Site Rengi

DOLAR 32,5231
EURO 34,7980
ALTIN 2.444,10
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den nadir toprak elementleriyle alakalı açıklama;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den nadir toprak elementleriyle alakalı açıklama;
09.05.2023
A+
A-

Eskişehir Beylikova ETİ Maden Tesisleri’nde basın mensupları ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yıllık bin 200 ton üretim yapacak bu tesisi 4 milyon dolarlık bir yatırımla elde ettik” dedi.
Bakan Dönmez, nadir toprak elementleriyle alakalı bilgiler verdi. Kırka’da Lityum üretimine başladıklarını anlatan Bakan Dönmez, önümüzdeki haftalarda bu tesisin 700 tonluk bir üretime geçmesi için çalışmalara başlayacağını duyurdu. Ardından Beylikova’da basın mensuplarıyla da bir araya geldiği maden tesisi hakkında bilgiler veren Bakan Dönmez, toplam rezervin 694 milyon ton olduğunu söyledi.

“Endüstriyel tesise geçtiğimizde yıllık 570 bin ton üretim yapacağız”
Buradaki tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık gelir beklediklerini belirten Bakan Dönmez, “Lityum, karbonet ve nadir toprak elementlerine gelince. Eskişehir Kırka’da Lityum üretimine başlamıştık. Şimdi inşallah önümüzdeki haftalarda yıllık 700 tonluk endüstriel anlamda bir tesisin temelini atacağız. Türkiye’nin lityum ihtiyacının ilk etapta yarısını bu tesisten karşılayacağız. Ancak takip eden yıllarda üretim kapasitesini arttırarak ihtiyacımızın tamamını bu bölgeden karşılama yoluna gideceğiz.

Toprak elementleri sahasının keşfini gerçekleştirdik. Sahada toplam rezerv miktarı 694 milyon ton. Pilot tesis işletmeye alındı birazdan gezeceğiz. Yıllık bin 200 ton üretim yapacak bu tesisi 4 milyon dolarlık bir yatırımla elde ettik. Endüstriyel tesise geçtiğimizde yıllık 570 bin ton üretim yapacağız. Yaklaşık 350 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğiz. Yine buradaki tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık gelir bekliyoruz. Birazdan tesisi gezerken burada kullanılan ürünleri ve teknolojiyi de hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.