Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Zihni 2023’e Kadar Çalışkan!

31.01.2021
A+
A-
Bu başlığı belki anımsanyalar vardır. 20 Nisan 2019 tarihli köşemde kaleme aldığım yazının başlığıydı. 31 Mart Mahalli idareler seçimlerinde Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerini yine kazanamamış, üstelik elindeki Seyitgazi, Alpu ve Mihalıççık’ı da kaybetmiş AK Parti’nin il başkanının görevden alınacağına dair siyasi kulislerde fiskoslar yükseldiğinde bu başlıgı atmıştım:
“Zihni, 2023’e Kadar Çalışkan”
Bugün, 17 şubatta yapılacak Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir İl Kongresi öncesi hararetle tartışılan bir mesele olduğundan mütevellit gündeme dair tespitlerimi paylaşmak istedim. Bu arada tespit ve görüşlerim tamamen objektif düşüncedir. Zihni Çalışkan’la bugüne değin sadece kendi ofisinde yarım saati geçmeyen bir görüşmem olmuş ve o görüşmenin üzerinden de neredeyse bir yıldan fazla zaman geçmiştir. Bir sefer de yerel seçimlerde Volkan Doğan’ın seçim bürosunda  selamlaşmışlıgım vardır. Ne Zihni Bey’e rübai  yazmaya niyetim var ne de onun kendine methiye düzülmesine ihtiyacı vardır diye düşünüyorum…AK Parti’nin kongresine 17 gün gibi bir süre kalması hasebiyle kulisler bir hayli eğlenceli… Eski il yöneticileri, eski vekillerin bazıları, eski il başkanları yerinde duramıyor, kıpır kıpırlar… Bazı STK yöneticileri; ‘bir haftaya kadar atama geliyor. Zihni Çalışkan gidiyor, falanca şahıs geliyor’ diye ağzını doldura doldura ahkâm kesti ama kastettiği hafta geçeli bilmem kaç hafta oldu. O kendisini iyi biliyor!
Ben kongrede AK Parti’nin Zihni Çalışkan’la yola devam kararı alacağından bir şüphe duymuyordum ve nihayette öyle oldu. İl kongresinde listesini güçlendirerek devam edecek.
Evvela şu hakikati bir ortaya koyayım. Zihni Çalışkan; paylaşımcı, diyaloğa açık, tabana ve teşkilata kapısını ve telefonunu kapatmayan bir isim… Bu avantajlı yönleri ama bir de dezavantajlı yönleri var.
1- Teşkilatçı değildi
2- Teşkilattan gelme bir vekille çalışamadı
3- Bakan avantajı yok
4- Yerel seçimlerden kısa bir süre önce göreve geldiMevcut il başkanı, daha önceden teşkilatlarda yani il ve ilçe yönetimlerinde bulunmaması; hep belediye meclis üyeliginde kalması bence bir handikaptı ama bu açığını kapattı gibi gözüküyor. Gerçi bu dezavantajı; 25 yıldır belediyeyi yöneten zihniyeti çok iyi tanıyor olması ve belediyeciliği tanıması hasebiyle avantaja çevirdigini bile söyleyebiliriz.
Bir diğer handikapı ise hafifletilmiş ifade ile milletvekillerinin arasındaki ahenk bozukluğu ve buna bağlı olarak bürokrasi üzerindeki yaptırım gücü zaafiyeti…
Gerçi Zihni bey; halktan ve birbirlerinden kopuk milletvekillerinden dolayı katalizör görevi görüyor, denge sağlıyor ama yine de dezavantaj görüyorum.

Rahmetli Kemal Unakıtan ve  Nabi Avcı’nın  bakanlık dönemlerinde Eskişehir yatırım ve hizmet alma babında altın çağını yaşadı. Bu dönemde il başkanlarının da özellikle Ankara bürokrasisi üzerindeki etkileri daha kuvvetliydi. Malum bakalık makamı ve titri her kapıyı açıyor. Zihni Çalışkan’ın il başkanlığı döneminde böyle bir avantaj kalmadığı gibi parti binasına hatta şehre bile uğramayan ve birbirleriyle ayrışmış, iki kutuba ayrılmış milletvekillerinin varlığıyla ciddi bir bocalama ve yalnızlık yaşamaktadır. Bir yandan teşkilat  mensuplarından, bir yandan vatandaştan gelen talepler, yatırım ve hizmetlerin takibi ve en önemlisi de yerel yönetimlerde muhalefet olunması ile belediyelerin uygulamalarına karşı politika üretme zorunluluğu Zihni bey’i hep bir başına mücadele etme mecburiyetinde bırakmıştır. Ama bulunduğu makamı temsil etme kabiliyeti, yaşanan problemlere karşı çözüm bulma kıvraklığı, pandemi döneminde bile sahayı boş bırakmaması, meseleleri kavrama ve hakim olabilme iradesi hanesine hep artı puan yazılmasını sağlıyor.

Göreve geldikten 3 ay sonra yerel seçim takvimiminin başlaması ve idaresi ciddi bir tecrübe  kazandırmış, 2023 öncesi zorlu viraja girilirken Eskişehir İl Başkanı olarak yoluna devam noktasında bir engel bulunmamaktadır. Yani bana kalırsa “Zihni 2023’e Kadar Çalışkan” yazı  başlığının başlıca argümanlarını oluşturmaktadır.
Bu saptamalar muvacehesinde 17 şubatta yapılacak Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir İl Kongresi’nde Zihni Çalışkan’ın yola devam edeceği, eksiklik ve yeterli görünmeyen noktalarda yani kadrosu iyi bir şekilde revize edilerek kongreyle seçilmiş il başkanı olmasının yolunda bir engel olmadığı Ankara ve Eskişehir’deki kuşların   getirdiği havadislerden çıkan sonuç olduğu  âşikârdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.