Milli İstihdam Seferberliği kapsamında 2018 yılında çıkan Torba Yasayla işsizlikle mücadele kapsamında iş arayanların ve işverenlerin çalışma hayatına katılmalarını destekleyen Türkiye İş Kurumu, verdiği teşviklerle istihdamı arttırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda maddeleri detaylı halde sıraladı.
- İmalat ve Bilişim sektöründe mevcut istihdama ilave her bir çalışanın tüm sigorta primlerini ve vergilerini karşılıyoruz!
- İmalat ve Bilişim sektöründe asgari ücret üzerinden sağlanan sigorta prim desteği ilk kez prime esas kazanç üzerinden verilecektir. 5.411 lira maaşa kadar ek istihdam sağlanılan çalışanların tüm sigorta primleri karşılanacaktır. Böylelikle 2017 yılında, çalışan başına 773 TL olan prim ve vergi desteği, 2018 yılında 883 TL, en fazla 2151 ,45 TL olacak şekilde arttırılarak sürdürülmektedir.
- Özel politika gerektiren gruplar işgücüne katılımlarını artırmak adına özel olarak desteklenmeye devam edilecektir. Bu kapsamda 18-25 yaş arası gençler, kadınlar ve engellilere teşvikten 18 ay yararlanabilme imkanı sunulacaktır.
- İstihdam teşviki 31.12.2020 tarihine kadar uygulanacaktır. Bu şekilde işverenlerimize önlerini görerek planlama yapabilme imkanı sunulmuştur.
- 3 ve daha az çalışanı olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan işyerlerinin 2018 yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerimizin maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergileri bir ay işveren bir ay devlet tarafından ödenecektir.
- İŞKUR tarafından uygulanmakta olan İşbaşı Eğitim Programlarının süresi 2018' de Bilişim ve İmalat sektöründeki mesleklerde 3 aydan 6 aya çıkarılacaktır. Diğer sektörlerde de işbaşı eğitim programlarımızı 3 ay uygulamaya devam edilecektir.
- Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim, Kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerimizin 9 aya kadar değişen sürelerde eğitim ve günlük 75 TL cep harçlığı alması sağlanacaktır.
- 2 yıl süreli Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi(MEGİP) ile işveren örgütlerimizle iş birliği içerisinde mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarım kombine eden bir sistem hayata geçirilecektir.
- 18-25 yaş arası gençlerimiz kayıtlı çalışmaya başladıklarında artık yetim aylıkları kesilmeyecektir.
- Hususi damgalı pasaport sahibi olan gençlerimizin de kayıtlı çalışmaya
başladıklarında yeşil pasaportları artık iptal edilmeyecektir.
- Engelli İstihdamım desteklemek amacıyla, en az %40 engelli raporuna sahip, İş kuracağı alanda girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere yönelik İŞKUR tarafından sağlanan kendi işini kurma hibe desteği 2018 yılında 36.000 TL den 50.000 TL ye yükseltilmiştir.
- 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan asgari ücret desteğine 2018 yılında da devam edilecektir.
- 2018 yılında kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere ise 30.442 TL'ye kadar destek sağlıyoruz.
- Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresi 12 ay yerine 18 olarak belirlenecektir.