Site Rengi

DOLAR 32,3205
EURO 35,0717
ALTIN 2.280,74
BIST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 27°C

Psikiyatri Uzmanından Uyarı!

Psikiyatri Uzmanından Uyarı!
07.11.2021
A+
A-

Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Psikiyatri uzmanı ve Yaşam koçu Dr.Sıtkı Karaca, belirsizlik ve belirsizlik ortamları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzman doktor Karaca: “Belirsizlik ortamları psikiyatrik rahatsizliklara yol açabilir. Özellikle kaygı bozuklukları bu dönemde artmaktadır. Endişeli bir duygu durumu belirsizlik ortamı sürdüğünde çökkünlük ve umutsuzluk oluşturmaktadır. Bu durumun sonrasında depresyon vakaları artmaktadır.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Uzman Doktor Sıtkı Karaca: “İnsanın gelecek olayları öngörebilme ve buna göre yaşamını düzenleme isteği vardır. Bu kişiye konfor alanı oluşturur.

Öngörülebilir ve belirsizliğin olmadığı gelecek isteği sosyal alanda, aile hayatında, ekonomik yaşamda, mesleğinin geleceğinde, ülkenin bekasında aranmaktadır. Özellikle Covid-19 salgını ve bunun pandemiye dönüşmüş olması insanın en temel duygularından olan güven duygusunu yok etmiş ve belirsizlik algısı ile tahammülsüzlük duygu durumuna yol açmıştır. Bu her toplumsal olayda karşımıza çıkar; 1990’lı ve 2000’li yılların ortalarında PKK terör eylemleri ve hergün duyduğumuz şehit haberleri en bilinen belirsizlik örneğidir. Yine ülkenin yaşadığı 2013 yılıyla başlayan gezi olayları ve akabinde FETÖ’nün toplumsal huzuru bozma, kumpas, asılsız şayialarla siyasi ve idarecilerin yolsuzluk yaptığı algı çabaları ile güveni yok etme gayreti bir başka örneğidir. FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi de toplumun güven duygusunu yıkmıştır. Sonrasında gelişen belirsizlik ortamı belirsizliğe tahammülsüzlüğü artırmıştır. Toplum yeni yeni toparlanırken 2019 yılı sonu ve 2020 yılı başında patlak veren Koronavirüs salgını yeni bir belirsizliğe yol açmıştır. Tam bu kontrol altına alındı derken son 6 aydır özellikle gıda ve enerji alanlarında beliren fiyat istikrarsızlığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumda güvensizlik duygusuna evrilmiştir.

Belirsizlik ortamları psikiyatrik rahatsizliklara yol açabilir. Özellikle kaygı bozuklukları bu dönemde artmaktadır. Endişeli bir duygu durumu belirsizlik ortamı sürdüğünde çökkünlük ve umutsuzluk oluşturmaktadır. Bu durumun sonrasında depresyon vakaları artmaktadır. Burada devleti yöneten siyasi ve bürokratik kadroların bu belirsizliği ve güvensizliği ortadan kaldıracak yaklaşımlar sergilemesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.