Metin Özen: “Büyükşehir bizi halkla karşı karşıya getirmek istiyor."
Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğumuz Akparti Çifteler belediye başkanı Metin Özen oldu.
Metin ÖZEN konuşmasına kendisini tanıtarak başladı: “ 1966 yılında çifteler Yıldızören köyünde doğdum. Anadolu Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü mezunuyum. Çifteler de aile şirketimizde 2009’a kadar devam ederken, nasip oldu belediye başkanı olduk. Halkımızın takdiriyle ikinci dönem belediye başkanı seçildik. Kendi memleketimize, kendi yöremize, kendi halkımıza hizmet etme başladık ve bugüne kadar geldik, inşallah onları mutlu etmişizdir. Evliyim, üç çocuğum var.
Çifteler belediyesinin , çiftelere hizmetleri.
Çifteler 1951 yılında belediye 1954 yılında ilçe, göçle kurulan genç bir ilçe. Eskişehir gibi Kırım, Kafkas, balkanlar ve özellikle Afyon bölgesi ve Türkiye’nin her yerinden gelen insanların mutlu yaşadığı bir ilçe. Tabi ki biz burada doğup, büyüyüp, yaşadığımız için; Çiftelerde de mesleğimizi yapıyorduk neler yapacağımızı biliyorduk. “Sakarya nehri en büyük hazinen” dedik, Sakarya başı ile uğraştık. “Üniversite” dedik, üniversiteyi getirdik. “Kanalizasyonu yapacağız” dedik, kanalizasyonu yaptık. Su borularını değiştireceğiz dedik, su borularını değiştirdik. “Çevreye duyarlı bir belediyeyiz” dedik, çevreye duyarlı kanalizasyon tesislerini ilk kuran ilçe belediyesiyiz. Doğalgazı olan tek ilçeyiz. Şuan da içme suyu arıtma tesisimizin biz 6 milyon tl parasını ayırdık, fakat büyükşehir burada DSİ’ye verecekti parayı kabul etmedi. Kendileri yapacaklar. Ben Eski denetimdeyim zaten takip ediyorum.
Aynı şekilde 7 milyon tl olan yağmur suyu tesisi projemiz vardı. Büyük şehir imzalamadı. Bunu imzalasalardı Çiftelerin yağmur suyu projesi de bitecekti ama maalesef farklı düşüncelerden dolayı bunu kaçırdılar. Şimdi “ah keşke yapsaydık” diyorlar. Alt yapıları bitirdikten sonra yollarımızı asfalt yaptık. Eskişehir’in benim için en büyük belediye başkanlarından biri Sezai Aksoy. Altyapı gerçekten zordur, gece gündüz her yeri kazdılar. Eskişehir’in kanalizasyonlarının porsuk çayına akmasını engelleyip, Porsuk çayını kurtaran Sezai Aksoy dur. Kendilerini rahmetle anıyorum.
2009 yılında %15 Çiftelerinken, şuan da %35’lerdeyiz. Kabak çekirdeği en önemli ekim işlerimizden oldu. Sanayi de önemli yollar kat ettik. İşsizliği bitirdik.
Bizleri halk ve otobüsçülerle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar..
Bizde büyükşehir farklı partiden olduğu için işlerimizi yapmıyor. Nedir mesela? Otobüs yollayacak, yollamıyor. Ulaşım ve koordinasyon büyükşehir de. UKOME’nin kararına rağmen ulaşım koordinasyonda halkımızı zor durumda bırakıyor. Basın, meclis kendisinde olduğu için bunları rahatlıkla konuşabiliyor. Hakkari’den, Edirne’den vb.. yerlerden gelen araçlarla aynı otogarı kullanmak istemiyoruz. Tepebaşı ile Odunpazarı gibi Çiftelerden kalkan araç, bir tane Anadolu Üniversitesine gitsin, Yunusemre devlet hastanesine gitsin, oradan Atatürk Lisesine uğrayarak Osmangazi Üniversitesine gitsin. Çocuklarımız mağdur edilmesin. Bu her saatte olmasın, belli saatlerde olsun buna bile karşılar. Bizim ilçe merkezimizden köylere ulaşım yok. Gelip basında anlattığı gibi değil hiçbir şey. Bir de araçlarda belediye başkanları imza versin çözelim diye bir uygulama vardı. Bizde böyle bir şey yok. Büyükşehir belediyesi bizleri halk ve otobüsçülerle karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Halkımız Odunpazarı’ndan garaja kadar gittiği parayla ilçeye geliyor, olan otobüsçülere oluyor.
Mezbahaneler kapatıldı. Büyükşehir yapması gerektiği işleri yapmıyor. Bütün paralı işler büyükşehir belediyesinde. Büyükşehir ve ESKİ’nin bütçesi 1 katrilyon 150 trilyon civarında bir para. Bu çok iyi bir bütçe.
2009/ 2018 arasında büyükşehir ne yaptı, reklamdan başka?
Üniversite mi getirdi, üst geçit mi yaptı, alt geçit mi yaptı, Eskişehir’e bir yağmur suyu kanalı mı yaptı? Neler yapabildi? Hiçbir şey yapmadı. Sırf hükümet karşıtlığını göstererek bir şeyler kazanmaya çalıştı. Sokaklarda bir gezelim hiçbir şey yapılmıyor. Bir tek çarşı merkezine daha öncekini yapılanı göstererek reklam yapıyor. Tramvay var mesela, bence Tramvay yanlış bir seçim. O zaman da konuşuldu, bu bizim Tramvaylarımız yanlış “süs” gibi. Başkaları dörtte bir fiyatına daha büyük Tramvaylar alabiliyorlar. Doğru düzgün yolcu da almıyor. Stadyum bitti yolları ne zaman bitecek. Hastane bitiyor şimdi, yolları büyükşehir yapacak, ne zaman yapacak?
Büyükşehir belediye meclisinde Akpartililer olarak üzerimize düşen görevi yaptık.
Büyükşehir belediyesi Trenin yer altına alınma projesine sıcak baksaydı iyi olmaz mıydı? Hükümeti kötü göstermek için her şeyi yaptılar. Davalar davalar…saçma sapan inatlarla İmar onaylarını mahkemelerle uzattılar. Akparti hükümeti olarak yeri geldi destek verdik. 150/160 tane otobüs varken otobüs izni verdik. 40 tane otobüs aldırdık.50 tane İzmir’den aldı. 100 tane daha verdik 190 tane bu otobüsler nerede?. Benim mahalleye dönüşen Çifteler’le Eskişehir arasında ulaşım yok. Bizim istediğimiz; Çiftelerle beraber mahalleye dönüşen 22 tane yerleşim bölgemize ulaşım sağlanması. Sıkıntımız burada. Ekmek alacak, pazara gelecek araçları yok. Eskişehir’in menfaatine olan hiçbir şeye hayır demedik ama, menfaatlerde belli sıkıntılar var ise, Eskişehir’in menfaatine değilse ona hayır dememiz normal.
Kadınlarımız bizim değerlerimiz.
Türk toplumu ataerkil bir toplum derler ama, Türk toplumu anaerkil bir toplum. Atalarımız ne kadar ön plana çıksa da, analarımız bizleri dünyaya getiren, bize eş olan, bizleri yetiştiren onlar. Onların emekleri bizde çok fazla. Evi anneler yönetir. Kadınlarımız ve çocuklarımız için etkinlikler yapıyoruz.” Diyerek, kadınlar ve çocuklara belediyenin yaptığı yatırımları anlattı ve sözü tamamladı.