Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Dr. Enes Depe, “Osmanlılar, 7 denize yüzyıllarca hükmetmenin gereğini yerine getirdi”

Dr. Enes Depe, “Osmanlılar, 7 denize yüzyıllarca hükmetmenin gereğini yerine getirdi”
05.01.2024
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Enes Depe, tarihinin hemen her devrinde bölgesinde önemli bir deniz kuvvetine sahip olan Osmanlıların, 7 denize yüzyıllarca hükmetmenin gereğini yerine getirdiğini belirtti.

Dr. Depe, Türk Ocağı’nda “Türk Denizciliği ve Osmanlılar” konulu bir konferans verdi. Türkler Anadolu’ya geldikten sonra Çaka Bey ile başlayan ve onunla sınırlı kalan denizcilik serüveninin, 14. yüzyıl başlarında Batı Anadolu Türk beylikleri ile birlikte yeniden canlandığını anlatan Arş. Gör. Dr. Enes Depe ”Yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu mirası devralan Osmanlılar ise, Avrupa yakasına geçiş ve devam eden fetihlerle birlikte bayrağı bir ileri safhaya taşımışlardır. İstanbul’un fethinin ardından denizel bir başkente sahip olan Osmanlılar, jeopolitik konumlarının gerekliliğini yerine getirerek Karadeniz’de ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini giderek arttırmışlardır. 16. yüzyılda gerçek bir cihan devleti hüviyetine bürünen Osmanlı Devleti, bu dönemde denizlerde de altın çağını yaşamıştır. Bu yüzyılda Akdeniz’in yanında okyanuslarda da faaliyet göstermeye başlayan Osmanlı deniz gücü, gerçek manada bir imparatorluk donanması haline gelmiştir. 17. yüzyılda genel itibariyle Garp Ocakları bünyesinde gücünü koruyan Osmanlı denizciliği için, 18. yüzyılda kalyona geçiş ile birlikte yeni bir devir başlamıştır. Tarihinin hemen her devrinde bölgesinde önemli bir deniz kuvvetine sahip olan Osmanlılar, yedi denize yüzyıllarca hükmetmenin gereğini yerine getirmişlerdir.” dedi.

Katılımcıların çok sayıda sorularını da cevaplayan Dr. Depe’ye, Ocak Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal tarafından Şükran Plaketi takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.