Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Yağışlar bol olunca çiftçi Mayıs ve Haziran ayında sulama ihtiyacı duymadı

Yağışlar bol olunca çiftçi Mayıs ve Haziran ayında sulama ihtiyacı duymadı
25.07.2023
A+
A-

Eskişehir’de sulama sistemleriyle uğraşan Ali Yücel, geçtiğimiz aylarda etkili olan yoğun yağışların toprağı beslediğini ve buna bağlı olarak çiftçinin yaz aylarında çok fazla sulama yapmadığını söyledi.

Eskişehir’de kış aylarının kurak geçmesi çiftçiyi endişelendirmişti. Vatandaşlar yaz aylarının sıkıntılı geçmesini beklerken, aniden etkili olan yoğun yağışlar herkesi rahatlatmıştı. Beklenenden daha bol olan yağışlar toprağı beslerken, buna bağlı olarak bazı çiftçilerin Mayıs ve Haziran ayında sulama ihtiyacı duymadığı öğrenildi. Eskişehir’de sulama sistemleriyle uğraşan esnaf Ali Yücel, taleplerin artmasını bekledikleri sulama sistemlerinin ellerinde kaldığını ifade etti. Sulama yapan çiftçilerin ise yağış sonrasında kısa bir dönem için masraf etmek istemediğinden bahseden Yücel, vatandaşın elindeki sistemleri kullanarak tasarruf yoluna gittiğini aktardı.

“Kuru mahsüller giriş dönemlerinde sulamaya gerek kalmadan hasat edildi”
Eskişehir’de sulama sistemleriyle uğraşan esnaf Ali Yücel, baharda yağan yağmurların güzel olduğunu belirtti. Yoğun yağışların kuru mahsüllerin hasatına büyük katkı sağladığını dile getiren Yücel, “Haziran sonuna kadar süren yağmurlar kuru hasat dediğimiz arpa, buğday ve diğer mahsüllerin hasatları için güzel bir sulama imkânı sağladı. Aynı zamanda patates, soğan, mısır ve pancar gibi yeşil mahsüllere de yaz başlangıcında ihtiyaç duyulan suyu güzel bir şekilde temin etti. Temmuz ayında bir sıcaklık dönemi oldu ancak ilkbahar ve yaz başında düşen yağışlar toprağı doyurdu. Bu sayede kuru mahsüller giriş dönemlerinde sulamaya gerek kalmadan hasat edildi. Yeşil mahsül ürünleri ise mayıs ayında ekilmelerine rağmen, Mayıs ve Haziran aylarındaki yağışlarla ihtiyaç duydukları suyu alarak büyüdüler. Şu anda, temmuz ayından itibaren ağustos ve eylül aylarında bu yeşil mahsüller için sadece 2 aylık bir sulama ihtiyacı kaldı. Yani, temmuz ve ağustos döneminden sonra sulamaya ihtiyaç duymayacaklar. Bu sene beklenen yağışlar güzeldi, ancak sadece kar eksikliği yaşandığı için yeraltı su kaynakları pek beslenemedi” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.