Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Az Bulutlu
Eskişehir
1°C
Az Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

AK Parti Eskişehir’de Nasıl Kuruldu? Kimler Kurdu ?

11.08.2024
A+
A-

Fazilet Partisi’nin 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan seçimli büyük kongresinde “Yenilikçi ve Gelenekçi” olarak tam ortadan ayrılan Milli Görüş Hareketi FP’nin kapatılmasıyla fiili olarak bölünmüştür.Bir sene sonra 22 Haziran 2001 tarihinde Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi’ni Anayasanın 68.ve 69.maddelerini ihlal etmek ve kapatılan Refah Partisi’nin devamı olduğu savı ile kapatılmasına karar verir.

Fazilet Partisi’nin yerine kurulan Saadet Partisi’ne katılmayan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Bülent Arınç,Abdulkadir Aksu’nun başını çektiği “ERDEMLİLER HAREKETİ ”  partileşmenin ilk adımını YENİ OLUŞUM” adı altında 1 Ağustos 2001 tarihinde Afyon İkbal Otel’deki toplantıda atar.Toplantıda parti kurucular kurulu oluşturulur. Kurul,kurulacak partinin tüzüğünü oluşturmak için Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin ve Murat Mercan’ı görevlendirir.

14 Ağustos 2001 tarihinde tüzük,parti programı ve amblem çalışmalarını tamamlayan yeni oluşum “Kimsesizlerin ve sessiz yığınların sesi,aydınlığa açık,karanlığa kapalı sloganıyla ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’ni kısaltılmış haliyle AK PARTİ’yi kamuoyuna deklare ederler. Tüm Türkiye’de geniş halk kitleleri tarafından heyecanla karşılanan AK Parti Eskişehir’de de kuruluş ve teşkilatlanma çalışmalarına başlar.

Yazının içeriğinde bulacağınız  detaylar şu şekilde

-AK Parti Eskişehir’de Nasıl Kuruldu?

–    Kimler Kurdu ?

-Görevi 24 saat sonra iade eden Başkan kim ?

-Osman Yüksel’i Kimler tehdit etti ?

-Eski Büyükşehir Belediye Başkanının Kurucu il Başkanı olmasını Kimler engelledi ?

-AK Parti’nin gayriresmi kurucu İl Başkanı Kim??

-Kimler Milletvekili Pazarlığı karşılıgında yönetime girmek istedi

-M.Dündar Ünlü’nün AK  Parti’de İl Görevi neydi ,

-Hasan Tuç’u Merkez ilçe Başkanı yapan irade kimlerdi?

-ZihniÇalışkan’ı AKParti’ye kim getirdi?

-Salih Koca ve Süleyman Reyhan Kuruluşta kiminle hareket etti?

-23 yıldır bilinmeyenler??

AK PARTİ ‘nin kurucular kurulunda üç Eskişehir’li isim bulunuyordur.Doç Dr.Hasan Murat Mercan, Emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Tozçöken ve İstanbul’da ikamet eden Mihalıççık Gürleyik’li Prof.Dr Ersin Nazif Gürdoğan….

Diğer yandan,Eskişehir’de hekimlik yapmış,ailesinin bir bölümü Eskişehir’de yaşayan Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler dolaylı olarak müdahil olmak istiyordur.

KİMLER VETO YEDİ ?

AK Parti’nin Kurucu Genel Başkan Yardımcısı olan Murat Mercan hem Genel Merkezde hem de şehir siyasetinde ,Eskişehir Teşkilatının kuruluşu ile ilgili belirleyici görevi bulunuyordu. 1999 seçimlerinde FP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Rahmetli Aydın Arat döneminin Genel Sekreteri Adnan Ercan ile Anadolu Kültür Derneği Başkanı Ayhan Boz,ANAP’ın eski İl Başkanlarında  Zafer Sabuncuoğlu,Murat Mercan’dan veto yerler.

MURAT MERCAN ORHAN SOYDAŞ’A TEKLİF GÖTÜRDÜ  MÜ ?

Bu isimlere karşı mesafeli duran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan Eskişehir Teşkilatının kuruluşunda ilk olarak Birlik Vakfıyla irtibata geçer.Aslında Mercan’ın kafasında Fazilet Partisi’nde siyaset yapmamış,seküler,merkezde konumlanan bir portre vardır.Murat Mercan merkez sağ tandanslı bir işadamı formülü üzerinde dursa da bunda istediği neticeye ulaşamaz.Ya Mercan’ın kafasındaki isim görevi kabul etmemiş veyahut Mercan’ın bulduğu isim genel merkezin onayını alamamıştır.İşin gerçeği 28 Şubatın gölgesi hala devam ettigi için korku ve Tayyip Erdoğanın siyasi geleceği hakkında belirsizlik insanları siyaseten uzak tutuyordur.

Orhan Soydaş kafasındaki isimdir.Önce Tepebaşı Belediye Başkanlığı, ardından kısa sürede olsa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış,DYP hep aktif siyasetin içinde kalmış,SOYDAŞ bu teklifi kabul etseydi İlk Yerel seçimde Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olurdu.Orhan Soydaş’a yazının ilerleyen bölümlerinde ayrı bir paragraf  açacağım.

Soydaş bu treni kaçırınca Şartlar ibreyi  BİRLİK VAKFI’na kaydırır.

İLK İL  BAŞKANI ATANIYOR

İyi bir Egitimci olan Dönemin Vakıf Başkanı Eyüp Erkut; 20 Eylül 2001 tarihinde,Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener,kurucular kurulu üyesi Muharrem Tozçöken,Birlik Vakfından Salih Koca,Süleyman Reyhan, Ahmet Süzer ile Murat Mercan’ın Eskişehir’den davet ettiği Fahri Keskin, Şadi Doğruyol, Seydi Yıldız, Rıdvan Ünal ve Rıdvan Kaya’nın hazır bulunduğu törende Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden kurucu İl Başkanı mazbatasını alır.

