Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 20°C

CHP’li vekillerden büyük tepki

15.08.2019
A+
A-

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Cemal Okan Yüksel, Toprak Koruma Kurulu’nun karar alma çoğunluğunun, Eskişehir’de kurulmak istenen termik santral için karar alınamamasının ardından değiştirildiğini belirterek tepki gösterdiler.

Çakırözer, “Toprak Koruma Kurulu, Toprak Talan kuruluna çevriliyor. Bu yönetmelikle toprak korunmaz yağmalanır” derken, Yüksel de “Tarım arazileri ranta açıldı” değerlendirmesini yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 24 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik Değişikliği ile Toprak Koruma Kurulu için üçte iki çoğunlukla karar alma şartı, beşte üç olarak değiştirildi. Ayrıca Kurulun, kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde, kararlarını toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alabilmesinin de yolu açıldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Cemal Okan Yüksel, söz konusu değişikliğin, Eskişehir’de yapılması planlanan termik santral için Toprak Koruma Kurulu’ndan gerekli kararın çıkmamasının ardından yapıldığını belirterek, tepki gösterdiler.

Eskişehir’de toplanan Toprak Koruma Kurulu Kararı sonrasında Alpu Ovası’nın tarım dışı kullanımının önünü açmak için yeterli çoğunluğun sağlanamamasının ardından yönetmeliğin değiştirildiğine dikkat çeken Çakırözer, “Nedir bu Eskişehir’den istediğiniz? Neden Eskişehir”in toprağını, havasını suyunu zehirlemek için çabalıyorsunuz?” diye sordu.

Yönetmelik değişikliğinin Eskişehir’in yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında verimli toprakların tarım dışı kullanımının yolunu açacağını belirten Çakırözer, “Bu yönetmelik değişikliğiyle toprak korunmaz, yağmalanır. Keşke kurulun ismini de değiştirip Toprak Yağmalama ve Talan Kurulu yapsaydılar. Biz kendilerini ve yavrularının geleceğini düşünen her görüşten yurttaşımızla birlikte bu talana, bu yağmaya sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın daha bir hafta önce Samsun’da “25 yıl sonra silah değil gıda konuşulacak. Bir ülke gıda üretemez, dışarıdan alırsa bağımsızlığını sağlayamamıştır” dediğini vurgulayan Utku Çakırözer, “Sayın Fakıbaba’ya soruyorum: Verimli topraklarımızın yağmalanmasını bu yönetmelikle kolaylaştırarak mı gıda üretimini sağlayacaksınız? Bir an önce bu yanlış yoldan dönün. Bu yönetmelik hayata geçince tarımsal alanlarımız azalmakla kalmayacak, üretim düşecek, meralar yok olacak, hayvancılık bitecek. Tarım alanları azaldıkça, Türkiye daha az üretecek. Ülkemiz aç kalacak. Buğdayı, arpayı, hayvansal ürünleri daha çok ithal edeceğiz. Daha çok çiftçi kente göç edecek, işsizlik daha da artacak” ifadelerini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de, Eskişehir’i de yakından ilgilendiren yönetmelik değişikliğini sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Arkadaşlar toplanın, mevzu var! Elindeki güç ile deliye dönen AKP’nin her türlü toplumsal ve siyasal muhalefet karşısında sessiz ve sinsice yaptığı yönetmelik değişikliği ile rant işlerini nasıl yoluna koyduğunu Eskişehir’den vahim bir örnekle anlatacağım.”

“Fiili durumu hukuka uydurdular”

Bölgenin termik santral yapımına açılması için 2 Ocak 2018’de toplanan Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulunda gerekli olan üçte ikilik oy çoğunluğun sağlanamamasıyla, termik santral projesine hukuki olarak geçit verilmediğini aktaran Yüksel; Eskişehir Valiliği’nin, hiçbir hukuki dayanağı olmamasına karşın, “oy çokluğu ile kabul edilmiştir” yönünde karar dağıttığını belirtti. Sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ansızın yönetmeliği değiştirerek “en az üçte iki çoğunluk” şartını; “beşte üç” olarak güncellediğini belirten Yüksel; “AKP, yine, fiili durumu hukuki duruma uydurdu” dedi. Cemal Okan Yüksel, açıklamasında şunları kaydetti:

“Toprak Koruma Kurulu yönetmeliğinde gidilen bu değişiklik, tarım alanlarını korumasız ve çaresiz bırakacak, yağmalanmasını kolaylaştıracaktır. AKP’nin rant ve talan merkezli ‘yerli-milli’ tarım politikalarının son örneği işte budur! Asıl işi tarım arazilerini korumak olan Toprak Koruma Kurulu, rant elde etmenin bir aracı haline gelmiştir. Hani hep diyorsunuz ya, AKP’nin bunca talanına ses çıkaran bir tane bürokrat, bir tane yetkili yok mu diye. Var… Ama AKP, söz konusu rant ve talan olunca hiçbir engel tanımıyor.

Bizler, her şeye rağmen, Eskişehir’de verdiğimiz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kente zarar vermek isteyenler, karşısında sadece biz siyasileri değil; Eskişehir’e değer katan halkını da bulacaklar. İşte sizlere AKP’nin rant politikalarına temel aldığı sinsi stratejilerden sadece bir tanesi. Onlar için ne çevre ne de insan… Varsa yoksa para, para, para…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.