Site Rengi

DOLAR 32,5231
EURO 34,7980
ALTIN 2.444,10
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Bildirici ‘Verem Haftası’ sebebiyle basın açıklaması yaptı

Bildirici ‘Verem Haftası’ sebebiyle basın açıklaması yaptı
08.01.2024
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, ‘7-13 Ocak 2024 Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ dolayısıyla verem hastalığıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Bildirici, Verem Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, 1-7 Ocak tarihlerinin ‘Verem Haftası’ olarak kutlandığını belirtti. Bildirici, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu ifade etti. Mikroba sahip insanların yüzde 5 ve 15’inde yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğunu vurgulayan Bildirici, her yıl dünyada yaklaşık 10 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve 1,5 milyon insanın bu hastalıktan vefat ettiğini paylaştı. Verem mikrobunun hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile yayıldığını belirten Bildirici, tedavi olmayan her hastanın yılda 5-15 kişiye hastalığı bulaştırma riski olduğunu ifade etti. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu dönemde özellikle öksürürken ve hapşırırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Bildirici, öksürük ve hapşırığın uzağa yönlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde mikropların solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Verem belirtileri ve tedavi süreci
Verem hastalığının belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanı sıra öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Bildirici, veremden şüphelenen kişilerin 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen öksürük durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti. Verem tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verildiğini ve ekonomik güçlük yaşayan hastalara nakdi yardım yapıldığını ifade etti. Tedavi sürecinin en az 6 ay sürdüğünü belirten Bildirici, ilaçların düzenli içilmesinin önemine vurgu yaparak, tedaviyi yarıda bırakan hastaların toplumda basil saçmaya devam ettiğini ifade etti.

Temaslılar ve koruyucu tedavi
Verem hastası ile aynı havayı paylaşan kişilere ‘temaslı’ denildiğini belirten Bildirici, bu kişilere koruyucu ilaç tedavisi uygulandığını ve Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz muayene ve tetkiklerin yapıldığını aktardı.
Verem hastalığının dünya genelinde en çok ölüme neden olan ilk 10 sebepten biri olduğuna dikkat çeken Bildirici, toplumdaki bireylerin duyarlı olması ve hastalık belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserine başvurması gerektiğini vurguladı. Başvuru adresi olarak TÜLOMSAŞ yanı Zübeyde Hanım Yerleşkesindeki Verem Savaşı Dispanseri gösterildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.