Site Rengi

DOLAR 32,5196
EURO 34,8564
ALTIN 2.442,60
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 20°C
Çar 21°C
Per 19°C

Alpu’da Taner ve Selçuklu buğday tohumları Eskişehir’de

Alpu’da Taner ve Selçuklu buğday tohumları Eskişehir’de
23.11.2023
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alpu İlçesi’nde yetiştiricilik yapan önder çiftçiye demonstrasyon amaçlı kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı buğday tohumu teslim etti.

Alpu İlçesi Karakamış Mahallesi’nde gerçekleştirilen tohum teslim törenine, Alpu Kaymakamı Metin Baskın, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Gamze Kaya, Karakamış Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ile çiftçiler katıldı.

“Kuraklığa ve hastalığa dayanıklı buğday çeşitlerinin tanıtımına devam ediyoruz”

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, “Eskişehir’de son yıllarda görülen kuraklık ile mücadele çerçevesinde hazırladığımız ‘Kuraklık Eylem Planı’ çerçevesinde, araştırma enstitülerimizde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı buğday çeşitlerinin çiftçilerimize tanıtımı ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Bu amaçla kuraklığa ve pas hastalıklarına dayanıklı Taner ve Selçuklu buğday çeşitlerini ilimizdeki çiftçilerimize tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize bol ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

“Kurak şartlara ve pas hastalıklarına dayanıklı ‘Taner ve Selçuklu’ ekmeklik buğday çeşitleri geliştirilmiştir”

Son yıllarda dünyada görülen küresel ısınmanın etkilerinin Türkiye’de de görüldüğünü ifade eden Gümüş, “Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında etkisini gösteren kuraklık ve düzensiz yağışlar nedeniyle oluşan hastalıklardan ilimiz hububat üreticileri de olumsuz yönde etkilenmektedir. Bakanlığımız TAGEM bünyesinde faaliyet gösteren araştırma enstitülerince değişen iklim ve toprak şartlarına adaptasyon kabiliyeti yüksek, verim ve kalite özellikleri ile ön plana çıkan çeşitler ıslah edilmektedir. Konya’da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kurak şartlara ve pas hastalıklarına dayanıklı ‘Taner ve Selçuklu’ ekmeklik buğday çeşitleri geliştirilmiştir. Farklı illerde de yaygınlaştırılması planlanan ve geçtiğimiz yıl Denizli ili, Çal ilçesinde de yürütülen demonstrasyon çalışmalarında olumlu sonuçlar alınan Taner ve Selçuklu çeşitlerinin ekilişi Eskişehir ilimizde de yapılması planlanmıştır. Bu çerçevede, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Alpu ilçesi, Karakamış mahallesinde yetiştiricilik yapan önder çiftçilerinden Ahmet Demir’e her iki çeşitten de 10’ar dekarlık alana ekim yapacak şekilde 400 kg tohum teslim edilmiştir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.