Görevlendirme sonrası Muharrem Tozçöken’in Polisevinde yemeğe aldığı ekip yönetim içerisinde yer alacak kişiler üzerinde iştişare ederken Eyüp Erkut’un sükutu dikkatlerden kaçmıyordur.İl Başkanı olarak atanan Eyüp Erkut, 24 saat sonra bu sorumluluğun altına giremeyecegini beyan ederek mazbatayı Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener’e geri teslim eder.

Genel Merkeze lanse ettigi ismin 24 saat geçmeden görevden affını istemesi Murat Mercan’ı demoralize etmiştir. Murat Hoca kısa süren şok sonrası kuruluş aşamasında kendisine yol arkadaşlığı yapan Şadi Doğruyol, Seydi Yıldız, Rıdvan Ünal, ve şimdiki Tepebaşı İlçe Başkanı Muhammed Ali Kaya’nın Babası Rıdvan Kaya dan oluşan ekibini yeni İl Başkanı bulabilmek için,Saha araştırması yapmakla görevlendirir.

Ekip,Esnaf kökenli Şadi Doğruyol’un üniversite mezunu olmaması üzerine ;Niyazi Çapa, Muhittin Yıldırım, Münip Durceylan,Hüseyin Gürol gibi isimlerle görüşüp Murat Mercan’a bilgi verir. Çerkes olan Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener de Çerkes kökenli Hasan Tuç ve Hacı Murat Berk gibi isimlerle irtibat halindedir.

Diğer yandan parti kuruluşunda görev almak isteyen Anadolu Kültür Derneği Başkanı Ayhan Boz etrafında oluşan 100 kişilik zinde ekip Murat Mercan’a rağmen Genel Merkez’in kapısını aşındırmaktadır.

OSMAN YÜKSEL İLE İLK TEMAS KURULUYOR

Murat Mercan’ın kuruluştaki nüve ekibi Şadi Doğruyol, Rıdvan Ünal, Seydi Yıldız, Rıdvan Kaya Eskişehir AK Parti’nin gündemine yepyeni bir isim koyarlar. O İsim şehirde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işadamı Osman Yüksel’dir.

 

Ekipten Osman Yüksel’i sadece Rıdvan Ünal tanımaktadır. Şadi Doğruyol’un katılmadığı bir gece yarısı gerçekleşen ziyarette Osman Yüksel’e AK PARTİ’NİN KURUCU İL BAŞKANI Olması teklif edilir.Orada Osman Yüksel’in bir özgeçmişi hazırlanır ve ekibin en genç üyesi Seydi Yıldız’a Ankara’ya AK Parti Genel Merkezine özgeçmiş ve  ön başvurunun yapılması için teslim edilir.

21 Ekim 2001 tarihinde Genel Merkez Osman Yüksel’i davet eder.Osman Yüksel ekibine ETO Başkan Yardımcısı Ayhan Arslan’ı da dahil etmek  ister.Ankara’nın yolu tutulur.Ekipte Şadi Doğruyol, Seydi Yıldız, Rıdvan Ünal, Rıdvan Kaya,Ayhan Arslan, Kayhan Ünal, Metin Sayın yer alır.Osman Yüksel AK Partiye katılmadan önce ANAP’ın İl Yönetim kurulu üyesidir ve istifa eder.İstifadan vazgeçirmek isteyen dönemin  Anavatan Partisi Eskişehir Milletvekili  İbrahim Yaşar Dedelek,Ankara’da ekibin peşine bir araç taktıgı bile iddia edilir. . Telefonla ulaşabildiği Osman Yüksel’e bu işten vazgeç telkininde bulunur.Osman Yüksel’e baskı, bayisi oldugu Fransız Otomobil Markasının distribütörlügünü ptal ettirme tehdidine kadar gider.

OSMAN YÜKSEL KURUCU İL BAŞKANI OLUYOR

Eskişehirden gelen heyet, Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından kabul edilir.Toplantıda Murat Mercan,Muharrem Tozçöken ile Abdullah Gül’ün hemşehrisi Eskişehirin tanınmış iş insanı İsmail Ilgaz da yer alır.

Görüşmenin ardından iki gün sonra Genel merkeze çağrılan Osman Yüksel ve yukarıda ki isimler Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener ve Genel Başkan Tayyip Erdoğan tarafından Eskişehir Teşkilatını kurmakla görevlendirilir.

Bu Görevlendirme esnasında Genel Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İl Başkanı olan Osman Yüksel’e ekibe Hasan Tuç’un da dahil olmasını ister. Ankara’dan ayağının tozuyla Eskişehir’e gelen Osman Yüksel İl yönetim kurulu oluşturmak için çalışmalara başlar.İlk olarak Ayhan Arslan ve Seydi Yıldız ile birlikte Fahri Keskin ve Murat Canözer’i ziyaret ederek Yönetime bizzat girmelerini yada isim vermelerini ister.

Yarın ki yazının  konu başlıkları;

MERKEZ İLÇE BAŞKANI ATAMASI ÖNCESİ  YAŞANANLAR

KURULUŞ ÇALIŞMALARI HANGİ OTEL’DE YAPILDI

KİMLER  YÖNETİMLERE GİRMEK İSTEDİ

DIŞ İLÇELERDE AK PARTİ NASIL TEŞKİLATLANMA YAPTI

Yarın Devam Edecek

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.