Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

BILTEVT’2023 Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başladı

BILTEVT’2023 Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde başladı
21.09.2023
A+
A-

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Manisa Celal bayar Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi 2023 (BİLTEVT’2023)’ başladı.
Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılışına Eskişehir Vergi Mahkemesi Başkanı Volkan Erdoğdu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.
Açılış konuşmalarından önce ‘BILTEVT’2023’ Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülbahar Urhan’ın öğrencileri Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Ali Caner Alpaslan, Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4’üncü sınıf Öğrencisi Ece Çelebi ve Kani Karaca İmam Hatip Ortaokulu 5’inci sınıf Öğrencisi Elif Doğu tarafından müzik dinletisi katılımcılarla buluştu.

“Engelliler Entegre Yüksekokulu ülkemizdeki ilk ve tek okul”
Anadolu Üniversitesi’nin Türkiye’de okul öncesi ve ilkokuldan başlayarak üniversite eğitiminin sonuna kadar engelli bireylere nitelikli eğitim vermeyi kendisine misyon edinmiş bir yükseköğretim kurumu olduğuna dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, üniversite bünyesindeki çeşitli özel eğitim birim, merkez ve enstitüleri ile, tüm yaş grubundaki özel gereksinimli bireylerin eğitim süreçlerinin planlanması ve yürütülmesi aşamasında birçok hizmet sunulduğunu belirterek konuşmasını şöyle konuştu:
“Üniversitemiz, bu yıl 30’uncu yılını kutlayan ve engellilere yönelik ülkemizdeki ilk ve tek Yüksek Öğretim Kurumu olan Engelliler Entegre Yüksekokulu. Yine alanında ilk ve tek Enstitü olan Engelliler Araştırma Enstitüsü, Nitelikli Özel Eğitim Öğretmeni yetiştirme konusunda engin deneyimi olan Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, özel gereksinimli bireylere yönelik Dil ve Konuşma Bozuklukları, İşitme Engelli Çocuklar ve Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde gerçekleştirdikleri uygulama, araştırma ve bilimsel yayınlarla ülkemizde özel eğitim alanına ve özel gereksinimli bireylerin desteklenmesine katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede yükseköğretimde fırsat eşitliğini sağlama misyonu ile milyonlarca insanın hayallerine ortak olan açık öğretim sistemimiz, Türkiye’de en çok özel gereksinimli öğrenciye hizmet sunan eğitim kurumu olmasının yanı sıra 120 bine yakın özel gereksinimli öğrencimizi mezun ederken, hali hazırda 20 binden fazla özel gereksinimli öğrenciye de erişilebilir yükseköğretim hizmetleri ve fırsatları sunmaya devam etmektedir.”

BILTEVT’2023 aramızdaki engelleri kaldıracak
Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi’nin paydaşı olmanın ve ev sahipliğini yapmanın Anadolu Üniversitesi için ayrı bir anlam ve öneme sahip olduğunu aktaran Rektör Erdal konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler özel gereksinimli bireylerin bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulabilmesini sağlamaktadır. Kongre boyunca gerçekleştirilecek bilimsel etkinlikler bu alanda yürütülen çalışmaların akademik zeminde yorumlanmasına katkı sağlayacak ve hem araştırmacılara hem de uygulayıcılara yeni perspektifler sunacaktır. Bu bağlamda BILTEVT’2023 Kongresi’nin özel gereksinimli bireylerin hayatına dokunacak, aramızdaki engelleri kaldıracak bir kongre olmasını umuyorum.”

İlk gün oturumlarında RTÜK, engelsiz medya ve özel gereksinimli bireyler konuşuldu
Kongrenin açılış töreninin ardından ilk gün oturumları da başladı. ‘RTÜK ve Engelsiz Medya Erişimi Çalışmaları’ başlıklı oturumun başkanlığını RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Feyza Gizligider yaptı. Oturumda diğer konuşmacılar ise TRT Genel Müdürlüğü’nden Nilgün Aydoğan ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Av. Olgun Yılmaz oldu.

BILTEVT’2023 Kongresinde ilk günün son oturumu ise, ‘Özel Gereksinimli Bireylerin Dijital Çağda Yeniden Keşfi: Otizm, Göz İzleme ve İnovatif Öğretim Teknikleri’ başlığıyla katılımcılarla buluştu. Oturum Başkanlığını Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Diken’in yaptığı oturumda, ‘Doğal Öğretim Projesi’, ‘OTİ-STEM: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara Temel Kodlama Becerisinin Öğretimi’ ve ‘Otizme Derin Bakış: Göz İzleme Teknolojisiyle Açılan Yeni Ufuklar’ başlıklı sunumlar Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Kurnaz ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Zehra Cevher tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Akademik bildiriler, atölyeler ve çok daha fazlası kongrede yer alıyor
Yurtiçi ve yurtdışından uzman konuşmacıların yer alacağı BİLTEVT’2023’ün devamında farklı engelli grupları ve farklı konularıyla bilişim oturumları gerçekleştirilecek. Akademik bildirilerin sunulacağı kongrede Erişilebilir Ders Materyali Hazırlama, Betimleme ve Web Erişilebilirlik atölyeleri düzenlenecek. Katılımcılar BİLTEVT’2023’te yeni teknolojiler ve hizmetleri tanıma şansı yakalarken öğrenci projeleri sergisini de görebilecek.

Engelsiz Bilişim 2023 Ödülleri’de sahiplerini buldu
Kazanan isimler ödüllerini Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Marmara Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Mustafa Kurt, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Dr. Öğr. Üyesi Yahya Çıkıllı, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Sayın Mustafa Özhan Kalaç’ın elinden aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.