Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

Muhammet Taha Güven:” Şehrimizin gelişmesi adına her türlü projeye açığız"

15.08.2019
A+
A-

Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğumuz Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Taha Güven oldu. Gündeme dair merak edilen soruları yanıtlayan Muhammet Taha Güven, KOSGEB girişimcilik desteklerini de anlattı.

Güven: “Haber Ötesi ve Mavi Radyo takipçilerine, şehrin nabzı programının düzenleyicilerine ve tüm ekip arkadaşlarınıza selam ve teşekkürlerimi bildirerek, özellikle Millet ve Devlet olarak:“ Afrin, Münbiç, Kuzey Suriye ve Doğu-Güneydoğu bölgesinde ve her türlü başımıza bela olmuş olan FETÖ terörü ortadan kaldırmak için mücadele eden Mehmetlerimizin başarılı olmasını diliyorum. Hepsine Allah zaferler nasip etsin. Atışları keskin olsun. Allah devletimize milletimize zeval vermesin” dileklerinde bulundu.

MUHAMMET TAHA GÜVEN KİMDİR?

“1967 Yılında Adıyaman'da doğdum, orta öğrenimini Adıyaman'da, lise öğrenimini Mersin Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde tamamladım. 1992'de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden, 2014'te de A.Ö. Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon (Yerel Yönetimler) bölümünden mezun oldum. Özel eğitim kurumlarında uzun süre çalıştıktan sonra 1993 yılında öğretmen olarak devlet memurluğuna başladım. Uzun süre TBMM’de milletvekili danışmanlığı yaptım, 2006-2007 yılları arasında Çankırı İl Sanayi ve Ticaret Müdür Yardımcılığı, 2007-2014 yılları arasında Bakanlığımızın değişik kademelerinde idareci olarak görev yaptım. 14.07.2014 tarih ve 1485 sayılı Bakan oluru ile Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne vekâleten, Başbakanlık Makamının 08.01.2015 tarih ve 2014/1204 sayılı kararı ile de asaleten atamam yapıldı. 17/25 Aralık olaylarından sonra Eskişehir ‘e görevli olarak geldim ve hala bura görev yapmaktayım.”

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETLERİ

Müdürlüğümüz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Eskişehir’ deki taşra teşkilatı olup; Bakanlığımızın ana politikaları ile vizyon ve misyonuna uygun olarak İlimizin sanayisini geliştirmeye yönelik; ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve kalkınma ajansları ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini yürütmektedir.

Görev alanımız bu kadarıyla sınırlı olmayıp genel olarak üretici ve satıcılarda can ve mal emniyetini doğrudan ilgilendiren elektrikli aletler, gaz yakan cihazlar, asansörler, basınçlı ekipmanlar gibi ürünlerin halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde ilgili teknik düzenleme ve standartlarına uygunluk denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca toplumsal bilinç oluşturabilmek amacıyla Ürün Güvenliği Haftası Etkinlikleri kapsamında okullarımızda öğrencilere yönelik bilgilendirme sunumları düzenlemekteyiz.

Müdürlüğümüz ayrıca İlde bulunan akaryakıt sayacı, yüksek çekerli basküller ve hassas teraziler gibi ekipmanların muayenesi, damgalanması ve denetimlerinin yanında hazır ambalaja giren mamullerin de denetimlerini yapmaktadır.

Üniversite ve sanayi imkanlarının kamu eliyle birleştirilerek, bilimsel, teknolojik ve ekonomik olarak tarafların daha iyi seviyelere ulaşması için çalışmalar yürütmek amacıyla Müdürlüğümüz öncülüğünde kurulan KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulunun çalışmaları neticesinde 14 adet AR-GE merkezi kurulmuştur. KÜSİ kapsamında 2017 yılı içerisinde 120 firma ziyaret edilerek Kamu, Üniversite ve Sanayi kesimi arasında karşılıklı bir etkileşim ve bütünlük içerisinde işbirliği çalışmaları yapılmıştır. 2017 Şubat ayı içerisinde Müdürlüğümüz öncülüğünde Arge tasarım merkezlerini tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Yine İlimizde verimlilik haftası ile ilgili diğer kurumların da katılımıyla komisyon oluşturulmaktadır. Sekretarya ve yürütücülüğünü Müdürlüğümüzün koordine ettiği verimlilik haftasında, Bakanlık talimatları doğrultusunda etkinlikler düzenlenmektedir. Bu komisyonun amacı, hafta etkinlikleri düzenleyerek İlimizde verimlilik konularında başta tüm öğrenciler olmak üzere halkımızın bilinçlendirilmesini sağlamaktır.

