Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 20°C

ANAKARİYER TÜRASAŞ’ı öğrencilerle buluşturdu

ANAKARİYER TÜRASAŞ’ı öğrencilerle buluşturdu
05.12.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi (ANAKARİYER) tarafından Cumhuriyetin 100’üncü Yılı Etkinlikleri çerçevesinde ‘Dünden Bugüne TÜRASAŞ’ başlıklı söyleşi düzenlendi.
Düzenlenen söyleşi Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Nasrettin Hoca Salonu’nda gerçekleştirildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tuncan’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın ve Müşteri İlişkileri Şefi Gözde Hatun Şimşek konuşmacı olarak yer aldı.
“Hem ekonomiye hem de sosyal hayata can verdi”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ANAKARİYER Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli TÜRASAŞ’ın Eskişehir için öneminden şöyle bahsetti;
“Cumhuriyetimizin ilk yıllarında devlet tarafından kurulan fabrikalar ekonomiye katkıda bulunmakla birlikte sosyal hayatın gelişiminde de büyük rol üstlendi. Tarih boyunca stratejik konuma sahip Eskişehir, sanayi için de büyük önem taşıdı. TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü, 1894 yılında bakım ve onarım atölyesi olarak kuruldu. Cer Atölyeleri Eskişehir’in sanayileşmesinin ilk temelleri sayılmakta. TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü kentin önemli istihdam merkezi olmaya hala devam etmekte.”
“Teknolojik gelişimler yalnızca mühendislikle olmaz”
Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Mustafa Tuncan, söyleşiye katılan öğrencilere kariyerleri için tavsiyelerde bulundu ve konuşmasına şu şekilde devam etti;
“TÜRASAŞ’ın ilk yapılım amacı askeriydi, sonra ekonomik katkılar da sağlandı ama günümüzde raylı sistemler bir endüstri haline geldi. Üretim olarak tam anlamıyla teknolojik bir üs olsak da biz hala bu endüstrinin içinde farklı disiplinlerden yararlanmak zorundayız. Teknolojik gelişimler yalnızca mühendislikle olmaz.”
“İlklere imza atıyoruz”

TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın, TÜRASAŞ’ın tarihi gelişimi hakkında bilgileri katılımcılara aktardı. TÜRASAŞ’ın tarihi boyunca imza attığı ilklerden söz eden Isın, “Eski adı ‘Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) olan kurumumuz 2020 Marttan beri Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) olarak hizmet vermekte. Bir asırdan fazladır varlığımızı sürdürüyoruz. Birçok ilke imza attık. Mesela ilk Türk otomobili ‘Devrim’, ilk buharlı lokomotif ‘Karakurt’, ilk Türk roketatarı ‘TRA-100’ ve şu anda da ‘E5000’ adlı Türkiye’nin ilk Elektrikli Ana Hat Lokomotifinin üretim sürecindeyiz. Bu da ilk milli ve yerli tasarıma aynı zamanda yazılıma sahip bir lokomotif olacak.” şeklinde konuştu.
Bölge Müdürü Isın, konuşmasını TÜRASAŞ’ın ‘Çırak Eğitim Merkezlerinden’ söz ederek sonlandırdı.
“Günümüzde yedi farklı fabrikayla sürekli üretiyoruz”
TÜRASAŞ Eskişehir Müşteri İlişkileri Şefi Gözde Hatun Şimşek ise yaptığı sunumda TÜRASAŞ’ın geçmişten günümüze gelişiminden ve şu anda gerçekleştirdiği faaliyetlerden şu şekilde söz etti;
“1894 yılını kuruluş yılımız olarak görmekteyiz. ‘Osmanlı Kumpanyası’ ismiyle kurulan TÜRASAŞ daha sonra ‘Cer Atölyesi’ ismini alır. Cer, çekme gücü manasına gelmektedir. İş kültürünün ve işçi kültürünün oluşmasında TÜRASAŞ öncü bir şirkettir. 1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) bağlanarak, atölyeden fabrikalaşmaya bir adım atılmış olundu. Giderek tam teşekküllü bir yer oluyoruz ve günümüzde yedi farlı fabrikayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Müşteri İlişkileri Şefi Hatun Şimşek, yedi fabrikanın da ne şekilde çalıştığından, neler ürettiğinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
Seminerin sonunda katılımcıların soruları cevaplandı. TÜRASAŞ yetkililerinin getirmiş oldukları Devrim arabası maketi katılımcılara çekiliş ile takdim edildi ve ANAKARİYER tarafından, TÜRASAŞ yetkililerine katılım belgeleri verildi. Düzenlenen etkinliğe ANAKARİYER Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli, TÜRASAŞ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Özgür Uysal, İnsan Kaynakları Geliştirme ve Eğitim Şefi Ayşe Akar, Kaynak Mühendisi Serhat Sağ ile birlikte birçok kişi katılım gösterdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.