Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 19°C

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bilge:28 Temmuz Dünya Hepatit Günü açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bilge:28 Temmuz Dünya Hepatit Günü açıklaması
28.07.2023
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’ nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında viral hepatitlerin tüm dünyada yaygın olarak görülen, ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilge, “Şiddetli karaciğer hastalığına ve karaciğerde görülen bir kanser türü olan hepatosellüler kansere yol açan “viral hepatit” konusunda farkındalığı artırmak için her yıl 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya çapında hepatit B ile yaşayan yaklaşık 300 milyon kişi bulunmaktadır ve bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa dikkat çekmek önemlidir. Küresel çabalar, hepatit enfeksiyonları B, C ve D enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasına öncelik vermektedir. Akut viral hepatitin aksine, bu 3 enfeksiyon, on yıllar süren kronik hepatite sonrasında da siroz ve karaciğer kanserinden yılda 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Bu 3 tip kronik hepatit enfeksiyonu, hepatit ölümlerinin yüzde 95’inden fazlasından sorumludur” ifadelerini kullandı.

“2012 yılı sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda hastalık görülme sıklığı ciddi oranda azalma göstermiştir”
“Hepatit B ve Hepatit C, yılda 1,1 milyon ölüm ve 3 milyon yeni enfeksiyon ile sonuçlanan en yaygın tipleridir” sözleriyle açıklamasına devam eden Prof. Dr. Bilge, şöyle devam etti:
“Hepatit A enfeksiyonuna neden olan hepatit A virüsünün bulaşması, esas olarak fekal-oral yolla gerçekleşmektedir. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde hijyen kurallarına ve temizlik şartlarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, sosyoekonomik şartlarına ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 yılı sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda hastalık görülme sıklığı ciddi oranda azalma göstermiştir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun dönemde kronik karaciğer hastalığı, siroz veya bir çeşit karaciğer kanseri olan hepatosellüler kansere yol açabildiği için ayrı bir öneme sahiptir.”

Hepatit B ve Hepatit C’nin bulaşma yolları
Hepatit B ve Hepatit C’nin insan vücuduna bulaşma yoluyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bilge, “Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin nakliyle, uygun şekilde steril edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi girişimler ya da diş hekimliği müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların ortak paylaşımıyla, uygun şekilde steril edilmemiş araçlarla yapılan dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve doğum sonrasında ve korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşabilir” diye konuştu.
Hepatit E virüsünün (HEV) bulaşı fekal-oral yolla gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Bilge, “Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür, özellikle gebelikte geçirildiğinde hepatit E hastalığı daha ağır seyreder. Gebelerde son 3 aylık dönemde HEV enfeksiyonu geçirildiğinde düşük, erken doğum, ciddi karaciğer yetmezliği ile ölüm riskinin artmasına sebep olabilir. Hepatit E virüsüne özgü bir tedavi ve aşı bulunmamaktadır” dedi.

Hepatitten korunma yolları
Hepatitten korunmanın yollarından da bahseden Prof. Dr. Bilge, şunları paylaştı:
“Kendinizi eğitin ve toplumda hepatit bulaşmasını durdurmak için rol oynayın. Aile hekiminizle konuşun ve siroz ve karaciğer hastalığını önlemek için zamanında test ve tedavi sağlayın. Hamileyseniz hepatit B testi yaptırdığınızdan emin olun. Bu, bebeklere bulaşmayı önleyebilir. Bebeğinizin doğumdan sonra hepatit B aşısı olduğundan emin olun.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.