Site Rengi

DOLAR 34,4714
EURO 36,3434
ALTIN 2.956,04
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Anadolu ve Türkler Bütün Yönleriyle Konuşuldu

Anadolu ve Türkler Bütün Yönleriyle Konuşuldu
20.07.2021
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından aylık düzenlenmekte olan “İlgiden Bilgiye, Bilgiden Bilince Türk Dünyası Seminerleri”nin Beşincisi 17.07.2021 Cumartesi günü saat: 21:00’de çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Konuşmacı olarak Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU’nun Anadolu ve Türkler” adlı bir sunumla katıldığı söyleşinin Yöneticiliğini TÜDAM Müdürü Prof.Dr. Kemal POLAT yaptı.

Prof.Dr. Kemal POLAT: “Anadolu ve Türkler birbirlerine etle tırnak, kaşla göz gibi bağlı ve yakışan ikilidirsözleriyle açılış yapan Polat, sözü konuşmacıya bıraktı.

Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU : “Türkler tarihte Anadolu’nun tamamına hâkim olan ilk topluluktur

Anadolu ve Türklerle ilgili hemen her konuya ayrıntılı olarak değinen Tellioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:Hakkari’de bulunan taş heykellerden MÖ II. binin sonlarından itibaren Türklerin Anadolu’ya geldiğini söylemek mümkündür. Anadolu’nun çeşitli kesimlerinde görülen Kaya resimleri ve damgalar da bunu doğrulamaktadır. MÖ VIII. yüzyılda başlayan Kimmer göçüyle Orta Asya’dan Anadolu’ya göç yeniden başlamıştır. Bu süreçte İskitler, Kıpçaklar ve Bulgarlar Anadolu’ya yerleşen topluluklar olarak dikkat çeker. 395’teki Hun keşif seferi ile birlikte ikinci dönemde Anadolu’ya Türk yerleşimi başlamıştır. Selçuklulara kadar Ağaçeriler, Bulgarlar, peçenekler Anadolu’nun çeşitli yerlerine yerleşmişti. Selçuklular zamanında ise Anadolu Türkler tarafından tamamen ele geçirildi. Malazgirt savaşından sonra yapılan anlaşmaya Romalıların uymaması üzerine Sultan Alp Arslan Anadolu’nun fethi emrini verdi. Kısa sürede Marmara kıyılarına kadar olan bölge Türk hakimiyetine girdi. Böylece ülkedeki siyasi hakimiyet el değiştirdi.

Haçlı seferleri ve Moğol istilası Anadolu’daki Türk varlığını olumsuz bir şekilde etkilese de ülkedeki siyasi vaziyet ve nüfus yapısı değişmedi. Romalılar 1176’da Miryakefalon savaşında yenilince Anadolu’yu Türklerden geri alma umutlarını yitirdiler.

Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra başlayan işgaller Anadolu’daki Türk varlığına yönelik son tehdittir. Ancak o da Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının önderliğinde yürütülen Milli Mücadele ile sonuçsuz bırakılmıştır. Türkiye cumhuriyetinin kurulmasıyla da Anadolu’daki Türkler bağımsız bir devlete kavuşmuştur.

Türkler tarihte Anadolu’nun tamamına hâkim olan ilk topluluktur. Bu ülkeyi yurt edinebilmek için emsalsiz fedakârlıklarda bulunmuşlardır, bulunmaya da devam etmektedirler.

Konukların sorduğu çeşitli soruların da cevaplandığı söyleşi, Prof.Dr. Kemal POLAT’ın konuşmacıya teşekkürü ile son buldu. Söyleşi, eş zamanlı olarak Anadolu Üniversitesi’nin resmi YouToube kanalındsn canlı olarak yayınlandı. Arzu edenler (https://www.youtube.com/watch?v=EOotiqkqfUs&t=258s) adresinden konuşmanın tamamını izleyebilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.