfeder ve onun arkasında yada altında yatan nedeni öğrenir. Bu yaklaşımıyla önce teşhis sonra neden (etiyoloji) daha sonra da tedaviye yönelir. Bunun her aşaması hikmete dayanır.
Hekim ne yapıyor ki sözü İNSANI anlamamaktır. İnsanı anlamayan varlığı… varlığı anlamayan Allah’ı anlayamaz.
Hekim mesleğini elde ederken hikmetle yoğrulur. Hastasına Allah’ın varlığa bahşettiği hikmet eseri olarak yaklaşır. Ateist de olsa ondaki derinliği çözme çabası içinde olmalıdır.
Evet Hekim hikmetle yapılması gereken bir mesleği icra eden kişidir.
Hikmet sahibi olan kişi üç kuruşluk maddi bir menfaat için davranmaz ve yaşamaz. Onun onuru ve etik değerleri maddi kazançların çık ötesindedir. Evet her dönemde hikmet sahibi olanlar aşağılanmıştır; Platon, Farabi, İbn Sina, İbn Hazm gibi yüce şahsiyetler. Varsın onlar aşağılasın… yere düşmekle cevherin değeri düşmez. Altın, mücevherat çamura düştü diye kıymetini kaybetmez. Sadece onu aşağılayan kaybeder.
Hekim sadece doktor değildir, o halkın acısının anlaşıldığı, ağrı ve sızısının dindiği, sıkıntısının dile geldiği yerdir. Topu topu 150 bin kişi diyerek küçümsediğin kişi hergün 1 milyon kişinin derdini dinleyen dergahtır. Bilin ki… oy hesabı ile hekimlerin sorunlarına yaklaşmanız sadece kendinizi kandırmaktır.
Evet doktorun toplam oyu 150 bindir, hadi bilemediniz aile efradıni da saysanız 1 milyon eder de… o kadar mıdır?
Onun muayene ettiği, şifasına sebep olduğu, Evine gidip ziyaret ettiği… milyonlar var… Bu ülkede hiçbir meslek erbabı direk 1 milyon kişinin derdiyle yüzleşmiyor. Ayrıca yanında gelen 2-3 milyonu da düşünürseniz ve de evde şifa bulmasını bekleyen diğer aile fertlerinin… ve de aileden olmasa da onun için endişelenen onlarca kişiyi de yok sayamazsınız herhalde….
Bunu tehdit olarak alıp hocam sende money peşinde misin diye düşünenler olacaktır. Yol yakınken dost uyarısı olsun diye yazıyorum.
Sadece ülkemiz için değil, coğrafyamız hatta İslam dünyası daha ötesinde tüm dünya için önemli işler yaptığına inandığım bir lider olan Cumhurbaşkanı RTE için üzülüyorum.
Şiirin harmanladığı gönül insanı bir insanlık çağrısı olan hekimleri nasıl bu kadar hor görebilir? Hiç mi yanında sağduyu sahibi uyaracak bir kişi yok? Biliyorum ki… Tayyip Erdoğan kaybettiğinde bu ülke kaybedecek, bu coğrafya yitirecek ve ümmet ağlayacak… Allah aşkına çevresinde bunları dillendirecek hiçbir kimse yok mu, o sıkıcı ve ne yaptığını bilmeyen boğucu çevresinde? Ben o seçim kaybetti ya da edecek diye üzülmem… Bu kadar güzel eserler ve çabalar sonrası yiten ümitlere ağlarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.