Eskişehir, köklü sanayi geçmişi ile ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri olup, 21. Yüzyılın eşiğinde yaptığı yeni atılımlarla ve örnek projeleriyle Türk sanayinin örnek gösterilen merkezlerindendir. Eskişehir de sanayinin genel hatlarıyla ulaştığı noktaya baktığımızda bugün sanayi odası üye sayısı 562 olup bu kuruluşların 2016 yılı toplam ciroları 8 milyar dolar, ihracatları toplamı ise 2,2 milyar dolar ve toplam çalışan sayısı 60 000 kişidir.

KOSGEB DESTEKLERİ

Kosgeb destek programı ile, proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki KOBİ’lerin mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması amaçlanmaktadır.

Program kapsamında KOBİ'ler aşağıdaki desteklerden faydalanabilmektedir:

-Yurtiçi Fuar Desteği- Yurt Dışı İş Gezisi Desteği- Tanıtım Desteği- Eşleştirme Desteği- Nitelikli Eleman İstihdam Desteği- Danışmanlık Desteği- Eğitim Desteği- Enerji Verimliliği Desteği- Tasarım Desteği- Sınai Mülkiyet Hakları Desteği- Belgelendirme Desteği- Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği- Bağımsız Denetim Desteği- Lojistik Desteği- Gönüllü Uzmanlık Desteği.

Girişimcilik Destek Programı

Bu destek ile, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ile yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

KOBİ Proje Destek Programı

Bu program ile işletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi vb. alanlarda sunacakları projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Bu destek programı ile yenilikçi faaliyetlerin desteklenmesi, KOBİ'lerde Ar-Ge kültürünün oluşturulması, inovatif fikirlere sahip girişimcilerin desteklenmesi ve yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ'lerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Programdan kimler faydalanabilir?

– KOBİ'ler ve Girişimciler.

İHRACAT YAPMAK İSTEYEN ÜRETİCİLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR

Ülkemiz son 10 yılda bilim, sanayi ve teknoloji alanında çok büyük ilerleme kaydetmiştir. Daha önce Sanayi ve Ticaret olan Bakanlığın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tekrar revize edilmesi ile bakanlık düzeyinde önemli gelişmeler sağlanmıştır.

Sanayi Strateji Eylem Planı, KÜSİ Strateji Eylem Planı ve Verimlilik Strateji Eylem Planı oluşturularak bu stratejik hedefler doğrultusunda Ar-Ge reform paketi hazırlanmış ve kanunlaştırılmıştır. “Ar-ge, Ür-Ge, Tasarım” alanlarında destekler arttırılmış olup, bu desteklerin bütçe içerisinde %3 lük dilime çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu sayede 2023 hedeflerine ulaşılması daha kolay olacaktır. 2017 yılı itibariyle faaliyete olan Ar-Ge merkez sayısı 408, Tasarım merkez sayısı ise 23 olmuştur. Ar-Ge ve yenilik kapasitelerine yönelik bir harita oluşturularak araştırma, geliştirme, sanayi ve yenilik alanında politika önerileri hazırlanmıştır.

Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi'nin (YÜTAM) kurulması ile TÜBİTAK'ın yapısına ilişkin düzenlemeleri içeren tasarı, TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Yeni yapıda bilim, teknoloji ve sanayi politikasını belirlemede bu üç etken arasında bir irtibat kurulmaktadır. Böylece sanayimize teknoloji enjekte etmek, bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye girdi sağlamak hedeflenmektedir. Yeni yapıyla koordineli gerçekleştirilen çalışmaların etki analizlerinin daha verimli ve kapsamlı olacağı düşünülmektedir.

Türkiye’nin inovasyon ekonomisine geçişi ve 2023 vizyonu doğrultusunda bilimin teknolojiye, teknolojinin ürüne dönüştüğü küresel bir “Bilişim Vadisi” kurulmuştur. Bilişim Vadisi, bilişim ve iletişim teknolojileri alanındaki küresel ve yerel inovasyon ve teknoloji transfer merkezleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri, uluslararası ve ulusal yatırımcılar ve fonlar, konunun muhatabı tüm sivil toplum örgütleri, özel sektör ve devletin tüm kamusal alanı ile iş birliği yapacak ve proje bazlı müşterek çalışmalar geliştirerek teknoloji tabanlı kalkınmaya önderlik edecektir.

