Tepebaşı Belediyesi’ndeki Rüşvet Operasyonu ile ilgili Akıllara Gelen Sorular
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakcılık ve Organize Şube Müdürlüğünün Tepebaşı Belediyesi’ne yönelik rüşvet soruşturma sonucunda Tepebaşı Belediyesi personeli olan iki kişi hakkında tutuklama kararı çıktı.Soruşturma hakkında yasal sınırları aşmadan söyleyebileceğimiz “Nüfuz kullanarak tehdit ile maddi çıkar elde etme ve rüşvet” Bu soruşturmadan bağımsız Tepebaşı Belediyesi’nin üst-orta ve alt kademe yöneticilerinden bazıları hakkında Odunpazarı Belediyesi’nin yarı-resmi yayın organı gazete de ciddi iddialarda bulunulduğunu ekleyeyim.
KOM’un rüşvet operasyonu kamuoyuna yansıdığında Tepebaşı Belediyesi’ne ait sosyal medya hesabından 13 Eylül 2023 tarihinde “Belediyemiz, gelen ihbar ve şikayetler doğrultusunda 26.10.2022 tarihinde bir personel hakkında Eskişehir Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Konu ile ilgili yasal süreç başlatılmış olup, emniyet ve yargı makamlarındaki süreci takip etmekteyiz. Sosyal medyada yer alan yanlış iddialara itibar etmeyiniz”açıklması yapıldı.
Tane tane gidelim.Tepebaşı Belediyesi’nin bu açıklaması ile rüşvet soruşturması başladığında operasyonu değersizleştirmek için “Seçim için yapıldı”diyenlerin mantığı çöküyor.Ancak Belediye tarafından apar-topar yapılan açıklama kendi içerisinde çelişkiler barındırıyor.
Eğer Tepebaşı Belediyesi kendi personeli hakkında 10 Ekim 2022 tarihinde adli soruşturma için Savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ise; belli ki bir suç tespit ediyor.Mantık zincirine göre de suçu tespit etmek içinde öncesinde idari soruşturma yapmış olması gerekiyor.
1-Sahıs 657 Sayılı Kanuna tabi ise idari soruşturma yapılmış mı??.Adli soruşturma talep edildiğine göre,tespit edilen suçun karşılığı olan idari ceza verilmiş mi???
2-Şahıs 4857 sayılı kanuna tabi işci statüsünde çalışıyor ise “Rüşvet”suçunun karşılığı iş akdinin feshidir.Şahısın iş akdi neden fesh edilmemiş…Neden korunmuş
3-Şahıs çalıştığı birimde çalışmaya devam etmiş mi,yoksa uzaklaştırılmış mı???
Varsayalım Tepebaşı Belediyesi usulü atlayarak şahıs hakkında gelen ihbar ve şikayetler için hiç bir idari soruşturma yapmadan direk Savcılığa suç duyurusunda bulundu.İlk işiniz ne olur???Şüphe duyduğunuz personelinizi o birimden uzaklaştırırsınız.Uzaklaştırılmamış ise arkasında duran kişi kim……
Bu soruların cevabı tamamen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’da…
Tutuklanan şahısın ismini Tepebaşı Belediyesi’ni yöneten üst,orta ve alt yönetici kadrosu içerisinde bulamadım.Şahıs yönetici yani imza yetkisi olmayan, sıradan bir çalışan.Kamu yönetiminde imza yetkisi olmayanın yaptırım gücü de olmaz.
Suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceği olan masumluk karinesi ilkesini saklı tutmak kaydı ile eğer bir “Rüşvet”suçu var ise bu suçu imza yetkisi olmayan bir kişi tek başına gerçekleştiremez.Çünkü nüfuz kullanmak için imza yetkisi yaptırım gücü olması gerektiğinden o kişi anca nüfuzu ve yetkisi olan kişinin gölgesi ve iş birliği yaptığı kişidir.
Tutuklanan şahıs hakkında10 Ekim 2022 tarihinde Savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına rağmen, gözaltına alındığı 11 Eylül 2023 tarihine kadar Tepebaşı Belediyesinin bünyesinde tutmaya devam edenlerin verecekleri cevabı çok merak ediyorum……
Rüşvetin delillendirilmesinin zorluğu,Türk kamuoyunun gündemine Emlak Bankası davasında banka genel müdürü Engin Civan’a rüşvet veren iş insanı Selim Edes’in “Rüşvetin belgesimi olur”sözü ile girdi.
Rüşvetin belgesini paranın izini takip ederek bulabiliriz.Sabit gelirli her hangi bir kamu personeli veya siyasetçi hayatın olağan akışına uygun olmayan hayat sürüyorsa,para harcıyorsa,mal ediniyorsa rüşvet yiyordur.Yine 1.derece annesi,babası,kardeşi,eşi. 2.derece kan ve kayın akrabalarının mal edinimlerini inceleyin.Gelirlerine mütenasip olmayan mal edinimleri var ise o mallar net haksız kazançla elde edilmiştir.