Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında önemli uyarılarda bulundu

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında önemli uyarılarda bulundu
09.03.2024
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiğini vurgulayan Bildirici, “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini” belirtti.

Sahura kalkmamanın veya sadece su içmenin zararlı olduğunu ifade eden Bildirici, bu beslenme tarzının yaklaşık 13-14 saatlik açlığı ortalama 20 saate çıkardığını ve bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunu açıkladı. Sahurda hafif ve dengeli bir kahvaltı yapmanın önemine değinen Bildirici, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi.
İftar önerilerine de değinen Bildirici, içecek olarak su, süt, taze sıkılmış meyve suları gibi fazladan kalori veya ilave şeker olmayan içeceklerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca hurma, meyve ve çorbanın da iftar sofralarında bulunması gerektiğini belirtti. İftar yemeğinde tüketilen gıdaların dengeli bir şekilde protein ve nişastalı gıdalar arasında denge sağlamasının önemine dikkat çekti.

Bildirici, ayrıca iftar sonrası hızlı bir şekilde çok miktarda besin tüketmenin sağlık açısından risk oluşturabileceğini ve yeterince sıvı alınmamasının da sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguladı. Günlük olarak en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini ve sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.