Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Edebiyat Fakültesinden ‘Milli Devlet ve Cumhuriyet’in Anlamı Üzerine’ konferansı

Edebiyat Fakültesinden ‘Milli Devlet ve Cumhuriyet’in Anlamı Üzerine’ konferansı
19.10.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Milli Devlet ve Cumhuriyet’in Anlamı Üzerine’ başlıklı konferans, Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, “Cumhuriyete Doğru konferanslar dizisinin ikincisini tertip ediyoruz. Bu, Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıldönümü nedeniyle başlattığımız bir etkinlik. Hepinizin bildiği gibi Türkiye’deki ulus devletin Anadolu hareketiyle başladığını, ete kemiğe büründüğünü, felsefesinin ve düşünsel yapısının adım adım oluşturulduğunu belirtebiliriz. Ulus devletin kuruluş süreci aynı zamanda Cumhuriyetimizin de kuruluş sürecine denk gelmektedir. Elbette laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak zaman içerisinde geliştiğini ve daha da gelişeceğini vurgulamamız gerekiyor.” diye belirtti.

“Milli devlet ve cumhuriyet iç içe geçmiş olgular olarak karşımıza çıkıyor”
Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Burgaç ise konuşmasında şunlar ifade etti:
“Öncelikle belirtmek isterim ki cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bu cumhuriyetin yetiştirdiği bir akademisyen olarak konuşma yapmak benim için gurur verici. Milli devlet ve cumhuriyet iç içe geçmiş olgular olarak karşımıza çıkıyor. Milliyetçiliğin nasıl ve hangi zeminlerde ortaya çıktığı meselesi Türk devletinin kuruluşunu ve aynı zamanda cumhuriyetimizi anlayabilmek adına son derece büyük bir önem taşıyor. Milliyetçilik modern çağ ürünü olan bir siyasal ideolojidir. Milliyetçilik bir kez ortaya çıktıktan sonra eski sistemi değiştirecek birçok yeni süreci de beraberinde getiriyor. Milliyetçilik, vatan kavramı etrafında ve ümmetin yerine milletin aidiyet duygusuna sahip olan yeni bir bağlılık getirdi.”

Düzenlenen konferansa Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kemal Yakut ve Doç. Dr. Murat Burgaç başta olmak üzere çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.