Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 19°C

Anadolu Üniversitesi’nde Yaşama +1’le Başlayanlar Konuşuldu!

15.08.2019
A+
A-

Anadolu Üniversitesinde yaşama +1’le başlayanlar konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü için düzenlediği “Tanılamadan Eğitime Erken Müdahale” paneli 21 Mart Çarşamba günü Öğrenci Merkezi Salon 2016’da gerçekleşti. Panele Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Bayrak, Eğitim Fakültesi Özel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Cavkatar’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

“Tanılamadan Eğitime Erken Müdahale” paneli müzik dinletisi yapılarak başladı. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü lisans öğrencileri Burak İlter, Furkan Kaplan, İbrahim Sami Aktürk katılımcılara hazırladığı müzik dinletisini sundu. Müzik dinletisinin ardından Özkan Halaç Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri Aleyna Koçoğlu ve Murat Doğru hazırladığı tango gösterisini sundu. Eskişehir İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Uysal Ağaoğlu öğrencilere teşekkür belgelerini verdi.

Yeni yaşama ve geleceğe birlikte hazırlanalım”

Panel Başkanı, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü başkanı Prof. Dr. Atilla Cavkaytar yaptığı panele dair yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bizim 'Yaşama +1’le Başlamak' diye bir sloganımız var. +1’i geleceğe hazırlamak ve planlamak olarak düşünüyoruz. Bütün çocuklarımız özel, onların özellikleri eğitim yeterlilikleri açısından farklılık gösteriyor ama bu farklılıklar olumlu farklılıklar. Çünkü her bireyin özel eğitim hizmetlerinden yararlandıktan sonra neler yapabileceğini biliyoruz ve bu tango gösterisi de bunun en güzel göstergelerinden biriydi. Her zaman için biz özel yeteneklere, arkadaşlarımızın yapabildiklerini nasıl geliştiririz ve geleceğe onları nasıl hazırlarız ki bunun en güzel göstergesi gençlerin bugün sergiledikleri gösteriler ve biraz daha ileri aşamalarda bu gençlerin yaşama hazırlanmaları ve bağımsız birer birey olabilmeleri için yaptığımız çalışmalar. Biz bugünkü temayla da bağlantılı olarak bireyin özel eğitim gereksinimleri belirlendikten ve bir tanı aldıktan sonra eğitimleri ve en son aşamada toplumsal yaşama tam katılımları sağlamaya çalışıyoruz. Toplumsal yaşama katılımları nitelikli desteklerle ve nitelikli özel eğitim hizmetiyle olacak. Bu gençlerimiz merdivenleri tırmandılar. Aramızda sevgili saygıdeğer ailelerimiz var. Aslında en büyük teşekkür onlara. Gerçekten yaşam boyu süren bir mücadeleye başlamışlar ve bu mücadeleyi de çok güzel sürdürüyorlar. Tanı koymadan başlayarak artık yükseköğrenimde de biz Down Sendromlu gençlerimizi görüyoruz. Onları toplum yaşamında bağımsız ve iş sahibi, geleceğe hazırlanan bireyler olarak görüyoruz. Son olarak diyorum ki gelin yeni yaşama ve geleceğe birlikte hazırlanalım. Hepimize bu mücadelede sonsuz başarılar diliyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum.”

Farklılıklar zenginliğimizdir”

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Bayrak ise “Tanılamadan Eğitime Erken Müdahale” paneline dair şunları söyledi: “+1’i yaşama geçirmeye çalışan tüm gençler hepinizi saygıyla selamlıyorum. 21 Mart’ın aslında iki özel anlamı var. Hem yeniden doğuş günü hem de Nevruz günü. Yeniden doğuş aslında farkındalığın yaratılması, yeni tutumların, yeni davranışların oluşması açısından da önemli. Farkındalık yaratmak için Bileşmiş Milletler, Dünya Down Sendromlular Günü 21 Mart olarak ilan etti. Böylesi günlerin ağlama, sızlama yerine aslında yapılanları ve yapılacak olanları yeniden gözden geçirmesi ve yeni strateji belirlenmesi açısından önemli buluyoruz. Farkında olmayan diğer bireylerinde farkında olmasını sağlıyor. Down Sendromu aslında bir hastalık değil kalıtsal bir durum dolayısıyla önlenebilir de bir durum. Genelde yaşlı gebeliklerde ve erken gebeliklerde daha çok gündeme gelebiliyor. Aslında her şeyin bir çözümü var. Özveri, sabır, hoşgörü aslında her şeyi iyileştirmeye dönük olarak düşünebiliyor. Aslında farklılıklar birer zenginliğimizdir. Türkiye’nin temel sorunu da farklılıkları göz ardı etmesidir. Onun için biz farklılıkları birer zenginlik olarak alıyoruz. Her bir farklılığın farklı yönde geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onun için de farklılıklardan korkmamak gerekiyor. Aksine farklılıkların nasıl dönüştürüleceği konusunda nasıl belli bir yola itileceği konusunda farkında olmak gerekiyor. Ben bu vesileyle bu paneli düzenleyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

Panel ilk oturum konusu olarak Prof. Dr. Sevilhan Artan, Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Çilingir’ın sunduğu Tıbbi Tanı ile başlarken diğer oturum başlıkları da şunlar oldu: Down Sendromlu öğrencilerin özellikleri ve erken müdahale programları-Prof. Dr. Sema Batu, Eğitsel Tanı-Özel Eğitim Öğretmeni Sedat Gülleci, Down Sendromlu çocuğa sahip bir ailenin öyküsü-Seza Selma Şencoğlu. Panelin ardından soru cevaplarla etkinlik sona erdi. Down Sendromlu Öğrencilerin hazırladığı çalışmaların bulunduğu sergi ise yoğun ilgi gördü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.