EBB 2020 Yılı Faaliyet Raporu Değerlendirmeleri
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu Değerlendirmeleri
Nisan ayının 3. Olağan toplantısı Meclis başkan vekili Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Önceki toplantılarda komisyonlara sevk edilen Gündem maddeleri komisyonlardan geldiği şekliyle oylandı.
Sıra Büyükşehir belediyesi başkanlık faaliyet raporu görüşülmesine gelmişti.. Başkanlık faaliyet raporu Nisan ayının ilk toplantısında meclis üyelerine kitapçık olarak takdim edilmişti..
Kitapçık bir yıl içinde başkanlığın yaptığı çalışmalar anlatılıyor. İçinde yapılan çalışmalar, daire başkanlıkları seviyesinde açıklanmış. Bazı grafikler kullanılmış, rakamlar verilmiş.
Tamda pandemi ortamında neyin çalışma raporu bu diyenlerde olabilir. Ama yasa böyle. Başkanlıkta 2020 performans programı doğrultusunda çalışmalarını yürütmeye çaba göstermiş..
Nedenleri de belli. Pandemiden dolayı, bu dönem belediyeler için çok zor bir dönemdi. Planlanan yatırımları vardı. Bir kısmını yapamadılar. Yapabildikleri ise sosyal belediyecilik adına sosyal yardımları çok daha ön plandaydı. Başarının ölçüsü ölçülecekse başarısız olduğu söyleyebilmek vicdansızlık olurdu.
Bunu makul olarak değerlendirmek gerekir.
Belediye meclis üyeleri ve muhalefet bir yıl boyunca bu günü bekler. Bu gün çok önemlidir muhalefet için. Başkan ne yapmış, ne yapamamış. Eleştirilerini sıralar. Önermelerde bulunur.
Her işin başı para. Belediyeler para basmadığına göre, hükümetin verdiği bütçe gelirlerinden verilen paylarla bu işi yapmakla sorumlular.
Doğru dürüst başkacada gelirleri yok gibi.
Bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Mesela AK Parti hükümeti tek başına iktidardaki 19 yıllık süreç içerisinde “enflasyon”beklentisini hiçbir zaman tutturamamıştır.
Cari açık bir türlü düzeltilememiştir..
Adaletli bir gelir dağılımı bir türlü gerçekleştirilememiştir.
İşsizlik temel sorun haline gelmiştir.
Hayat pahalığı devam etmektedir..
Daha bir çok sorun, tüm güncelliğini korumaktadır..
Keza bu durum yerel yönetimleri de, belediyeleri de olumsuz etkilememesi elbette düşünülemez.
AK Parti adına Orhan Durmuş, Murat Özcan hazırlanmıştı. Ellerindeki metinler vardı. Orhan Durmuş Hesaptan, kitaptan anlayan bir isim.. Eleştirilerini 14 başlık içerisinde sıralamış.
Önemli gördüğüm başlık ise büyükşehir belediyelerinin gelirleri. Sayın Durmuş, Merkezi Hükümet tarafından gönderilen yaklaşık 665 milyon TL. Olmasa, mevcut gelirleriyle hiçbir iş yapamaz durumdadır. Dolayısıyla, öz gelirlerin mutlaka artırılması gerektiğini, bir kez daha vurgulamak istiyorum diyor.
Belediye borçlarını da değinen Orhan Durmuş; Belediyenin borçları 2020 yılında, 1.493.172.595 TL.’ye (yaklaşık 1,5 milyar liraya) yükselmiştir. Borçlanma miktarı sürekli artmaktadır. Bu durum kaygı vericidir. Gerçekleşen gelir bütçesinin çok üzerindedir.
Bu önemli bir ikaz.
Kısacası hükümetten gelen rakamların yaklaşık iki katından biraz fazla. Mevcut bütçenin 2.katı..
Belediye şirketlerini de eleştiren Orhan Durmuş bazı şirketlerin işlerliğini yitirdiğini ve bunların başka şirketlere devredilerek daha verimli hale getirilmesi gerektiği öneriler arasında yer almaktadır.
Sonuç olarak, hazırlanan 2020 YILI FAALİYET RAPORU’ n da belirtilen belediye çalışmalarının ve faaliyetlerinin, Eskişehir genelinde yaşayan vatandaşlarımızın, beklentilerini karşılayamadığını ve bu sebeple “red oyu” vereceğimizi ifade etmek istiyorum.
Görüşü böyle..
Murat Özcan şehrin gelişme planlarından ve genel Trafik sorunundan söz ederek ulaşım mastır planını hala görmediklerini söylüyor. Bütçe yatırım mukayeselerini dokuz madde içinde yapıyor. Alternatif küçük sanayii olması gerektiğini söylüyor.
Tabii bu konular geçmişte AK Partinin klasikdeğerlendirmeleri. Aslında AK Partide ülkede 20 yıldan beri iktidar. Eskişehir’in en temel sorunları yaklaşık 25 yıldan beri bilinen ve süreli gündeme getirilen kuzey, güney ve batı transit çevre yollarının yapılmasının elzemliği, bir kez daha önem kazanıyor. Bunlar olmadan ulaşımdaki lastik tekerlekli trafik yoğunluğunun azaltılması söz konusu olamaz.
AK Parti il başkanlığınca gündeme getirilen 96 adet kayıp araçlarla ilgili tek bir cümle kurulmaması dikkat çekiydi. Büyükşehir bu araçlarla ilgili detaylı çalışma yapmış, 1950 -70 liyıllara kadar gidilerek arşivler incelenmiş araçların akıbetleri ile ilgili durum bir rapor haline getirerek kamuoyuna duyurmuştu.
Bir Sayıştay denetçisinin belli ki ya işi hiç bilmiyor veya yeterli incelemede bulunmadan gelişigüzel raporuna yazmasından sonra AK partililer üzerine atlamış kamuoyu oluşturma çabaları bu açıklamalardan sonra boşa çıkmıştı.
CHP’ li Meclis üyelerinden İbrahim ARSLAN ve Odunpazarı belediye başkanı Kazım Kurt AK partili meclis üyelerinin yaptıkları eleştirilere cevap verdiler..
Yılmaz Büyükerşen’in katılamadığı çalışma raporu müzakeresi AK Partinin red oyu ile birlikte oy çokluğu ile kabul edildi.
Vesselam kamu kaynakları etkin, verimli kullanılıp kullanılmadığını kimse bilmiyor. Bilinen bir gerçek varsa o da Odunpazarı belediye meclis üyesinin hem de hiçbir liyakati ve deneyimi olmadan kendisine 15 bin TL civarında net maaş almasıydı..
Bu bile sorulamadı..