Türk ürünlerinin yurtdışı pazarlarda kabul edilebilirliğini artırmak için uluslararası muayene ve sertifikasyon faaliyetleri yürütülecektir.

OSB’lerin içinde meslek yüksek okullarının kurulması teşvik edilecektir.

Bakanlığımızın tüm mevzuatı basitleştirmek üzere gözden geçirilmiş ve elektronik ortama aktarılabilecek hizmetlerin de elektronik ortamda sunulması sağlanmıştır. Böylece pek çok işlem ivedi olarak bürokratik işlemlere takılmadan yürütülmektedir.

Gerçekleştirilen işbirliklerinden biri; Müdürlüğümüzün de konsorsiyum ortağı olduğu 2016 yılında tamamlanan Erasmus Plus KA1 kodlu ‘İnovatif Fikirlerin Ticarileştirilmesi’ projesidir. Proje, taraflarına değer yaratarak başarı ile sonuçlandırılmıştır.

ÜNİVERSİTELER İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLEN PROJELER

KÜSİ kapsamında Üniversitelerimizle sanayi arasında 2017 yılı içerisinde başlanan proje adedi;

  1. Üniversitesi(ARİNKOM) : 27 Adet Proje
  2. Osmangazi Üniversitesi(ETTOM) : 27 Adet Proje (12 Adet Proje 2017 yılı içinde gerçekleştirilmiştir.)

Eskişehir sahip olduğu iki Üniversitesi ile ülkemizin ayrıcalıklı illerinden biridir. Özellikle Ar-Ge yatırımları için en önemli faktör olan nitelikli insan gücü için, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi önemli bir altyapıdır.

İki üniversitemizde de Teknoloji Transfer Ofisinin bulunması bir başka ayrıcalıktır. Bilimsel ve teknolojik araştırmaların yapılması, Ar-Ge konusunda ilerleme sağlanması, sanayimizin gelişmesi gibi konularda; İl Müdürlüğümüz de Üniversitelerimizle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.

Üniversitelerimizle iş birliği yapma noktasında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın her ilde oluşturulmasını istediği KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu, İlimizde etkin çalışmalar yapmış ve yapmaya devam edecektir.

2016 yılı işbirliklerinden biri de ESOGÜ tarafından yürütülen ve Müdürlüğümüzün de paydaş olduğu ‘Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Projesi’dir. Bu proje kapsamında ESOGÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden seçilen 64 son sınıf öğrencisi verilen 52 saatlik ders programının sonunda ilimizde faaliyet gösteren 33 sanayi firmasında çalışmak/ staj yapmak/ ar-ge projesi geliştirmek üzere ilişkilendirilmiştir. Bu proje kapsamında teknoloji tabanlı üretimleri tarafımızca desteklenen sanayi firmalarının ihtiyaç duydukları nitelikli personel istihdamına katkıda bulunulmuştur.

Örneğin; İl Müdürlüğümüz çatısı altında Eskişehir Kamu- Üniversite- Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu Eskişehir İl Temsilcisi görevi ESOGÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet ÇABUK tarafından yürütülmektedir. Çalışma grubu faaliyetleri kapsamında bir yılı aşkın bir zaman diliminde 100’den fazla firma ile görüşülmüştür. Üniversite öğretim üyeleri ile ar-ge projeleri geliştirmeleri konusunda ilgili teşvikler sağlanmış ve süreç başlatılmıştır.

Müdürlüğümüz ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile alt yapı projeleri konusunda da işbirliklerini sürdürmektedir. Bakanlığımız Bölge İstişare Toplantısı ESOGÜ’de gerçekleştirilmiş, Bakanlığımıza bağlı teknoloji geliştirme bölgelerinden Eskişehir Teknoloji Araştırma Parkı’nın en yeni binası ESOGÜ kampüsünde inşa edilmiştir.

Eskişehir, gerek köklü üniversiteleri, gerek gelişmiş ar-ge kültürü ve yeni vizyonu ‘tasarım üssü olmak’ hedefi doğrultusunda potansiyeli oldukça yüksek bir şehirdir. Bu kapsamda mevcut işbirliklerimizin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır.

İl Müdürlüğümüz, diğer kamu kurumları, üniversiteler ve teknoloji transfer ofisleriyle devamlı dirsek temasında olup, sanayinin gelişmesi, ilin kalkınması adına birlikte yapılabilecek her türlü projeye açıktır.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.