Site Rengi

DOLAR 32,5231
EURO 34,7980
ALTIN 2.444,10
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

EEYO’da yapay zekâ konuşuldu

EEYO’da yapay zekâ konuşuldu
17.01.2024
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Meslek Yüksekokulunda (EEYO) “Üretken Yapay Zekâ ve Mimari Tasarım Eğitiminde Kullanımı” semineri gerçekleştirildi.

EEYO Projeksiyon Odası’nda düzenlenen seminerde konuşmacı olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Doktora Programı öğrencisi Yüksek Mimar Merve Ünal yer aldı. Seminere EEYO Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

“Yapay zekanın ilk işlevi insan benzeri ürünler üretmek”

Yapay zekanın günümüzde giderek yaygınlaştığını belirten Yüksek Mimar Merve Ünal konuşmasına şu şekilde devam etti: “ChatGPT ve Midjourney en yaygın kullanılan yapay zekâ araçlarından yalnızca ikisi. Midjourney, metinsel açıklamalardan görüntü oluşturan bir yapay zekâ programı. Prompt adını verdiğimiz bazı metinsel içerikleri kullanıcının üretmek istediği görsellere çeviren bir yapay zekâ aracı. ChatGPT de ‘Natural Language Processing’ dediğimiz doğal dil işlemi kullanan yapay zekanın bir farklı modeli. Sormuş olduğunuz soruları yanıtlamak, bilgi sağlamak, sohbet etmek gibi işlevleriyle geniş bir çerçeveye sahip. Yapay zekâ olarak kendisinin duyguları yok, deneyimleri yok; bu tür içeriklerde bir soru sorduğunuz zaman bir dil modeli olduğunu belirterek bu konularda bizi anlayamayacağını belirtiyor. İlk işlevi insan benzeri metinler üretmek. Kompleks işlerde insan beynini taklit ederek konuşma algılama, metin analizi, görsel üretim gibi konularda yardımcı olmak diyebiliriz.”

“Yapay zekâ mimarlık öğrencilerine yardımcı oluyor”

Yüksek Mimar Ünal, konuşmasının devamında; “ChatGPT ve Midjourney oluşturulurken büyük bir görsel havuzu ile sistem besleniyor. Bir kullanıcı prompt girerek yapay zekadan bir görsel üretmesini istediğinde bu görsel havuzundan aldığı görsellerle özgün bir ürün ortaya çıkarıyor. Bu özgün ürünler ve yapay zekanın kritik alma işlevi mimarlık öğrencilerinin projelerinde onlara fazlasıyla yardımcı oluyor.” dedi. “Üretken Yapay Zekâ ve Mimari Tasarım Eğitiminde Kullanımı” semineri, uygulama ve soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.