Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Bu Evleri 9 Yıldır Su Basıyor ESKİ Önlem Almıyor

Bu Evleri 9 Yıldır Su Basıyor ESKİ Önlem Almıyor

Eskişehir Emek Mahallesi’ndeki bir sokakta yaşayan vatandaşlar, 9 yıldır evlerinin logar suyu bastığını, yaptıkları bütün başvurulardan olumlu bir sonuç alamadıklarını iddia etti.

Odunpazarı ilçesine bağlı Emek Mahallesi Çakıcıefe Sokak’ta yaşayan vatandaşlar, yaklaşık 13 yıldır, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ESKİ), kanalizasyon sistemindeki tıkanıkları açmak için yaptıkları müdahalelerden sonra evlerine su bastığını iddia etti. Mahalleli, yetersiz müdahaleler yüzünden kirli suyun evlerini ve bodrum katlarını belirli aralıklarla bastığını belirti. Yaşanan bu sorun karşısında kalıcı bir çözüm beklediklerini vurgulayan vatandaşlar, genellikle aynı problemle karşı karşıya kaldıklarını ve bıktıklarını dile getirdi.

Evini kanalizasyon suyu basan bir vatandaş, ESKİ’yi arayıp sorunun çözülmesini istediğinde yetkililerden ‘kendi imkânlarınızla çözün ‘cevabını aldığını iddia etti. Su basan evlerde oturan mahalleli başta çocuklalar olmak üzere sağlıklarından endişe etkilerini söyleyen vatandaşlar, mağduriyetlerini giderilmesini talep ediyor.

ESKİ’ye gerekli müracaatlar yapıyoruz ama daha kötüsü oluyor

Evini pis su basan Mustafa Yazaydın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile arasında geçen konuşmayı ve mevcut durumu şöyle anlattı;
”Bu senede 2 kere 3 kere başımıza geliyor. ESKİ gerekli müracaatlar yapıyoruz ,ama daha kötüsü oluyor. Buraya logar açmaya geliyorlar. Ancak açtıkları anda, bastıkları su evlerimizden çıkıyor. Fotoğraflarla, videolarla belirledik. Biz gerekli şeylerimiz de yaptık. Onlar ‘Kendi imkanlarınızla çözün’ diyorlar. Şimdi bu sokakta bir akıntı bozukluğu var. Boru dar bunun genişlemesi gerekiyor. Akıntının giderilmesi gerekiyor ve bunu yıllardır biz söylüyoruz. Gerekli merciler gelip ilgilenmiyor. Şu köşedeki kot daire buradaki kot daire senede 2 kere 3 kere su basıyor, logar tıkanıyor. Pislikle bir basıyor. Ayrıyeten vidanjör geliyor, açmak için bastığı suyla tekrar iyice su oluyor. 30 santim 40 santim doluyor suyla. Yani evini daha geçen sene değiştirdi. Adam komple koltuk takımı yatak odasını değiştirdi. Bu en az 2 kere oluyor, başımıza geliyor.”

Çocuklarımızın hijyensiz bir ortamda yaşamasını müsaade etmemeye çalışıyoruz”
Lağım suyundan muzdarip olan Hasan Gökırmak, uzun zamandır bu sokak ve mahallede ikamet ettiğini ve bu sorunun 8 yıldır devam ettiğini belirti. Gökırmak, “8 yıldan beri burada oturmaktayım. 8 yıldan beri buranın sorunu bitmedi. Sorunu bitmedi. Sürekli buradaki eşyaların değişimi, çocuklarımızın hijyensiz bir ortamda yaşamasını müsaade etmemeye çalışıyoruz. Bir buçuk sene önce ben buranın yöneticisiydim. Dilekçemi kendi ellerimle, kendi ıslak imzamla verdim. Daha hala gelecekler de yapacaklar. Hani böyle bir belediyecilik, böyle bir şey anlayış yok. Şu arkadaşı ikinci defa eşya değiştirmiş, yani bu kadar basit mi? Bizim vergilerimiz nereye gidiyor anlamıyorum. Bizim bu Emek Mahallesi üvey evlat mahallesi. Yani bakılmıyor. Çöp kontenjanımız yok. Hem buraları daha yeni temizlendi. Biz kendi imkânlarımızla temizledik. Sürekli süpürüyoruz, bir kum geliyor, buraya yığılıyor. Kediler affedersiniz, dışkılarını atıyorlar. Çocuklarımıza burada hijyenli bir ortamda oyun oynayamıyor, dışarı çıkamıyorlar ”ifadelerini kullandı.

ESKİ ‘Bizi ilgilendiren bir şey yok’
Evi ve garajı kanalizasyon suyundan kirlenen Rıdvan Demir ise, “Yaklaşık 2014 senesinden beri ben bu apartmanda oturuyorum. Apartmanımızın önünde oluşan logar tıkanmasını sonucuyla ESKİ’nin gelip su basması sonucu bizim kottaki dairelerimizden, garajlarımızdan pis suy çıkıyor. Su özellikle dairelerimizin park yerlerini, halılarını kirletiyor. Yani şu anda ben çocuklarımı 2 gündür eve sokmuyorum. Dün akşam benim çocuklarım başka yerde uyudu yattı. Daha önce de aynı sıkıntıyı yaşamıştık. Ben ESKİ’ye kendim müracaat ettim. Dilekçe verdim. Bana dönüş sadece ‘bizi ilgilendiren bir şey yok.’ Dün ben Odunpazarı Belediyesi zabıtasını, Odunpazarı Mavi Masayı Büyükşehir Mavi Masayı aradım. ESKİ açmayla uğraşıyor. Şu anda yapılacak bir şey yok. Peki, su basan evler ne olacak diyorum, ESKİ açmaya uğraşıyor ya ESKİ açmaya uğraşıyor da tamam dışarıda ESKİ açmaya uğraşıyor, içerideki pislik ne olacak? “dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.