Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Eskişehir İhracatı 2023’de Yüzde 11,7 Arttı

Eskişehir İhracatı 2023’de Yüzde 11,7 Arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Eskişehir’in 2023 yılı toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 11,7 artarak 1,45 milyar dolar oldu. Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir ihracatta TİM ve TÜİK rakamlarına göre 1 milyar doların üzerinde ancak bu rakama vergi kaydı Eskişehir’de olmayan firmalar da dahil edildiğinde Eskişehir’in ihracatının 2023 yılında 4,5 milyar doları aştığını görmekteyiz” dedi.

İkiz Dönüşüme Uyum Sağlamalıyız
Açıklanan rakamları sektör ve ülke bazında da değerlendiren Kesikbaş, “Önümüzdeki dönemde küresel ticarete yön verecek kritik bir süreç bizi bekliyor. Yeşil ve dijital dönüşüm, diğer adıyla ikiz dönüşüm olarak adlandırılan bu süreç üreticileri ve ihracatçıları birçok yeni kavramla tanıştıracak ve etkileyecek. Enerji ve karbon yönetimi ile dijitalleşme üretim süreçlerine tamamen entegre olacak. Firmalarımızı ikiz dönüşüme hazırlamak ve bu yönde desteklemek kaçınılmaz bir unsur olarak karşımızda duruyor” dedi.

170’den Fazla Ülkeye İhracat Yapıyoruz
Eskişehir’den gerçekleştirilen ihracatın yüzde 15’ten fazlasının yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu belirten ESO Başkanı Kesikbaş, “Bu alanda Türkiye ortalamasının yüzde 4 civarında seyrettiğini düşündüğümüzde oldukça iyi bir noktada bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle havacılık, savunma, makine imalat ve kimyevi maddelerde yüksek hacimlerde ihracat gerçekleştiriyoruz. En önemli pazarımızın 417 milyon dolar ile ABD olduğunu görmekteyiz. Bunu Fransa ve Almanya izliyor. Avrupa Birliği ve OECD ülkelerine yüksek standartlarda ürün satabilme kabiliyetine sahibiz. Tüm dünyada 170’den fazla ülkeye Eskişehir ürünlerini ihraç ediyoruz. Bu özelliğimizi öne çıkararak ve stratejik sektörlere daha çok yatırım yaparak çok farklı bir noktaya ulaşabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Rekabetçiliğimizi Güçlendirecek Destekler Devam Etmeli
Rekabetçiliğimizin güçlenmesinin ekonomik ve teknolojik gelişmelerle doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Kesikbaş, “İşletmelere yönelik sağlanacak teşvikler, AR-GE faaliyetlerine destek olacak fonlar ve eğitim programları gibi önlemler rekabetçiliğimizi artırmak için önem taşımaktadır. Bu destekler, işletmelerin yenilikçi fikirleri hayata geçirmelerine, yeni pazarlara açılmalarına ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliklerini artırmalarına olanak sağlayarak ekonomik büyümeyi tetikleyecektir. Son dönemde özellikle yalın üretim, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gibi alanlarda uygulamaya konulan bu desteklerin sürekli ve sürdürülebilir olması, ülke ekonomisinin dinamizmini korumak adına kritik bir faktör olacaktır” açıklamasında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 yılı ihracat rakamlarına göre Eskişehir’in 2023 yılı toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 11,7 artarak 1,45 milyar dolar oldu. Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 0,6 yükselişle 255,8 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Türkiye toplam ithalatı yüzde 0,51 azalışla 361,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.