TEMİZ ENERJİ TEPEBAŞI’NDA!
Tepebaşı Belediyesi’nin yürüttüğü Akıllı Kentsel Dönüşüm Modeli olan REMOURBAN Projesi çerçevesinde Yaşam Köyü’ndeki 11 bloğun çatısına ve otopark alanına toplam 150 kWe gücünde şebeke bağlantılı Güneş Enerji Santrali (GES) kuruldu.
Güneş Enerji Santrali’nin 29.12.2017 tarihinde Geçici Ön Kabul Tutanağı alındı ve 22.03.2018 tarihinde TEDAŞ tarafından geçici kabulü yapılarak Yaşam Köyü GES devreye girdi. Elektrik üretimine başlayan sistem, şebeke bağlantılı olarak faaliyete geçti ve çift yönlü sayaç sayesinde dağıtım şirketi ile mahsuplaşma yapılabilecek. Kurulumda 220 adet PV Modül otopark alanında, 440 adet PV Modül ise blokların çatılarında olmak üzere toplam 660 adet 265 Wp gücünde Polikristal PV Modül ve 8 adet İnverter kullanıldı. Akü grubu ile oluşturulan hibrit sistem sayesinde tesiste elektrik kesintisi olduğunda dış çevre aydınlatmalarının beslemesi 3 saat süresince akülerde depolanan enerjiden sağlanabilecek.
ENERJİ ÜRETİLİRKEN DOĞA DA KORUNACAK
Yaşam Köyü’nün çatılarında su yalıtımı ve kiremit örtüyle bütünleşmiş bir görüntü sağlanması için diğer çatı uygulamalardan farklı inovatif bir uygulama olan modüller tercih edildi. Projede güneş panellerini çatı örtüsüne entegre olarak kiremit kaplama ile bütünleşik şekilde kullandı. Bu sayede çatıda su sızdırmazlığının sağlanması, tadilat ve işçiliğin azaltılması, estetik bir görünüm kazandırılması gibi Türkiye'de güneş enerji santralleri uygulamalarında bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. GES kurulumunun ardından, simülasyon sonuçlarına göre yıllık öngörülen üretim 233.444 kWh iken; kaçınılan CO2 Emisyon değerleri ise 140.067 kilogram.
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yapılacak olan en önemli çalışma, projede yapılan çalışmaların ve elde edilen verilerin izlenebilir kılınması için “Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulması. Bu portal ile GES’in günlük-yıllık üretim değerleri, engellenen CO2 salınım miktarı, tasarruf sağlanan para miktarı, sistemde meydana gelecek arızalar gibi birçok veri izlenebilecek.
Tepebaşı Belediyesi böylelikle hizmet binasında kurulu olan GES panellerinden 95 KW, Su Sporları Merkezi’nde kurulu olan GES panellerinden ise 20 KW olmak üzere toplam 115 KW olan enerji üretim gücünü, Yaşam Köyü’ne kurulan sistemler ile birlikte 265 KW seviyesine çıkarmayı başarmış oldu.