Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Eskişehirli 4 Kadın Girişimciden Alkışlanacak Proje

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir'de bir araya gelen 4 kadın girişimci, unutulmak üzere olan dokuma sanatını yeninden canlandırdı.
Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kurs sayesinde tanışan kadın girişimciler açtıkları iş yeri ile birbirlerinin hayatlarına dokundular. Dokuma sanatını kursa giderek öğrenen 4 arkadaş, Eskişehir'in Tarihi Odunpazarı Bölgesi'nde küçük bir evde açtıkları 3 dokuma tezgahı ile işe başladılar. Kredi desteğide alan 4 kadın girişimci, şimdilerde tarihi sokaklarda tarihi yeniden yaşatıyorlar.

Girişimci kadınların arasında yer alan İlknur Kahvecioğlu, kaybolmaya yüz tutmuş el işlerini yeniden ortaya çıkarttıklarını söyledi. Eskişehir'de tarihi Odunpazarı'nda bu sanatı yaşatmak için çabaladıklarını belirten Kahvecioğlu, "Eskişehir Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu yöresel bez dokuma kursuna kaydolduk. Burada 5 tane tezgahta 12 kadın arkadaş bu işe başladık. Aramızdan zaman içerisinde yapamayacak olanlar, sağlık sorunuyla ayrılanlar oldu. Ama biz 56 arkadaş bu işi 2 yıl devam ettirdik. Orada öğrendik ve zaten şu anda burayı açtığımız 4 arkadaşımızla dokuma hayalimizdi. Eskişehir’de bunu yaygınlaştırmak, yaşatmak istiyorduk. Eski ve kaybolmaya yüz tutmuş el işlerimizden ve el sanatlarımızdan birisidir dokumacılık. Eskişehir’in Odunpazarı bölgesinde de çok eski zamanlarda tarih içerisinde bakıldığında yapılan bir el sanatıymış. Biz burada o 2 sene zarfında öğrendiklerimizi artık kursla yeterli bırakmayıp, daha geniş kitlelere duyurmaya ve Eskişehir’de yaşatmaya karar verdik" dedi.

Mikro kredi desteğiyle tezgahların Rize'den yapılarak gönderildiğini aktaran İlknur Kahvecioğlu, "Yapar mıyız, yaparız' diye yola çıktık. 4 arkadaş önce yer arayışına girdik. Bunu yapabileceğimiz en iyi yer neresidir? Şu anda Eskişehir’in en fazla turist çeken ve tarihi dokusu da en güzel Odunpazarı’nı gördük. Burada ufacık bir yer tuttuk. 4 arkadaş bu işe başladık ve tezgahlar sipariş edildi. Bu tezgahları da mikro kredinin desteğiyle kredi çekerek aldık. 2 yeni üretim tezgah aldık ama bir tane de eski tezgahla birlikte 3 tezgahımız oldu. Tezgahlarımız ve iplerimiz Rize’den geldi. Biz işe Rize beziyle başladık ama aslında Eskişehir desenlerini de çalışıyoruz. Her türlü deseni çıkartabiliyoruz. Özellikle gençlerin dokuma işi çok dikkatini çekiyor. Tezgah sesini duyup dışarıdan, 'Burada ne var' diye gelenler oluyor. Alt ve üst katımızda kafeler var ve oraya gelenler bakıyor. İlgilerini çekiyor, geliyorlar, izliyorlar. Biz de, 'Buyurun gelin. Gezebilirsiniz. Nasıl dokunduğunu deneyebilirsiniz' diyoruz. Aslında yeniyiz ve tezgahlarımız geç geldi. 2 aydır aktif çalışıyoruz" dedi.

Girişimci kadınlardan bir olan Füsun Ulukan ise "Emekli olduktan sonra hobi olarak keçe işlerine başladım. Daha sonra arkadaşlarla tanışıp dokuma kursuna gittik. Dokuma kursundan sonra bu işin burada kalmaması gerektiğini, bu işi büyütmemiz gerektiğini düşündük. Öyle bir olay ki; sevdalanıyorsunuz dokuma yapmaya. Bunu bu şekilde devam ettirmeye karar verdik. Çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz. Bizim hayallerimiz okyanus ama şu anda Porsuk Nehri’ndeyiz. İnşallah daha sonra açılacağız ve daha çok yeniyiz. Çok büyük hedeflerimiz var. Türkiye’den sınır dışına ihraç etmeyi düşünüyoruz ama bu kapıları açacak olan da sizlersiniz. Bize yardım edeceksiniz ki, biz de ülke sınırlarını aşalım. Talep aslında yeni olduğumuz için fazla yok. Gezip görenler çok fazla ama bizim el emeği olduğu için ücretlerimiz fazla insanlara fazla geliyor. 'Çok beğendik' deyip geri çekiliyorlar. Umarım her şey daha iyi olduğunda, çok daha iyi satışlarımız olacak. Geri dönüşü çok güzel olacak. O dönüşler ise bizim büyümemize yarayacak. Dediğim gibi, hayallerimiz okyanus ve biz oraya ulaşacağız. Bizim ürünlerimizden bahsedecek olursak; gelsinler, görsünler, alsınlar ki geri dönüşümü olsun ve biz bu işi idare edelim. Kurs vermeyi de düşünüyoruz. Meraklı olanlara kursta verebiliriz. Biz bunu hemen bitirmek istemiyoruz. Çok fazla büyütmek istiyoruz. Kim merak ediyorsa, kim ilgileniyorsa gelsinler adresimiz belli. Sizlerin yardımıyla daha güzel olacak diye düşünüyoruz. Belediyelerden, yerel yönetimden destek bekliyoruz ki; öncelikle Eskişehir halkı bizi tanısın ve şehir dışına çıkabilelim. Daha sonra da Cumhurbaşkanımızdan, bakanlarımızdan kısacası herkesten yardım bekliyoruz" dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.