Bakan Demircan: "2050 yılında her yıl 10 milyon insan hayatını kaybedecek"
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yanlış antibiyotik kullanımına karşı başlatılan kampanya kapsamında, "ABD’de her yıl 23 bin kişi, AB ülkelerinde ise 25 bin hasta dirençli bakteriler yüzünden hayatını kaybetmektedir. Tüm dünyada ise bu rakam 700 bin insana ulaştı. Böyle giderse 2050 yılında her yıl 10 milyon insan hayatını kaybedecek" dedi.
Bakan Demircan, Sağlık Bakanlığı yeni hizmet binasında basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda bilinçsiz antibiyotik kullanımına karşı düzenlenen Akılcı Antibiyotik Kullanımı kampanyasının detaylarını paylaştı. İnsan hayatının kalitesinin artmasında ve ortalama ömrünün uzamasında antibiyotiklerin çok büyük katkısı olduğunu belirten Demircan, "Yaklaşık 60 yıl içerisinde antibiyotiklerden yararlandık. Ancak doktor yönlendirmesi olmaksızın kullanılan antibiyotiklerde, vücudumuzda bulunan bakterilerin direnç kazandığını gördük. Bugün dünya üzerinde antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucu küresel bir tehdit oluşmuştur. ABD’de her yıl 23 bin kişi, AB ülkelerinde ise 25 bin hasta dirençli bakteriler yüzünden hayatını kaybetmektedir. Tüm dünyada ise bu rakam 700 bin insana ulaştı. Böyle giderse 2050 yılında her yıl 10 milyon insan hayatını kaybedecek" dedi.
Türkiye’nin antibiyotik tüketiminde 42 ülke arasında birinci sırada olduğunu dile getiren Bakan Demircan, bu alanda yapılan farkındalık çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığının altını çizdi. 2011 yılında ilaç satışının yüzde 13’ünü antibiyotikler oluştururken 2016 yılında bu oranın yüzde 10’a gerilediğini söyleyen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Antibiyotiklere elbette karşı değiliz, ihtiyaç olduğunda kullanılması gereken çok değerli bir silahtır. Biz antibiyotiğin yanlış kullanılmasına karşıyız. Bu kampanyanın adını ’Antibiyotikte Değil, Sağlığınızda Israrcı Olun’ diye belirledik. Kampanya kapsamında kamu spotları hazırlanarak, televizyonlarda yayınlanacak. Bakanlığımızın kurum ve kuruluşları arandığında hazırlanan ses kayıtları çalacak" diye konuştu.