Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Anadolu Üniversitesinde ’E-güvenlik Paneli’ gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesinde ’E-güvenlik Paneli’ gerçekleştirildi
15.02.2024
A+
A-

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen E-güvenlik Paneli, çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim ve Uygulama Araştırma Merkezi (SODİGEM) ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile “E-güvenlik Paneli” gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür, Sanat ve Opera Merkezi’nde düzenlenen panele Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, SODİGEM Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

“İnternet kullanımının bilinçsizce yapılması siber suçlara yol açıyor”

Teknolojinin hızla gelişerek hayatımızın her köşesinde işlerimizi kolaylaştırmakta olduğuna dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal panelin açılış konuşmasında, “Çevrim içi ortamda eğitimden, sağlıktan sosyal medyaya kadar geniş bir yelpazede işlerimizi yürütürken karşılaştığımız güvenlik riskleri göz ardı edilemez boyutta. Bu riskler sadece teknolojiye hâkim gençler ve orta yaşlılar için değil aynı zamanda savunmasız yaşlılarımız ve çocuklarımız için de ciddi endişe uyandırmakta. İnternet kullanımının bilinçsizce yapılması siber suçlara yol açmakta. Bu suçlara karşı hem eğitim aracılığıyla hem de hukuki yöntemler aracılığıyla önlem alınması ülkemizce resmî kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından önemsenmekte. Son zamanlarda ses taklitleri ve Deep Fake teknolojisiyle web dolandırıcılık vakalarının artması toplum huzurunu bozmakta. Özellikle gençler ve çocukları dijital platformlardan korumak ve doğru internet kullanım alışkanlıkları kazandırmak gelecekte güvenliklerini sağlamak açısından büyük bir öneme sahip. Dijitalleşme konusunda öğretmenlerimizin eğitimcilerimizin bilinçlendirilmesi oldukça önemli” dedi.

“Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte faaliyetler yürütüyoruz”

SODİGEM Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt ise panelin açılışında katılımcılarla SODİGEM hakkında ayrıntılı bilgileri paylaştı. Prof. Dr. Kurt, Eskişehir başta olmak üzere farklı illerde de İl Milli Eğitim Müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlükleri gibi kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle faaliyetler yürüttüklerine dikkat çekti. SODİGEM Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt’un konuşmasının ardından Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şahin ve Avukat Murat Osman Kandır’ın konuşmacı olduğu E-güvenlik Paneli’ne geçildi. Panelin Moderatörlüğünü SODİGEM Müdürü Prof. Dr. Adile Aşkım Kurt üstlendi.

“Devletimiz siber suçların önüne geçmek için çalışıyor”

Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, “Kişisel verilerimizi ücretsiz kullanımımız karşılığında sosyal medya platformlarında paylaşıyoruz ve ne yazık ki hala toplumumuzun büyük bir kısmı bu farkındalığa erişebilmiş değil. Sosyal medya kullanımındaki artış hızlanırken devlet, toplum huzurunu ve güvenliğini sağlamak adına silahlı kuvvetler, istihbarat birimi gibi kurum ve kuruluşlarla bireylerin mülkiyet haklarının, can ve mal güvenliklerinin korunması için profesyonel güvenlik kuvvetleriyle siber suçların önüne geçmeye çalışmakta. Devletimizin aldığı bu önlemlere istinaden bilinç düzeyimizin yüksek olması bizi dijitalleşmenin beraberinde gelen siber suçlardan koruyacaktır” dedi.

“Basit önlemlerle verilerin sızdırılmasına engel olmak mümkün”

Sadece telefonların ve bilgisayarların internete bağlı olmadığını aktaran Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şahin birçok ürünün belli bir işletim sistemine sahip olduğunu ve sürekli olarak internet üstünden veri akışında bulunduklarını dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin, “Basit önlemlerle kişisel verilerin sızdırılmasını engellemek mümkün. Karmaşık parolalar kullanmak iyi bir yöntem. Bunun yanında kullandığınız platformlardaki şifrelerinizin hepsinin aynı olmamasına özen göstermelisiniz. İşletim sistemlerinin verdiği uyarıları mutlaka okumalıyız” ifadelerini kullandı.

“Siber suçların arkasında sosyal mühendislik var”

Konuşmasında siber suçların hukuki boyutlarını değerlendiren Avukat Murat Osman Kandır ise, “Dijital veri sistemi çok önemli. Sizin sürücüsü olduğunuz bir araç bir siber suça karıştığı anda kullandığınız modemin sorumlusu sizseniz suç sizin üzerinize kalıyor. Siber güvenlikle alakalı suçlarda konuyla ilgili mağduriyet yaşayanların aslında yüzde sekseninin bir zafiyet gösterdiği ortaya çıkıyor. Siber suçların arkasında bir sosyal mühendislik var. Artık sesler, görüntüler taklit edilebiliyor, bu sayede manipülasyonlara ve kandırmalara çok daha uygun bir ortam oluşturuluyor. Dijitalden kaçamayız çünkü bankacılıktan sağlık sistemlerine kadar bütün sistemler dijital dönüşümlerini yaşadı. Dijital ayak izi bırakıyoruz ve kendimizi tanıtıyoruz. Bu durum bizim kişisel verilerimizin sızdırılmasına ve paylaşılmasına neden oluyor” diye konuştu.

Panelin sonunda Rektör Erdal tarafından katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.