Site Rengi

DOLAR 32,5051
EURO 34,8523
ALTIN 2.440,19
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Salih ve Murtaza: İnsanın ‘Salih’ Olma Süreci

16.07.2021
A+
A-

İslam anlayışında, Salih ismi çok makbuldür. Kur’an’da defalarca ‘salih amel işleyen’ kullardan bahsedilir.

Salih insan, Kur’an’da ortaya konulan örnek bir şahsiyettir. lih insan; iyi yönde çalışan, ahlak sahibi, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Peygamberler, Allah’ın salih kullardandır. Salih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlas ve ihsan gelmektedir. İman olmadan, salih kulluğun değeri yoktur. Salih insan olması için iyi bir çevrenin bulunması gerekmektedir. Bu şartların hepsi birbirine bağlı ve birbirini destekleyen bir mahiyet içermektedir. Salih insanın meydana gelmesi bir süreç meselesidir.

Yani, Kur’an’da ortaya konan ideal insanı meydana getirmede belli bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Yine bu süreçte Allah bazı kullarına makam verir, unvan verir ve onun gözü kör olur. Beraber yürüdüğü insanları unutur, çıkarlarımın hevesine kapılır ve manevi ilkeleri terk eder, yerine dünyevinin nimetleri olan materyaller ile avutulmaya başlar.

İmtihan böyle bir şeydir her insanın imtihanı farklıdır. Bu imtihandan nebiler, resuller, hahamlar, papazlar, şeyhülislamlar, padişahlar, krallar zenginler, fakirler, şıhlar, imamlar, profesörler, politikacılar, başbakanlarcumhurbaşkanlarımuaf” değillerdirHer inanan veya adı salih olanlar amelleri itibarıyla bazen “salih” olamazlar. Artık şeytanın ortağı olmuştur. Şeytan, artık onun dostlarındandır. Verilen emekler, ibadetler hepsi hevaya uçup gitmiştir. İblisler ‘hoş geldin’ demektedirlerArtık imanların yerini yeni putlar yer almıştır. Bu dünyada şans kapıyı çalınca rüyasında gördüğü makamları almıştır; para, pul, bilim, filim almıştır. Ankara’nın göbek taşına oturunca, Allah’ın rızasını kazanma yolundaki salih kul gitmiş yerine iblisin iş ortağı konumuna gelen insanlardan biri olmuştur.

Murtaza ismi de çok değerlidir. Anlamı ise Allah’ın razı olduğu kişi, kendisinden razı olunan kişi… Allah’ın en çok sevdiği kişidir ve Hz. Ali’nin lakabı da Aliyyü’lMurtazadır.

Murtaza ismine pek yabancı değiliz. Orhan Kemal’in betimleme ve öyküleme anlatım biçimlerini kullanarak yazdığı bir romandır. Hikâyesi de enteresandır.

Filmdeki rolü 

En çok bekçi Murtaza rolün deki karakteri ile karşımıza çıkar. Aslında Bekçi Murtaza düzenin bir parçasıdır ve onu temsil eder.

Murtaza romanı ne anlatıyor?
Konusu: Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Murtaza’nın unvan, namus, şeref, işini hakkıyla yapma uğruna yaşadığı olaylar edindiği düşmanlıklar anlatılmaktadır.
Ne kadar çok kültürel zenginliklerimiz var değil mi?Ama bugünkü Vartolu Salih, ‘Salih’ değildir, Murtaza ‘da Aliyyü’l-Murtaza değildir. Artık, birbirlerine kem gözle bakmaktadırlar. Birbirlerine selamlarını esirgemişlerdir.
Para, gözlerini kör etmiştir.
Dostlukları özel çıkarlar yüzünden bitmiştir. Birbirlerinin yüzlerine bakmamaktadır.
İnsan çiğ süt emmiştir, bazen böyledir.
Elini sıkabileceğin, Muratazalar şimdi var mıdır bilinmez ama, Murtazaların kim olduğunu düzenin (!) Salihlerini de bilir. Biz sadece dua eder, tespih çekeriz! Yani dilimizden salavat eksik olmaz..

ALLAH ismi ile iyiliklerden, yüreği iman ve ihlasla bezenmiş SALİH kullardan eylesin!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.